Skip to main content

Market Beat: Οι επενδυτές δέσμιοι των επιφυλάξεων από γεγονότα διεθνή και τοπικά

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με το διεθνές κλίμα σε πλήρη αναταραχή και τους αναλυτές πλέον να επιμετρούν τα αρνητικά ενός εμπορικού πολέμου η διάθεση για ρίσκο ψαλιδίζεται. Με το κλίμα στις συναλλαγές του ΧΑ να σφραγίζεται περισσότερο από την αποκλιμάκωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, παρά από τις επιλεκτικές κινήσεις των θεσμικών σε συγκεκριμένα blue chip, οι ιδιώτες επενδυτές πάνε για μπάνια στη θάλασσα.

Πλησιάζει η μέρα που η διοίκηση Τραμπ όρισε σαν ορόσημο (Παρασκευή 6/7) για την επιβολή δασμών σε προϊόντα από την Κίνα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τους αγοραίους θεωρείται αυτή η κίνηση ως το επίκεντρο της εμπορικής διαφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των μεγάλων οικονομιών που συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την πλευρά της ροής των ειδήσεων είχαμε:

Σειρά συναντήσεων με στελέχη τραπεζών και επενδυτικών οίκων είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου.

Ανοιχτό άφησε -για ακόμη μία φορά- ο Πιερ Μοσκοβισί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για τις περικοπές στις συντάξεις. Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα το εξετάσουμε εκ νέου, «σε ένα συνολικό πλαίσιο, στις 15 Οκτωβρίου, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν».

Την αναβάθμιση του αξιόχρεου τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ +0,84% και ΠΕΙΡ -0,93% ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, σε συνέχεια της αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου. «Προβλέπουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση από την Ελλάδα της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα βοηθήσει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο οίκος.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στις πρωινές εκτιμήσεις της την Τρίτη ανέφερε και δικαιώθηκε: «Η αποκατάσταση της συνοχής της Γερμανικής Κυβέρνησης είναι πιθανό να ευνοήσει τις Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με τις εγχώριες παθογένειες, ωστόσο, να παραμένουν και την έλλειψη θετικών καταλυτών, το τελικό πρόσημο δύσκολα θα είναι θετικό, για τον Γενικό Δείκτη».

Η είδηση πωςστη Γερμανία τα βρήκανε οι ηγεσίες των κομμάτων της συμπολίτευσης και μεταφέρθηκε το πρόβλημα προς το Νότο της ευρωζώνης, αποτέλεσε αιτία ανακούφισης των επενδυτών χθες. Οι δείκτες στην Ευρώπη, παρά την πτώση στις ασιατικές αγορές, ξεκίνησαν ανοδικά. Με ανοδικό χάσμα μίας μονάδας άνοιξε και ο ΓΔ, που κατάφερε να πιάσει τιμή πάνω από τις 752 μονάδες στα πρώτα έξη λεπτά. Ωστόσο δεν υπήρξε διάθεση για ξεγελάσματα, με αποτέλεσμα πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου, να ταλαντώνεται πέριξ των 750 μονάδων, με σύνολο πράξεων κάτω από 740 για καμιά πενηνταριά μετοχές στις 10:55, με τζίρο τότε 692.480 ευρώ.

Το ένα εκατ. ευρώ ξεπεράστηκε στις 10:58 και συνεπώς, αυτό που απασχολούσε αρκετούς παράγοντες ήταν πως θα έβγαινε η μέρα. Μετά τις 11:00 μικρές απώλειες άρχισαν να εμφανίζουν δυο από τις τράπεζες του 25άρη (ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ) και το ίδιο ίσχυε για τις ΕΕΕ και ΟΤΕ. Έτσι στις 11:05 η μεταβολή του μέσου όρου ήταν 0% και ο τζίρος κοντά στα 1,3 εκατ. Στις 14:45 η μεταβολή του ΓΔ ήταν πάλι στο 0% αλλά είχανε

