Η Βρετανία ενεργοποιεί μία συμβουλευτική περίοδο 14 εβδομάδων για μία μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Ινδία, επιζητώντας τις απόψεις της κοινής γνώμης και των επιχειρήσεων πριν η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας ενεργοποιήσει την έναρξη συνομιλιών αργότερα μέσα στη χρονιά.
Μία εμπορική συμφωνία με την Ινδία αποτελεί κυρίαρχο στόχο για τη Βρετανία μετά το Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να ακυρώσει μία επίσκεψή του στο Νέο Δελχί τον Απρίλιο, μετά την έξαρση των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 που καταγράφηκε στην Ινδία.
Ωστόσο οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Τζονσον καθυστέρησε, εξαιτίας του ζητήματος που προέκυψε σχετικά με την επίσκεψή του, να συμπεριλάβει την Ινδία στην «κόκκινη ταξιδιωτική λίστα» θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η αναφερόμενη λίστα απαγορεύει τα ταξίδια στην Αγγλία από τις χώρες που έχουν καταγράψει υψηλό αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης COVID-19. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους παραπάνω ισχυρισμούς.
Ο αρμόδιος Βρετανός αρχίατρος δήλωσε ότι ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, θα γίνει με τον καιρό κυρίαρχο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ενεργοποιούμε το πλαίσιο για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία –τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ένα έθνος με 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους και μία τεράστια αγορά για τα βρετανικά προϊόντα, όπως, το ουίσκι, τα αυτοκίνητα και οι υπηρεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τρας.
«Θέλουμε μία συμφωνία που θα προωθεί νέα όρια στις βιομηχανίες του μέλλοντος και θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε μία πιο πράσινη οικονομία, περισσότερο καινοτόμα, η οποία, θα παρέχει θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε η ίδια.
Από τότε που ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από την ΕΕ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η Βρετανία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει εμπορικές συμφωνίες και ειδικότερα, προωθεί τις σχέσεις της, με τις χώρες της περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού, όπου και δραστηριοποιούνται μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters