Skip to main content

Επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα της ΝΑ Ευρώπης

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Τις χαμηλότερες τιμές ακινήτων αλλά και την υψηλότερη φορολογία ακινήτων έχει η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της ίδρυσης του «Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης», το οποίο θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές αξιόπιστη πληροφόρηση για την κάθε συμμετέχουσα χώρα. Παράλληλα, ο νέος φορέας θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας.

Πρωτοστάτης για το εγχείρημα είναι το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος -που από την ίδρυσή του αναπτύσσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα και στη Σερβία όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής, όπως η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων για τον Νομό Θεσσαλονίκης- και υλοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ. Στον νέο φορέα θα συμμετέχουν, επίσης, αντίστοιχοι φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία κ.ο.κ., ενώ στις αρχές του φθινοπώρου έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι. 

Στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα. Η μίσθωση, η ενοικίαση ενός ακινήτου είναι το Α και το Ω για έναν επιχειρηματία που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μία άλλη χώρα, για τον λόγο αυτό το νεόκοπο Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό.

Ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς
Όπως επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, και οι κ.κ. Πάρις Μπίλιας, πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, πρόεδρος Ιδιοκτητών Ακίνητων Θεσσαλονίκης, Φώτιος Μουζάκης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πέτρος Ταρνατώρος, νομικός σύμβουλος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ε., η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα, με ρυθμούς κοντά στο 2,5%, ενώ εκδηλώνεται ξανά ενδιαφέρον για ακίνητα άνω των 60.000 ευρώ, με ζήτηση πλέον και για ακίνητα των 100.000 ή ακόμη και των 150.000 ευρώ και άνω.

Οι τιμές σε Θεσσαλονίκη και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης 
Στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τ.μ.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τ.μ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τ.μ. και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.

Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.