μεσολαβήσει συναλλαγές τριών ωρών και σαράντα λεπτών που είχανε προσθέσει στο τζίρο 6,4 εκατ. για πράξεις που αφορούσαν πάνω από 100 μετοχές του ταμπλό. Δεν ήταν υπερβολή η χρήση του ρήματος «πάγωσε» για τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Το ΧΑ εγκατέλειψε τον συντονισμό του με τα υπόλοιπα από τις 11:50 και μετά. Το πώς το «μαρτυράει» το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη. Το γιατί, ας το αφήσουμε στους εγχώριους αναλυτές. Τη μέρα της απόλυτης μιζέριας στην Αθήνα, το ελάχιστο στις 745,3 σημειώθηκε στις 16:58 και στις 17:00 ο δείκτης σταμάτησε στις 745,92 μονάδες, η διακύμανση ημέρας ήταν επτά μονάδες και ο τζίρος πλησίαζε τα 14,600 εκατ. ευρώ. Τελικά ξεπέρασε τα 25 με πακέτα αξίας 6,994 εκατ. ευρώ. στις δημοπρασίες.

Η αργία των αγορών της Νέας Υόρκης προκαλεί μια σχετική ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αλλά ακόμα μεγαλύτερη έφεραν τα μέτρα και τα αντίποινα σε αυτά που αφορούν στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τους σημαντικότερους εμπορικούς τους εταίρους. Με πτώση λοιπόν έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου και μικρότερης διάρκειας λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου σήμερα. Οι μετοχές της Wall Street έπεσαν την Τρίτη, αφήνοντας τα αρχικά τους κέρδη σε μια περικομμένη συνεδρία πριν από τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας την Τετάρτη, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές έμειναν υπό πίεση μόλις μια μέρα μετά την επίσημη έναρξη της Δευτέρας για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το τρίμηνο.

Στον τεχνολογικό κλάδο, βαριές ήταν οι απώλειες της Micron Technology (-5,5%) μετά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να απαγορεύσει προσωρινά την πώληση ημιαγωγών της εταιρείας στην εγχώρια αγορά. Ενώπιον των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σχετικά με τους δασμούς και τους περιορισμούς στις επενδύσεις, η είδηση για περιορισμό εισαγωγών προϊόντων τεχνολογίας από τους Κινέζους, πυροδότησε πωλήσεις και σε άλλους κατασκευαστές τσιπ των ΗΠΑ.

Οι ειδήσεις έπληξαν μετοχές που σχετίζονται με τσιπ στην Ιαπωνία. Η SMC Corp, κατασκευαστής μηχανών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιπ, υποχώρησε 6,5% ενώ η Advantest, κατασκευαστής μηχανών ελέγχου τσιπ, υποχώρησε 5,6%. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον την Παρασκευή θα προχωρήσει με το πρόγραμμά της να επιβάλει δασμό 25% σε 818 κατηγορίες προϊόντων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, ενώ το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να απαντήσει με δασμούς επί προϊόντων των ΗΠΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου και μικρότερης διάρκειας λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου σήμερα. Ο Dow Jones έχασε -0,54% ή 133 μονάδες στις 24.174,82, ο S&P κατέγραψε απώλειες -0,49% στις 2.713,22 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,86% στις 7.502,67 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1%) και Coca Cola (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-2,6%) και Caterpillar (-1,8%). Στον τεχνολογικό κλάδο, βαριές ήταν οι απώλειες της Micron Technology (-5,5%) μετά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να απαγορεύσει προσωρινά την πώληση ημιαγωγών της εταιρείας στην εγχώρια αγορά.

