Skip to main content

Λευκορωσία: Η ΕΕ  ετοιμάζει κυρώσεις για τη βιομηχανία ποτάσας μέχρι το καλοκαίρι

Με νέο κύκλο κυρώσεων σκοπεύει να χτυπήσει την Λευκορωσία έως τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης FR4978 της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, τα αυστηρότερα οικονομικά μέτρα που θα ακολουθήσουν μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούσαν να στοχεύουν στην ποτάσα, ένα θρεπτικό συστατικό του εδάφους που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των καλλιεργειών.

Η ποτάσα αποτελεί το σημαντικότερο είδος που εξάγει η Λευκορωσία και ο μόνος άφθονος ορυκτός πόρος της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε επτά λευκορωσικές οντότητες και 88 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του απομονωμένου προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, και εργάζεται ήδη για την προσθήκη περισσότερων ατόμων σε αυτόν τον κατάλογο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ενώ ο εν λόγω κατάλογος αναμένεται τώρα να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει άτομα που εμπλέκονται στο περιστατικό της Ryanair. Ο νέος κατάλογος θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ στις 21 Ιουνίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης την έγκριση «στοχοθετημένων οικονομικών κυρώσεων» ξεκινώντας την προετοιμασία του πλαισίου που θα επιτρέπει αυτά τα νέα μέτρα.

Οι ακριβείς τομείς που θα «στοχοποιηθούν» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνουν τομείς όπως η ποτάσα όπου οι κρατικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται περισσότερο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Η Λευκορωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ποτάσας στον κόσμο και ως εκ τούτου τυχόν περιορισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές.

Άλλοι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Belavia, την εθνική αεροπορική εταιρεία της χώρας.

«Δεν έχει νόημα να κλονίζετε τη Λευκορωσία»,δήλωσε ο Λουκασένκο σε συγκέντρωση νομοθέτων και αξιωματούχων στο Μινσκ την Τετάρτη. Όπως υποστήριξε, τα γεγονότα γύρω από τη Λευκορωσία αποτελούν ένα «υβριδικό πόλεμο».

Ο Λουκασένκο υπερασπίστηκε επίσης τις ενέργειές του σχετικά με το περιστατικό στην πτήση της Ryanair την Κυριακή και είπε ότι η Λευκορωσία θα «αντισταθμίσει» πιθανές δυτικές κυρώσεις πηγαίνοντας σε άλλες αγορές και ενισχύοντας τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία.

«Θα αντικαταστήσουμε την Ευρώπη, η οποία μεγαλώνει ανελέητα, για την ταχέως αναπτυσσόμενη Ασία», είπε.

Τα μέτρα της ΕΕ θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένους τομείς και να καθοριστούν με σαφήνεια, ώστε να αντέχουν σε πιθανές νομικές διαδικασίες και να κερδίσουν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών. Η σφυρηλάτηση της ομοφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ αποδείχθηκε πρόσφατα δύσκολη, με αρκετές χώρες να επιθυμούν να αποφύγουν να βλάψουν τις οικονομίες τους ή να προκαλέσουν αμφιλεγόμενες πολιτικές συμμαχίες.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το είδος του τομέα των κυρώσεων που θα εφαρμοστεί», δήλωσε η Έλενα Σαχνόβα, αναλύτρια της VTB Capital. «Εάν αυτές είναι απλώς τομεακές κυρώσεις, όπως ο περιορισμός της ικανότητας της βιομηχανίας ποτάσας της Λευκορωσίας να λαμβάνει χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό δεν θα προκαλέσει διαταραχές στην αγορά καθώς η Λευκορωσία χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ούτως ή άλλως», εξήγησε.

Πιο ουσιαστικές κυρώσεις θα εμπόδιζαν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να διαπραγματεύονται με τη βιομηχανία ποτάσας της Λευκορωσίας, αν και η Λευκορωσία θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να στραφεί σε άλλες αγορές, δήλωσε η Σαχνόβα.

Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη,η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσικανούσκαγια προέτρεψε την ΕΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές ποτάσας, προϊόντων πετρελαίου και ξυλείας, καθώς και να σταματήσει το δανεισμό σε τράπεζες της Λευκορωσίας.

Η εταιρεία Potash Belaruskali είναι μία από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες στη Λευκορωσία και ένας από τους προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς. Η κρατική εταιρεία Belash της Potash με έδρα το Μινσκ είναι έμπορος, που χειρίζεται όλες τις εξαγωγικές πωλήσεις ποτάσας που παράγονται στη Λευκορωσία.  

Εκτός από τις κυρώσεις, ορισμένα κράτη μέλη θα αποσύρουν τις αεροπορικές τους συμφωνίες με τη Λευκορωσία, ενώ οι κυβερνήσεις συζητούν επίσης την απαγόρευση της πρόσβασης των λευκορωσικών αερομεταφορέων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων και των δικαιωμάτων προσγείωσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg