Του Κώστα Ιωαννίδη
Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά τα σημαντικά θέματα είναι η πορεία των συνομιλιών για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας και η πολιτική της Fed και των ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών ως προς τα επιτόκια με στροφή στη χαλάρωση. Από το μέτωπο των μειώσεων των επιτοκίων της Fed πρόσφατα ήρθε το μήνυμα : «Ξεχάστε την μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, περιμένετε το κλασικό των 25 μονάδων κούρεμα στο τέλος Ιουλίου». Αλλά σχετικά με την ένταση των σχέσεων ΗΠΑ Κίνας υπήρξε μια εντύπωση πως ξεκινά ανακωχή για να γίνουν σε ουδέτερο κλίμα οι συνομιλίες των ηγετών το Σαββατοκύριακο.
Ενώ λοιπόν χθες οι βασικοί δείκτες στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια υποχώρησαν τα ασιατικά σήμερα έχουν περάσει σε φάση ανόδου γενικευμένα. Η δική μας αγορά στο δεύτερο μέρος χθες με την ώθηση από το αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών του δολαρίου είχε το δεύτερο καλύτερο κλείσιμο στο 2019. Οι μετοχές του 25άρη με απώλειες ήταν ελάχιστες και κυρίως υπήρχε για αυτές η δικαιολογία από την αποκοπή μερίσματος. Ο τραπεζικός δείκτης αφού χτύπησε στις 746 μονάδες έκλεισε στις 772 (+1,91%) χονδρικά έχοντας ανώτερο έτους τις 806 και σε κλείσιμο τις 798.
Μετά από βουτιά της τάξης των σχεδόν δέκα μονάδων για τον ΓΔ στο πρώτο δεκάλεπτο και αφού χτύπησε στις 837 με τη συμπλήρωση δύο ωρών είχε επιστρέψει στις 845 μονάδες. Κάποιος θα έλεγε πως οι ισχυροί θεσμικοί «μάζεψαν» την προσφορά που εμφάνισαν οι συναλλαγές αρχικά στα τραπεζικά blue chip αλλά θα ήταν κενή περιεχομένου η παρατήρηση χωρίς την πληροφορία για τον Τζίρο που ξεπέρασε τα 13 εκατ. ευρώ στις 12:25!
Η επιφύλαξη συναλλακτικά αλλάζει κάθε είδους συμπέρασμα και το χειρότερο ήταν ότι οι δείκτες στην Ευρώπη είχαν ξεκινήσει από αρνητικό πεδίο μετά τις 12 εμφάνιζαν συντονισμένα κέρδη. Η νευρικότητα ήταν το μόνο σίγουρο χαρακτηριστικό της εβδομάδας μαζί με την επιστροφή σε χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Στις 14:30 με 15 blue chip ανοδικά και σημαντικές απώλειες μόνο σε ΜΟΗ και ΟΛΠ άνω του -2% και -5,5% για τον ΟΠΑΠ ο ΓΔ βρισκόταν όπου και πριν δυο ώρες με το τζίρο στα 26 εκατ. ευρώ ή ρυθμό συναλλαγών αξίας 6,5 εκατ. την ώρα.
Με τη συμπλήρωση τζίρου 30 εκατ. είχαμε και κέρδη οριακά που μεγάλωσαν αφότου όλα τα τραπεζικά blue chip πέρασαν σε θετικό πεδίο και η ΕΕΕ ήταν στο +0,44%. Η λεπτομερής περιγραφή βοηθά στην κατανόηση μιας συνεδρίασης που στόχος των ισχυρών θεσμικών ήταν να μην τοποθετηθούν λόγω φθήνιας διάφοροι «πονηροί» αλλά και να μην ξεπεραστούν τα όρια που κρατούν στην άκρη των συναλλαγών τους αναποφάσιστους. Οι τελευταίοι αποτελούν δεκανίκι των ισχυρών, στη φάση της κορύφωσης των τιμών, ενώ οι «πονηροί» εισάγουν καθοδικό θόρυβο στις συναλλαγές, τις μέρες που η άνοδος χρειάζεται να έχει σχεδόν κατακόρυφη κλίση.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επεσήμαινε από χθες το πρωί: «Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Τραπεζικό κλάδο, σε συνέχεια της προοπτικής έκδοσης ενός ακόμη Τραπεζικού ομολόγου δεν το συμμερίζονται αρκετοί, με το σενάριο της μεταβλητότητας να είναι το επικρατέστερο στη σημερινή συνεδρίαση».
