Skip to main content

«Όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου

Eναντίον της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% τάσσονται οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, εκφράζοντας την αγωνία τους εν μέσω της φετινής τουριστικής χρονιάς. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος αριθμεί σε 150 μέλη διατύπωσε την άποψη πως πρόκειται για μία τακτική των θεσμών και μία επιμονή προς την κυβέρνηση γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να το αποδεχτεί.

«Είναι δηλαδή σαν να θέλουν να μας πιέσουν για να μας πουν ότι η επόμενη κίνηση είναι να μας δείξουν την έξοδο από την Ε.Ε… Η κυβέρνηση γνωρίζει πως αν επικρατήσουν τα σενάρια σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ αυτό θα σημάνει την πλήρη καταστροφή του κλάδου και του τουρισμού. Δεν μπορούμε ως ξενοδόχοι ούτε να απορροφήσουμε την αύξηση ούτε όμως να την μετακυλήσουμε στις τιμές μας επιβαρύνοντας του τουρίστες πελάτες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως διώχνουμε τους τουρίστες είτε έτσι είτε αλλιώς», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.

Το Ρέθυμνο έχει το 20% του συνόλου των ξενοδοχείων της Κρήτης και στο σύνολο τους Ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα ανέρχονται σε πάνω από 400 επιχειρήσεις. Στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσακαλάκης, βιώνουν την οικονομική αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις ακυρώσεις κρατήσεων και την αβεβαιότητα για το αύριο του τουρισμού στο νομό και γενικότερα στο νησί.

«Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει καμία συμφωνία που να πληγώσει θανάσιμα το τουριστικό μας προϊόν», τόνισε ο Μανόλης Τσακαλάκης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κλαψινός πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής στο Ρέθυμνο μετά από τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μία αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί την περίοδο αυτή, που ούτως ή άλλως η σεζόν είναι πολύ πεσμένη.

«Η αύξηση θα επιφέρει αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, δυσχέρεια στις υποχρεώσεις μας στα πάγια έξοδα και τα ταμεία, αλλά και απολύσεις δεδομένου ότι ήδη πολλοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω πεσμένης προσέλευσης πελατών στα καταστήματα τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