Στο μεταξύ, από το μέτωπο της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ- με τους εμπορικούς της εταίρους η Ε.Ε. έχει απειλήσει με νέους δασμούς αξίας 300 δισ. δολαρίων σε

αμερικανικά προϊόντα, εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στα 73,17 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού είχε άνοδο 1,1% στα 1.255 δολάρια την ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς είχε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,83%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι ξεπεράστηκε η πολιτική κρίση στη Γερμανία. Στο μεταξύ, όλοι εξακολουθούν αγωνιούν για την 6η Ιουλίου, όταν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο αναμένεται να απαντήσει ανάλογα.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,81% στις 379,81 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,60% στις 7.593,29 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα +0,91% στις 12.349,14 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη +0,76% στις 5.316,77 μονάδες. Παράλληλα ακόμα μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο +1,07% στις 9.660,90 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη +1,57% στις 21.764,16 μονάδες.

Από το μακροοικονομικό πεδίο, σταθερές παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο σε μηνιαία βάση, μετά την μικρή πτώση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters έδειχναν προσδοκίες για αύξηση 0,4%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 3%, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.

ΧΑ

Κόκκινη κηλίδα στο πράσινο λιβάδι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, και του μήνα οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών νευρική πλάγια κίνηση, με εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Καθώς ήταν διαρκής η διαπραγμάτευση γύρω από τις 748 μονάδες. Οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 749,11 με ανοδικό χάσμα 0,9 μονάδων. Ένα τίναγμα προς τα πάνω τον έφερε στις 10:36 ως τις 752,32 που ήταν το μέγιστο, από 755,89 μονάδες την προηγούμενη. Το ελάχιστο για τη μέρα ήταν οι 745,26 από τις 748,21 τη Δευτέρα. Σημειώθηκε δυο λεπτά πριν το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στη φάση που υπήρξε στο πρώτο μέρος υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, ο ΓΔ έφθασε ως τις 750,9 μονάδες στις 11:58. Μετά άρχισε η ταλάντωση γύρω από τις 748,5. Η βουτιά που ξεκίνησε αμέσως μετά τις 16:00 όρισε μια καθοδική πορεία με κλιμακούμενες πιέσεις που είχε ως τελικό αποτέλεσμα, το ελάχιστο ημέρας. Στις 17:00 βρέθηκε στις 745,95 μονάδες. Οι εντολές πώλησης και αγοράς στις δημοπρασίες δεν του έκλεψαν μονάδες. Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον. Η δε εμφάνιση απωλειών δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης παραμένοντας κάτω από 4%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών. Η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 16:00 ως τις 17:10. Το ελάχιστο στις 748,21 μονάδες, ήταν 10 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή, που μετατράπηκε σε σταθεροποιητικά ανοδική με μικρότερα κέρδη από αυτά τις πρώτες ώρες συναλλαγών. Υπολογίζοντας το ανοδικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, που είχαν επίσης σεμνή ανοδική συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 745,91 μονάδες που ήταν 0,65 πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 6,4 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με ίδιο εύρος διακύμανσης (7,1 μονάδες) σε σχέση με τις 7,7 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 55,264 από 55,434 δις ευρώ. Εννέα blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν οι ΛΑΜΔΑ +1,15%, ΣΑΡ +1,09%, ΕΤΕ +0,84%, ΜΠΕΛΑ +0,72%, ΦΡΛΚ +0,69%, ΤΕΝΕΡΓ +0,58%, ΕΧΑΕ +0,32% και ΜΟΗ +0,11%, ενώ 15 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,21% από -1,58% την προηγούμενη), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από -0,78%, την ΕΤΕ στο +0,84% από +0,15%, ΕΥΡΩΒ -1,16% από -3,35% και την ΠΕΙΡ στο -0,93% από -3,77%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,42% από -0,30% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 20) και η ΑΛΦΑ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 3,228 από 10,489 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 2,139 από 1,922 εκατ. τεμάχια, ΑΛΦΑ με 871.049 τεμάχια από 1,533 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ με 422.702 από 854.980 τεμάχια, ο ΟΤΕ στην έκτη θέση με 200.826 από 375.502 τεμάχια, την προηγούμενη σύνοδο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,31% και έφθασε στις 745,91 από 748,21 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1959,23 από 1962,56 μονάδες με μεταβολή -0,17%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται πιο κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,279 από 27,303 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,994 από 0,307 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 16,453 από 24,425 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,225 από 2,007 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 39 των καθοδικών 62 από 57 και 17 από 22 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μικρή η προπορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας και του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη, και διαρκές πέρασμα από θετικό σε αρνητικό πεδίο. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1965,24 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 2,7 μονάδων. Ακολούθησε μια εκτίναξη ως τις 1973,17, στις 10:36, που ήταν το μέγιστο. Ο πυθμένας σημειώθηκε στις 11:26. Ήταν οι 1957,06 μονάδες. Μια κάθοδος από τις 16:00 τον πήρε από τις 1968 μονάδες και άφησε στις 17:00, στις 1958,9. Στις δημοπρασίες αυξήθηκε ο τζίρος αλλά δεν άλλαξαν πολύ οι τιμές ένω το κλείσιμο έγινε στις 1959,23 μονάδες, με μεταβολή -0,17%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 3,582 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 458 συμβόλαια με ανώτερο τις 1972,00, κατώτερο τις 1954,00 και τελευταίες πράξεις στις 1958,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 95 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 1970,00, κατώτερο τις 1952,00 με τελευταίες πράξεις στις 1957,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9769 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 481 ΣΜΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

«Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου συνοδεύθηκε από μια μόνο συνεδρίαση, εκείνη της Παρασκευής, στην οποία επιδιώχθηκε ο ‘καλλωπισμός’ στοχευμένων μετοχικών αποτιμήσεων, το λεγόμενο ‘window dressing”. Mε την έναρξη όμως του 2ου εξαμήνου, τα δεδομένα τόσο για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, όσο και για το εξωτερικό περιβάλλον δεν διαμορφώνουν προϋποθέσεις για εκτροφή θετικών προσδοκιών. Το αντίθετο μάλιστα διαφαίνεται στον ορίζοντα !

Έτσι, ισχυροποιείται η αίσθηση ότι το αναπτυξιακό αφήγημα για την Ελληνική Οικονομία δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ρυθμούς μεγέθυνσης που να ξεπερνούν αισθητά το 2%, εκτίμηση στην οποία υπάρχει σύγκλιση διαφόρων Φορέων, Ελληνικών ή Ξένων (ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, Διεθνείς Τράπεζες κοκ). Είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του δημοσιονομικού “κορσέ”, αλλά και της συνεχιζόμενης πολλαπλά μη φιλικής στάσης προς το Επιχειρείν.

Επιπλέον, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρείται κλίμα χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης και καχυποψίας, για πιθανές λογιστικές “αλχημείες” και σε άλλες εταιρείες.

Η εκτίμηση δε, ότι ο χαμηλός βαθμός συμμόρφωσης στα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, είναι ο κανόνας στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ανέφερε ο καθηγητής του Harvard Business School Γιώργος Σεραφείμ σε σχετική ημερίδα στο Χ.Α. Αναστέλλεται έτσι βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων από Επενδυτές εξωτερικού.

Τέλος, η έλλειψη θετικών καταλυτών, ιδιαίτερα στο πεδίο των Ιδιωτικοποιήσεων με τα μηνύματα από την υπόθεση των ΕΛΠΕ να μην επιβεβαιώνουν τις Κυβερνητικές προσδοκίες, ολοκληρώνει μια εικόνα “γκρίζων” δεδομένων, που εξηγεί την καταβύθιση των ημερήσιων συναλλαγών. Με την Επενδυτική Κοινότητα να διατηρεί εμφανή στάση αναμονής, καθώς μάλιστα αρκετοί επισημαίνουν ότι η Ελληνική Οικονομία έχει στο εγγύς μέλλον να βιώσει μια “de facto” προεκλογική περίοδο, αποτέλεσμα των νέων δεδομένων του πολιτικού σκηνικού μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αναπόφευκτα, τα αισιόδοξα σενάρια κίνησης του Γ.Δ. έχουν ανατραπεί, με το ενδεχόμενο να παραβιαστούν τα επίπεδα στήριξης της περιοχής των 740 μονάδων να θεωρείται πιθανό από την τεχνική ανάλυση. Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον έχει επίσης εισέλθει σε φάση αναταραχής και αυξημένων αβεβαιοτήτων. Στη Γερμανία, η Κυβερνητική συνοχή διασώθηκε κυριολεκτικά “στο παρά πέντε”, με αφορμή το Προσφυγικό.

