Skip to main content

Τουρκία: Σε υψηλά 14 ετών ο πληθωρισμός, σε κατήφορο η λίρα

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται οι έως τώρα προσπάθειες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο στον πληθωρισμό και τον κατήφορο της λίρας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη γειτονική χώρα εκτινάχθηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, με αποτέλεσμα το τουρκικό νόμισμα να βρεθεί εκ νέου υπό πίεση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε τον περασμένο μήνα στο 15,39%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2004. Σε σχέση με τον Μάιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,61%- σε βαθμό δηλαδή διπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις των ειδικών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters. 

Οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών έκαναν «άλμα» 5,98% σε μηνιαία  βάση, ενώ και οι υπηρεσίες επικοινωνιών ανατιμήθηκαν 4,76% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στον απόηχο των στοιχείων, το τουρκικό νόμισμα, υποχώρησε στις 4,6973 λίρες ανά δολάριο. Πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η ισοτιμία ήταν στις 4,6740 λίρες ανά δολάριο. 

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο- κόντρα στην οξεία κριτική που δεχόταν από τον αυτοαπακολούμενο «εχθρό των επιτοκίων» Ταγίπ Ερντογάν. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου και οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν νέες επιτοκιακές αυξήσεις.