Skip to main content

Νωρίτερα, αν κριθεί αναγκαίο, η μείωση του αφορολόγητου

Από την έντυπη έκδοση 

Οκτώ προαπαιτούμενες δράσεις για σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία περιλαμβάνει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Οι δύο από τις δράσεις αυτές προβλέπουν τη μείωση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών έναν χρόνο νωρίτερα, το 2019 αντί το 2020, και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Όμως και οι δύο αυτές δράσεις θα υλοποιηθούν μόνο εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με το Μνημόνιο ΙΙΙ, τα φορολογικά προαπαιτούμενα που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η Αθήνα κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, προβλέπουν τα εξής:

1 Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δρομολογήσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών, συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 αντί από το 2020, αν το ΔΝΤ και οι λοιποί θεσμοί κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Η μείωση του αφορολόγητου θα προκύψει από την περικοπή κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που δικαιούνται σήμερα οι παραπάνω φορολογούμενοι. Η έκπτωση των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σήμερα σε αφορολόγητο όριο κυμαινόμενο από 8.636-9.545 ευρώ, θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ και θα αντιστοιχεί πλέον σε αφορολόγητο κυμαινόμενο από 5.682-6.591 ευρώ.

2 Μέχρι τον Μάιο, εφόσον από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών που θα γίνουν τον Μάρτιο προκύψουν σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές θα νομοθετήσουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και θα διευρύνουν τη φορολογητέα βάση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να μη μειωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και να παραμείνουν οι εισπράξεις σε 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

3 Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο από την 1η Ιουλίου, οι οποίοι θα διαμορφωθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24%.

4 Οι ελληνικές αρχές μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτιμησιακές φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και να επανεξετάσουν τις διατάξεις του ΚΦΕ, μετά την τριετή εφαρμογή του, ώστε να εντοπίσουν προβλήματα και κενά.

5 Η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διατάξεων του ΚΕΔΕ για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διεξάγονται από τις φορολογικές αρχές και, εάν χρειαστεί, θα εγκρίνει νομικές ή διαδικαστικές τροποποιήσεις έως τον Απρίλιο του 2018.

6 Οι εκκρεμείς εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων που δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκτέλεσης μεταφέρονται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στους οικονομικούς και λοιπούς αρμοδίους εισαγγελείς μέχρι τον Φεβρουάριο (έχει εκδοθεί ήδη η απόφαση).

7 Η προμήθεια του λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της διαδικασίας είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

8 Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και βελτίωση της απόδοσης των τελωνειακών υπηρεσιών.