Skip to main content

Στο τραπέζι οι κρατικές εγγυήσεις για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την παροχή κρατικών εγγυήσεων με στόχο την αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους επικεφαλής των θεσμών κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η επεξεργασία της πρότασης θα συνεχιστεί και πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους επικεφαλής των θεσμών ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία και της πρότασης που έχει κατατεθεί από την ΤτΕ για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Αρμόδιες κυβερνητικές πλευρές, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης με τους θεσμούς (η συζήτηση κράτησε μέχρι τις 22:30), χαρακτήριζαν ως πιο «ώριμη» την πρόταση του ΤΧΣ. Πάντως, με την ολοκλήρωση του έργου της κοινής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών με την ΤτΕ, θα παρουσιαστεί και η συγκεκριμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προστασία α’ κατοικίας και κατώτατος μισθός

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους θεσμούς και το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση το «κυπριακό μοντέλο». Από την πλευρά των θεσμών ζητήθηκαν λεπτομέρειες και εκτιμήσεις για το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της δικαστικής οδού.

Η ελληνική πλευρά κλήθηκε να παρουσιάσει στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα.

Το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι αποτελεί αρμοδιότητα και του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου και στη σημερινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (σ.σ.: είναι προγραμματισμένη για τις 11:30). Στην ίδια συζήτηση θα τεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού.

Επίσης, κατά τη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και το φορολογικό, όπως επίσης και τα διοικητικά θέματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (σ.σ.: οι ανάγκες στελέχωσης της ανεξάρτητης αρχής αποτελούν βασική εκκρεμότητα στη λίστα με τα 16 ανοικτά θέματα της ατζέντας). Το δημοσιονομικό ζήτημα (εκτέλεση προϋπολογισμού 2018 και εκτιμήσεις για το 2019) αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν χθες τη δυνατότητα να συζητήσουν το θέμα του κατώτατου μισθού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Πριν από την πρώτη συνάντηση με τους υπουργούς, οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών συναντήθηκαν χθες το πρωί με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν ουσιαστικά τρία θέματα: τα εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (τόσο των ιδιωτών προς το Δημόσιο, οπότε και διατυπώθηκε εκ νέου η ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης, όσο και του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες παραμένουν στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ).

Τι ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υποστήριξε ότι η συνομοσπονδία έθεσε θέμα προστασίας όχι μόνο της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, αλλά και του επαγγελματικού εξοπλισμού. Υποστήριξε, επίσης, ότι η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν δεν συνοδευτεί από μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και από διατήρηση ή και αύξηση του αφορολογήτου.

«Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με το πρόσθετο κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς όμως οι εργαζόμενοι να δουν επιπλέον χρήματα στην τσέπη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους των θεσμών να προχωρήσει όχι μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του «ρατσιστικού», όπως τον χαρακτήρισε, υποκατώτατου μισθού, αλλά και να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε η παραγωγικότητα της εργασίας να μην είναι το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, κάτι που -όπως ανέφερε- θα οδηγήσει σε πολύ μικρή ποσοστιαία αύξηση.

Τα μηνύματα προς τις ελληνικές τράπεζες

Μια συνολική ανασκόπηση των θεμάτων που απασχολούν τις τράπεζες και ένα χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπισή τους ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους θεσμούς. H ουσία των προβλημάτων των τραπεζών ήταν κάτι το οποίο απασχόλησε εντονότατα τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ΕΚΤ, Κομισιόν, SSM και ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι θεσμοί ζητούν αμεσότητα, αποτελεσματικότητα και περαιτέρω περικοπή του κόστους των τραπεζών, καθώς συνδέουν ευθέως την έξοδο της χώρας στις αγορές με τον περιορισμό των NPLs και προτίθενται να είναι εξαιρετικά απαιτητικοί σε αυτό το θέμα.

Στις συζητήσεις κυριάρχησε η αλλαγή του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί, αν και όχι όλοι με την ίδια ένταση, κατανοούν την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κατανοούν, επίσης, πως το μεγαλύτερο τμήμα των «κόκκινων» δανείων αφορά κατοικίες και όχι real estate, όπως για παράδειγμα συνέβαινε στην Ισπανία.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, που πρέπει να διαχειριστούν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με ελάχιστες ευχέρειες, αφού ο δανειολήπτης προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τράπεζες και θεσμοί συμπλέουν στην άποψη της μη οριζόντιας μείωσης βάσει ύψους του δανείου, αλλά στη διαμόρφωση επιπλέον κριτηρίων για το θέμα αυτό.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το ΤΧΣ αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα για το οποίο οι θεσμοί αναμένουν σαφείς προτάσεις ως προς την αλλαγή των όρων επιλεξιμότητας των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, οι θεσμοί είναι πολύ σαφείς στο θέμα επίσπευσης λήψης αποφάσεων σε δικαστικές διενέξεις μεταξύ τραπεζών και πελατών τους.

Στο επίκεντρο η ρευστότητα για τις μμε

Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, την έως τώρα απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, τη διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και τη σημασία εργαλείων όπως τα μικροδάνεια (micro-financing) και η Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έθιξαν ως καίρια ζητήματα μέλη της διοίκησης της ΕΣΕΕ στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, έπειτα από πρόσκληση του επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με την ευκαιρία της δεύτερης επίσκεψής τους μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης.

Από πλευράς συνομοσπονδίας παρουσιάστηκε συνοπτικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησαν τα θέματα της έλλειψης χρηματοδότησης των μμε, των επιτοκίων και των τραπεζικών απαιτήσεων, της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και του εργατικού κόστους. Αναφέρθηκαν, επίσης, στο ζήτημα του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους των επιχειρήσεων, της γραφειοκρατίας και της αργής απονομής δικαιοσύνης, ως παραγόντων που αναδεικνύονται σε ανασταλτικό παράγοντα νέων επενδύσεων.

Ως προς το θέμα του κατώτατου μισθού, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τόνισαν τη θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν, αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα. Παράλληλα, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους επάνω στο μείζον θέμα του αυξημένου σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μη μισθολογικού κόστους, το οποίο πρέπει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας των προς διευθέτηση και εκλογίκευση θεμάτων.