Skip to main content

HSBC: Περιορισμένα τα περιθώρια στη νέα κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση

Την ύπαρξη περιορισμένων περιθωρίων κινήσεων της επόμενης κυβέρνησης στο μέτωπο της ανάπτυξης εκτιμά έκθεση της HSBC, αναφέροντας ότι οι πολιτικές της Ν.Δ. μπορεί να θεωρηθούν από τις αγορές ως περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν και κάποιες πολιτικές, οι οποίες απαιτούν έγκριση από την Ε.Ε. Σ’ αυτό το πεδίο βέβαια η Ε.Ε. θα μπορούσε να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα η HSBC δεν βλέπει και ιδιαίτερα περιθώρια περαιτέρω ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων «εξαργύρωσαν» στο χρηματιστήριο τις θετικές εξελίξεις στους κρατικούς τίτλους και την αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs, που έχουν οδηγήσει το ράλι ανόδου στις τραπεζικές μετοχές. Όπως υποστηρίζει, η μεγάλη πτώση των αποδόσεων μάλλον έχει εξαντληθεί. Πάντως κι εδώ η τράπεζα αναφέρει ότι το σταθερό περιβάλλον βοηθά την αύξηση των επενδυτών καθώς οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν σημαντικές αντοχές στο να παράγουν κέρδη και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ομαλοποίησης των ισολογισμών.

Η HSBC σχολιάζει ότι βασικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. είναι οι χαμηλότεροι φόροι, που θα χρηματοδοτηθούν από τις περικοπές δαπανών. Αλλά μετά από χρόνια λιτότητας, είναι αμφισβητήσιμο πόσα μπορεί να αφεθεί να κόψει.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, με την HSBC να εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,7%. Μια παρατεταμένη επιβράδυνση θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η προώθηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει την κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, η HSBC βλέπει κάποιο κίνδυνο φορολογικών αποκλίσεων και διαφωνίες με τις αρχές της Ε.Ε. σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού για το 2020.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ν.Δ. ευνοεί φορολογικές περικοπές έναντι περισσότερων δαπανών, είναι πιθανό να θεωρηθούν από τους επενδυτές ως πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. (2012- 2015), το κόμμα είχε μια πιο συνεργατική στάση απέναντι στις αρχές της Ε.Ε., αλλά αντιμετώπισε επίσης περισσότερες αντιδράσεις στους δρόμους και η επιστροφή αυτών των πολιτικών θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ομόλογα και τράπεζες

Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί από περίπου 400 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους σε 260 μονάδες, κλείνοντας σχεδόν το χάσμα με τα ιταλικά ομόλογα στις 25 μονάδες βάσης. Επίσης, τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς ξεπερνούν το 40% από την αρχή του έτους, με τις τράπεζες να έχουν σχεδόν διπλασιάσει την αξία τους (περίπου 120% από τα χαμηλά στα μέσα Ιανουαρίου).

Σαφώς, υπάρχει αρκετά μεγάλη αισιοδοξία η οποία όμως έχει ήδη αποτιμηθεί στις αγορές, αν και μπορούν να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν μετά τις εκλογές και ενδεχομένως να ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πιθανότερο όμως είναι η μεγάλη πτώση των αποδόσεων να έχει εξαντληθεί, ενώ το βασικό σενάριο της HSBC δείχνει ότι η ανοδική τάση είναι τώρα περιορισμένη. Επίσης σημειώνεται ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας, λόγω του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), καθώς μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος στην εξεύρεση συνολικής λύσης στο ζήτημα. Πιθανές τομεακές λύσεις έχουν προταθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος και ενδέχεται να εφαρμοστούν σύντομα. Η διαδικασία έχει ήδη όμως μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί γρήγορα.