Η Beta Sec. σημείωνε: «Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών παραπέμπουν σε συσσώρευση για τη σημερινή συνεδρίαση. ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lavipharm, Byte, Alpha Αστικά Ακίνητα, Creta Farms, ΟΛΠ, Ελγέκα, Άβαξ και Καρέλιας έχουν σήμερα γενική συνέλευση και Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Motor Oil διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα».
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Πέμπτη 27/6, μετά από έκθεση των ΜΜΕ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν εθελοντικά για εκεχειρία στον εμπορικό τους πόλεμο, πριν από μια σημαντική συνάντηση μεταξύ των δύο εθνών αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η δήλωση ότι «είμαστε στο 90% του δρόμου, όσον αφορά τη συμφωνία (με την Κίνα) και πιστεύω ότι υπάρχει το μονοπάτι για την ολοκλήρωσή της» που έκανε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν αρκετή για να κρατηθούν οι δείκτες της Wall Street σε θετικό πεδίο.
Από το μέτωπο του Ιράν, είχαμε την αντίδραση του ηγέτη του Ιράν Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «η πρόταση της Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη είναι μία απάτη». Τόνιζε με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στον επίσημο ιστότοπό του.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,04% ή 11 μονάδες στις 26.536,82, ο S&P σημείωσε πτώση 0,12% στις 2.913,78 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 7.909,97 μονάδες.
Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,9%) και Apple (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-2,9%) και Merck & Co (-1,9%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό πέντε μηνών καθώς ενισχύθηκε 2,7% ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε μόλις 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1372 δολάρια από 1,1368 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέκαμψε από το χαμηλό Νοεμβρίου του 2016, σημειώνοντας άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,05%
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές αν και εμφανίζεται ενισχυμένο το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στη Γαλλία αυτόν τον μήνα, οδηγώντας το δείκτη της στατιστικής υπηρεσίας πιο πάνω από το υψηλό ενός έτους που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα. Έφτασε στις 101 μονάδες από 99 τον Μάιο, ξεπερνώντας τις 100 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018. Στον αντίποδα, κινείται χαμηλότερα η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας πτώσης του κλίματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού GfK.
Στις ευρωπαϊκές αγορές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,31% στις 382,20 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,08% στις 7.416,39 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 12.245,32 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 5.500,72 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,34% στις 9.157,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 21.057,14 μονάδες.
ΧΑ
Συνεδρία νευρικής συσσώρευσης, με «αίσιο» τέλος
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου αρχικά πολύ κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης (846,66). Αλλά μετά τις 13:40 απόκτησε πλάγια κίνηση γύρω από τις 847 μονάδες στο δεύτερο μέρος της συνόδου αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο, μετά τις 16:25 ωστόσο τον κίνησαν διαρκώς πάνω από αυτό. Το άνοιγμα στις 843,73 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα τριών περίπου μονάδων. Σχετικά γρήγορα στις 10:37 είχε οριστεί το ελάχιστο μέρας των 837,03 μονάδων από 841,51 την προηγούμενη σύνοδο.
Ακολούθησαν κλιμακούμενες εντολές αγοράς κύρια στη τιμή των Τραπεζικών μετοχών και ο Δείκτης τους από τις 745,96 (-1,50%) σκαρφάλωσε με μικρά βήματα ως τις 772 μονάδες για να κλείσει στις 771,67 (+1,91%) δηλαδή πολύ κοντά στο ανώτερο μέρας που εμφανίστηκε στις δημοπρασίες.
Από τις 12:00 ως τις 13:41 ο ΓΔ κινήθηκε πλάγια μεταξύ 844 και 845,8 μονάδων και αμέσως μετά, ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, πάλι του έδωσαν πλάγια κίνηση μεταξύ 845,5 και 847,5 από τις 13:52 ως τις 16:30. Μετά από πλάγια κίνηση γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο και άνω όριο τις 849 μονάδες, είχε φανεί πως πιθανό ανώτερο θα ήταν οι 849,5 μονάδες. Αλλά στις 16:30 και πέρα η ζήτηση δυνάμωσε και ο μέσος όρος κινήθηκε κατακόρυφα ανοδικά ως και στις δημοπρασίες, λόγω της δυναμικής των Τραπεζών. Το μέγιστο μέρας στις 852,27 από 855,11 την Τρίτη, αποτέλεσε και την τιμή κλεισίματος. Οι εντολές από τους θεσμικούς του δολαρίου, με ανοδικό το ξεκίνημα των συναλλαγών στις αγορές στη Νέα Υόρκη, τον έφεραν οριακά πάνω από τις 852 μονάδες για δεύτερη φορά φέτος. Στις 17:00 τον άφησαν στις 849,43 μονάδες, αλλά τελικά με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες από μια επιπλέον ώθηση, διαμορφώθηκε άνοδος, της τάξης του +0,70%.
Η Αθήνα δεν ακολούθησε την πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ που ξεκίνησε με το καλημέρα, αναιρέθηκε μετά από δύο ώρες διαπραγμάτευσης και μετά της 16:00 οι πιέσεις πέρασαν τους περισσότερους σε αρνητικό πεδίο. Η προσφορά εμφανίστηκε επίμονα την πρώτη μισή ώρα αλλά δεν ξεγελάστηκαν πολλοί θεωρώντας πως ο ΓΔ δεν θα μπορούσε να κινηθεί ανεξάρτητα από την παγκόσμια τάση, και δεν τρόμαξαν ούτε προσέθεσαν στην υπάρχουσα προσφορά. Για αυτό ο Μέσος Όρος απομακρύνθηκε γρήγορα μόλις χτύπησε τις 837 μονάδες και το έκανε με ανάκτηση επτά μονάδων ως τις 12:00 με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών.
Έγινε σαφές από την κίνηση του δεύτερου μέρους, πως η σύνοδος θα ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Καθώς δεν είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση σε επίπεδα άνω του ελάχιστου σε αρνητικό και σε θετικό πεδίο. Πιθανά αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους ισχυρούς παράγοντες για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδρούσαν οι αναπτυγμένες αγορές στο ξεκίνημα της Wall Street καθώς οι θεσμικοί του δολαρίου κινήθηκαν και χθες ευεργετικά για τις τιμές και οι απώλειες υποχωρούσαν σταθερά. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με άνοδο δεν άλλαξαν την καθοδική ορμή στους ΜΙΒ ΙΒΕΧ CAC FTSE100 όταν έκλεινε το Χ.Α.
Προφανώς ο ΓΔ κινήθηκε με κατεύθυνση το φρόνημα των θεσμικών για την μετοχή της ΔΕΗ και των Τραπεζών που έκαναν το κλίμα στην αγορά της Αθήνας εξαιρετικά νευρικό και ανοδικό. Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στη προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στα 18 από τα 25 blue chip. Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 5,61 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρώς ανώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,205 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ και ΤΕΝΕΡΓ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μικρή διακύμανση της απόδοσης (5 από 12 μονάδες) και με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,49% κατέληξε στο 2,46%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 852,27 μονάδες, ήταν 15,24 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,00 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (15,24 από 13,60 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,636 από 58,196 δις ευρώ.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,91% από -1,66%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,67% από -1,73%, την ΕΤΕ στο +1,74% από -1,92%, ΕΥΡΩΒ +1,61% από -1,59% και την ΠΕΙΡ στο +1,04% από -1,30%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,23% από -0,62%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 13) και ένα την ΜΥΤΙΛ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,66% και έφθασε στις 852,27 από 846,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2179,53 από 2162,28 με μεταβολή +0,80%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,981 από 62,835 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,205 από 2,068 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 59,030 από 56,412 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,463 από 1,771 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 65 από 49, των καθοδικών 38 από 47 και 23 από 29 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Και όμως, ο 25άρης συσσωρεύοντας… κινείται ανοδικά
Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 σε άνοδο με εγγραφή μέγιστου, στις 2179,53 μονάδες, στις δημοπρασίες. Ενώ το ελάχιστο οι 2131,23 σημειώθηκε στις 10:37. Αμέσως μετά με σταθερής κλίσης αντίδραση πέρασε στις 2150 μονάδες και από τις 13:40 ως τις 16:25 ήταν ανάμεσα στις 2153 και 2163. Στις 17:00 κατάληξε στις 2171,73 μονάδες και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες στις 2179,53 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,80%. Είναι η ανώτερη τιμή κλεισίματος στο έτος και την Τρίτη είχε σημειώσει το μέγιστο έτους στις 2181,86. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 13,125 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 1342 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2164,00 μονάδες, κατώτερο τις 2095,00 και τελευταίες πράξεις στις 2154,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 293 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 2165,00 μονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 14959 και για τη σειρά Αυγούστου στα 355. Αξίζει να υπογραμμίσουμε τη διαφορά στην διαπραγμάτευση των ΣΜΕ τρέχουσας σειρά σε επίπεδο 25 μονάδες χαμηλότερα από αυτό του υποκείμενου δείκτη όταν για τη σειρά Αυγούστου η υστέρηση των ΣΜΕ είναι 15 μονάδες χονδρικά.