Η Ε.Ε. απειλεί πλέον με αντίποινα τις ΗΠΑ στο μέτωπο των δασμών, κλιμακώνοντας την προοπτική να ξεσπάσει Εμπορικός πόλεμος. Οι δείκτες βιομηχανικών παραγγελιών στην Ευρωζώνη υποχωρούν τον Ιούνιο, ενώ και η Κίνα φρενάρει τις επενδύσεις που σχεδιάζει στο πλαίσιο του σχεδίου “One Belt, One Road”. Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις να ανατραπεί η εκτίμηση της συνέχισης της αναπτυξιακής δυναμικής, που είναι φέτος σε εξέλιξη, αναφορικά με τα επόμενα έτη.

Η επίπτωση στα εταιρικά μεγέθη, τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στην κερδοφορία, που ήδη στις ΗΠΑ κινούνται με υψηλούς ρυθμούς (+24% στο 1ο τρίμηνο), θα είναι διαβρωτική, εξέλιξη προεξοφλούμενη ήδη από τις Διεθνείς Αγορές που ήδη κινούνται με νευρικότητα, με την αισιοδοξία να εγκαταλείπει καθημερινά ακόμη και τους πιο πιστούς της!»

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη με τους επενδυτές να ανησυχούν από το φάντασμα ενός εμπορικού πολέμου της Κίνας πριν από την προθεσμία στο τέλος της εβδομάδας για την εφαρμογή της απόφασης των ΗΠΑ για τη δασμολόγηση στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το γουάν σταθεροποιήθηκε αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας κινήθηκε κατάλληλα για να ηρεμήσει τους νευρικούς επενδυτές.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, μια μέρα μετά την εγγραφή του χαμηλού του εννιαμήνου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε αρχικά ως -0,7% αλλά στις 09:10 δική μας ώρα έχανε -0,38%. Οι κινεζικές μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα μειώθηκαν, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης στο -0,84% και της Σενζιέν στο -1,75%.

Οι μετοχές της Wall Street έπεσαν την Τρίτη, μόλις μια μέρα μετά την επίσημη έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους για το τρίμηνο τη Δευτέρα.

Το Facebook έχασε 2,3% μετά την ανακοίνωση του Washington Post ότι ο ομοσπονδιακός έλεγχος σχετικά με την παραβίαση δεδομένων που συνδέεται με την Cambridge Analytica διευρύνθηκε ενώ η Tesla έπεσε κατά 7,2% από αμφιβολία σχετικά με το εάν θα μπορούσε να διατηρήσει το ρυθμό κατασκευής του μοντέλου 3 sedans.

Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η ένταση από την επιβολή δασμ[ων θα μπορούσε να προκαλέσει έναν διεθνή εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας και να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, ειδικά από την ώρα που η κυβέρνηση Trump απειλείται με δασμούς από πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες, στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Οι ΗΠΑ απαριθμούν άλλες 284 σειρές προϊόντων αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες αφορούν σε ημιαγωγούς και ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών ειδών. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης απειλήσει την Ευρώπη με δασμούς 20% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ενώ διάφορες χώρες έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα εναντίον των δασμών των Η.Π.Α. στους χάλυβες και στα προϊόντα αλουμινίου.