Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η στήλη ειδοποιούσε με την πρώτη της παράγραφο καιρό τώρα αλλά σήμερα δηλώνουμε τη θλίψη μας για τις εξελίξεις που κατέληξαν στο να κλείσει η αγορά μετοχών της χώρας. Η κατάσταση πλέον δεν είναι προβλέψιμη και ελπίζουμε για το καλύτερο. Ωστόσο η οικονομία με τον έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων που επιλέχτηκε μπήκε στον πάγο και όσοι δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη συνεχούς ροής των εμπορικών συναλλαγών θα αντιληφθούν με τον χειρότερο τρόπο την επίδραση της έλλειψής της.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν βέβαιο πως θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα στην γνωστή, και για κάθε εκτός ΕΕ κουραστική διαμάχη, της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους ύστερους δανειστές της. Οι περισσότεροι δε στον κόσμο περίμεναν ότι η κατάληξη θα ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια που διάφορες αναλύσεις παρουσίαζαν. Είχαν όμως ως βάση την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και περιλάμβαναν διαφορετικές εκδοχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το σενάριο να «τα σπάσει» η ελληνική πλευρά δεν είχε μεγάλες πιθανότητες, γιατί θα έβαζε και τις δυο πλευρές σε περιπέτειες και αχαρτογράφητα πεδία, με βέβαιη την εμφάνιση όξυνσης των προβλημάτων στην ανάπτυξη της χώρας του Καρυωτάκη. Παράλληλα η κυβέρνηση διεμήνυε πως η εντολή που είχε λάβει ήταν να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνηκαι τελευταία δήλωνε ότι ήταν κοντά η ώρα για συμφωνία.
Όπως και αν θελήσουν να το περάσουν οι κυβερνώντες, αυτό που έγινε στο τέλος της εβδομάδας και στο τέλος του χρονικού περιθωρίου που είχε ζητήσει από το Φεβρουάριο η χώρα, ήταν μια μεγάλη αρνητική έκπληξη. Οι ξένοι θεσμικοί θα σκεφτούν: «Οι συνομιλίες «διακόπηκαν», προέκυψε δημοψήφισμα και μια… βεβαιότητα. Η χώρα με ανάπτυξη κοντά στο μηδέν, θα βρεθεί εκτός ομπρέλας προστασίας από την ευρωζώνη. Με υποχρεώσεις που θα της καταστρέψουν γρήγορα την όποια φερεγγυότητα έχει στην διεθνή οικονομική σκηνή». Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει αφορμή να εμφανιστούν πολλά σχόλια από την πλευρά των «αρκούδων» της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Περί της μακαριότητας των επενδυτών, από τα προγράμματα χαλάρωσης, που καλλιεργεί φούσκες. Γιατί τα χρηματιστήρια δεν αποτύπωσαν με τις εβδομαδιαίες επιδόσεις τους το σενάριο που προέκυψε.
Η σημερινή συνεδρίαση θα γινόταν κάτω από το βάρος της γνώσης πως το Σαββατοκύριακο δεν έφερε το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα η αδυναμία να βρεθεί τρόπος να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών είναι βέβαιο πως άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο ταμπλό του ΧΑ και όχι μόνο. Την εβδομάδα που πέρασε αποδείχθηκε ότι οι θεσμικοί κινήθηκαν σαν να λες και αρχικά προεξόφλησαν την ανεύρεση λύσης στα αδιέξοδα, ενώ από την Τετάρτη οι συναλλασσόμενοι έδειξαν πως μοιράστηκαν σε εκείνους που πόνταραν στο κόκκινο και σε όσους πόνταραν στο μαύρο.
Κάπως έτσι μοιρασμένη ήταν και η ροή των ειδήσεων, των εκθέσεων και των αναλύσεων γύρω από την ελληνική κρίση. Βέβαια και οι αισιόδοξοι του ΧΑ αντιλαμβάνονται πως μια αστοχία στην διαπραγμάτευση θα φέρει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κραχ στο χρηματιστήριο αφού είναι σίγουρο πως θα δοκιμαστούν τα όρια των συστημικών τραπεζών και θα διαλύσει για κάμποσες μέρες τις εμπορικές συναλλαγές. Αυτά παρατηρούσαν μετά το κλείσιμο της Παρασκευής οι εγχώριοι αναλυτές χωρίς να γνωρίζουν το φινάλε που έδωσε στην τρέχουσα φάση η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα.
Οι αντιδράσεις των ξένων αναλυτών μέσω εκθέσεων περιλαμβάνουν ένα χρονοδιάγραμμα των προσεχών εξελίξεων μεταξύ των οποίων είναι και τα capital controls που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν ήδη.