Στα calls του ίδιου δείκτη ο όγκος της σειράς, Ιουλίου ήταν 184 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης στις 1875 μονάδες και από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 66 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050. Για την επόμενη σειρά δεν διακινήθηκαν puts.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών υποχώρησε το ενδιαφέρον και ξεχώρισαν για τους όγκους τους, τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 4972 συμβόλαια για την σειρά Σεπτεμβρίου, της ΕΤΕ με 3744, της ΕΥΡΩΒ με 3659, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 2527, της ΜΙΓ τα 1478 και της ΔΕΗ τα 540 λήξης Σεπτεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 6000 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και στα 500 για ΙΝΤΚΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Συνεδρίαση ουδέτερης συναλλακτικής δραστηριότητας, με την πίεση στους δείκτες από την αποκοπή των μερισμάτων Δεικτοβαρών μετοχών (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ) να απορροφάται από την Αγορά με ιδιαίτερη ευκολία, για ακόμη μία φορά.
Η επιφυλακτικότητα των Αγορών ενόψει της Συνόδου G20 είναι εμφανής, με την Ελληνική να διατηρείται εντός του στενού εύρους 830 – 855, τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις Αμερικανικές Αγορές, όπου μετά το πρόσφατο ράλι, δυσκολεύτηκαν, προς το παρόν, να ξεπεράσουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.
Η άνοδος τροφοδοτήθηκε από την προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, όπως και από την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο που συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στους τίτλους. Η σημερινή δήλωση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ότι η συμφωνία των δύο Χωρών είναι/ήταν κατά 90% ολοκληρωμένη παρότι επιδρά θετικά στους δείκτες, δεν φαίνεται να αποτιμάται ανάλογα του μεγέθους της, με τους Επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί επί του θέματος.
Επιστρέφοντας στα ενδότερα, η τεχνική εικόνα για τρίτη εβδομάδα παραμένει σταθερή. Η συσσώρευση τιμών βοηθάει στην αποφόρτιση των ταλαντωτών, απομακρύνοντάς τους από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, με τα σημάδια κόπωσης όμως να παραμένουν έντονα.
Η νέα ισορροπία που διαμορφώθηκε, διευκολύνει το έργο της διαγραμματικής ανάγνωσης της εικόνας, με τον “θόρυβο” να έχει απομακρυνθεί. Σε αυτή τη φάση τα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση, ορίζονται από το εύρος της συσσώρευσης, δηλαδή τις 855 και τις 830 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Σε περίπτωση διάσπασης των 855 μονάδων η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 895, ενώ με την απώλεια των 830 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 810 θα κρίνει την ενδεχόμενη κρούση, με την μεσοπρόθεσμη στήριξη των 786 μονάδων του Δείκτη.
Διαγραμματικά, ο δείκτης Τραπεζών φαίνεται να βρήκε “ταβάνι” στις 800 μονάδες, με την υπέρβαση αυτών να “βλέπει” τις 850 μονάδες σε πρώτη φάση. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι 715 μονάδες φαίνονται το ισχυρότερο επίπεδο εισόδου για τον κλαδικό δείκτη.
Μόλις 7 συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την κάλπη και ελάχιστος χρόνος για κάποια έκπληξη στην Αγορά, με τις αποτιμήσεις να έχουν αφομοιώσει εξολοκλήρου το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα και πώς τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν την Αγορά, κάτι που θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την ερχόμενη εβδομάδα.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Πέμπτη 27/6, μετά από έκθεση των ΜΜΕ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν εθελοντικά για εκεχειρία στον εμπορικό τους πόλεμο, πριν από μια σημαντική συνάντηση μεταξύ των δύο εθνών αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η αμερικανική Morning Post (SCMP), επικαλούμενη πηγές, από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ότι προβλέπεται μια συμφωνία που θα βοηθούσε στην αποτροπή του επόμενου γύρου δασμών σε επιπλέον κινεζικά εισαγόμενα αγαθά ύψους 300 δις δολαρίων.
Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping ήταν εφικτή αυτό το Σαββατοκύριακο, αν και ήταν διατεθειμένος να επιβάλει δασμούς σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.
Η ελπίδα ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα επιτύχουν τελικά μια συμφωνία ήταν αρκετή για να ευαισθητοποιήσει τους επενδυτές, στέλνοντας τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ψηλότερα κατά 0,73%.
Η αγορά στην Κίνα κατέγραψε τα κέρδη με τον βασικό δείκτη της Σαγκάης στο 0,44%. Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,52%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 1,03% και ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,95%.
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος έχει ήδη κουράσει τους επενδυτές που έχουν ρευστοποιήσει μετοχές για να κατευθυνθούν στην ασφάλεια των ομολόγων και του χρυσού φέτος. Έχει επίσης ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων και, στην πραγματικότητα, να σημάνει μια περικοπή το συντομότερο τον επόμενο μήνα.