Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το δολάριο είναι σε χαμηλά τριών μηνών, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι είναι «υπερβολικά ισχυρό» για τα σχέδιά του. Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί ευθέως Ευρώπη και Κίνα για σκόπιμη υποτίμηση των νομισμάτων τους, προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ο Τζερόμ Πάουελ, δεν φαίνεται διατεθειμένος ούτε να τον ακολουθήσει σε «νομισματικό πόλεμο» ούτε να υποκύψει στις πιέσεις του για άμεση και αποφασιστική μείωση των επιτοκίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον αναγκάσουν οι συνθήκες να το πράξει, σχολιάζει μερίδα αναλυτών και επισημαίνει ότι η όποια πρόβλεψη για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος είναι αυτή τη στιγμή παρακινδυνευμένη.
Ο διοικητής της Federal Reserve έβαλε χθες φρένο στις προσδοκίες για μία μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο και αμύνηθκε της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας έναντι του Αμερικανού προέδρου και των αγορών. «Δεν υποκύπτουμε σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις» διεμήνυσε, ενώ ερωτηθείς εάν φοβάται ότι θα απογοητεύσει τις αγορές πρόσθεσε: «Δεν είναι δουλειά μας να κινούμαστε με βάση τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές».
Παρόλα αυτά τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της Fed δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο, που θα έχουν οι δασμοί και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις της Ουάσιγκτον με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας και είναι βέβαιο ότι ορισμένα μέλη της αρμόδιας επιτροπής θα πιέσουν για μείωση ήδη από την επόμενη συνεδρίαση. Μεταξύ αυτών και ο Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος σχολίασε ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι τόσο ζοφερή ώστε να απαιτεί μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά «θα ήμουν διατεθειμένος να δω μία μείωση των 25 μονάδων βάσης». Ο Τόμας Μπάρκιν από την πλευρά του δεν θέλησε να ανοίχτει τα χαρτιά του. Αν και προειδοποίησε για κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ερωτηθείς εάν απαιτείται μείωση επιτοκίων, απάντησε: «Δεν ξέρω».
Η Wall Street εστίασε στις δηλώσεις Πάουελ και οι δείκτες βρέθηκαν σε τροχιά πτώσης. Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν αναμενόμενο να απαντήσει μέσω Twitter, εκφράζοντας εμφανώς απογοήτευση και οργή για τον άνθρωπο, που ο ίδιος επέλεξε στα τέλη του 2017. «Δεν ξέρει τι κάνει. Αύξηση τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα και τα έκανε θάλασσα» έγραψε στο λογαριασμό του.
Για τον Τραμπ το «ακριβό» δολάριο είναι ένα φρένο στην αμερικανική οικονομία και ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην μάχη του για επανεκλογή στο Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μην το παραδέχεται δημόσια, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις του εμπορικού προστατευτισμού σε εξαγωγικές βιομηχανίες ή ακόμη και στον αγροτικό κόσμο των ΗΠΑ, που τον στήριξε με θέρμη το 2016. Ένα αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να απαλύνει τον «πόνο» των δασμών. Αντ’αυτού βλέπει το ευρώ αποδυναμώνεται, καθώς το νέο «ό,τι χρειαστεί» του Μάριο Ντράγκι και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Ευρωζώνης, που είναι ούτως η άλλως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποσκελίζει τα σχέδια της Fed.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν πάντως ότι ο Τραμπ όσο άκομψα και εάν επιτίθεται σε «αντιπάλους» ή παρεμβαίνει στα της ανεξάρτητης αρχής, έχει επί της ουσίας δίκαιο. Δείκτης της Fed που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι της δέσμης των κυριότερων ανταγωνιστών του στην αγορά απέχει μόλις 2% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2002.Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δε στο πλευρό και έναν απροσδόκητο σύμμαχο: τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ), ο οποίος διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι το νόμισμα των 19 της ΟΝΕ είναι υποτιμημένο κατά 22%.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο νομισματικός πόλεμος, όσο και εάν συμφώνησαν προ ημερών οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες του G20 πως «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ίσως τελικά να είναι θέμα χρόνου.
naftemporiki.gr