Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Στα «τάρταρα» βρέθηκαν χθες bitcoin και ether σε μία χαοτική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας χάθηκε περίπου ένα τρισ. δολ. από την αγορά κρυπτονομισμάτων, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι τον Μάρτιο, σε μία εξέλιξη που κάνει πολλούς αναλυτές να διερωτώνται εάν πράγματι έσκασε η «φούσκα» για την οποία έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο καιρό ή απλώς πρόκειται για μία μεγάλη διόρθωση μετά την πρόσφατη μεγάλη άνοδο. Την αφορμή έδωσαν μία σειρά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Έλον Μασκ σχετικά με το bitcoin, με αποκορύφωμα την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει σε τράπεζες και συστήματα πληρωμών να κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
Το bitcoin έχασε 30%
Το bitcoin απώλεσε 30% της αξίας του ή 12.000 δολάρια, φθάνοντας μία «ανάσα» από τα 30.000 δολάρια, σε χαμηλό τρεισήμισι μηνών, αφού συνέχισε τις μαζικές ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα και έτρεψαν σε φυγή τους επενδυτές από την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς η απόφαση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών αποτελεί την πιο σοβαρή έως τώρα ένδειξη ότι οι αρχές ανά τον κόσμο αρχίζουν να εκδηλώνουν ανησυχίες και να διερευνούν τη συνεχώς διογκούμενη αγορά κρυπτονομισμάτων, που παραμένει άκρως χαλαρή σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Πιο συγκεκριμένα, το bitcoin βρέθηκε προς στιγμή στα 30.001,51 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Coin Metrics, επίπεδο στο οποίο είχε να επιστρέψει από τα τέλη Ιανουαρίου, οδεύοντας στις πρώτες μηνιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2018. Με τη βουτιά αυτή, οι απώλειες του βασικότερου κρυπτονομίσματος από την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνούν πλέον το 40%, που σημαίνει ότι έχασε όλα τα κέρδη τα οποία αποκόμισε μετά την ανακοίνωση της Tesla τον Ιανουάριο ότι αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, υποχωρεί περισσότερο από 50% από το ιστορικό υψηλό των 64.829 δολαρίων που άγγιξε στα μέσα Απριλίου.
Ether και dogecoin
Σε ελεύθερη πτώση και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, με το ether να υποχωρεί 38% στα 2.083 δολάρια και το dogecoin, το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο και εν συνεχεία απογειώθηκε από τα tweets του Έλον Μασκ, να χάνει αντίστοιχα 30% της αξίας του, διαμορφούμενο κοντά στα 32 σεντς. Επίσης, Binance και Coinbase -τα δύο πιο γνωστά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων- αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία της bybt.com- θέσεις αξίας άνω των 8 δισ. δολ. ρευστοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα, η πλατφόρμα Coinbase τέθηκε εκτός λειτουργίας, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει ότι «προέκυψαν κάποια προβλήματα, με αποτέλεσμα ορισμένες λειτουργίες να μην είναι πλήρως διαθέσιμες». Αποτέλεσμα των προβλημάτων είναι η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να υποχωρεί περίπου 10%.
Ο ρόλος του Έλον Μασκ
Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν στις 12 Μαΐου, όταν ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του Tesla δεν επιτρέπει πλέον στους καταναλωτές να αγοράζουν οχήματα με τη χρήση bitcoin, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η διαδικασία «εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων». Οι δηλώσεις Μασκ είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν φτερά την ίδια ημέρα από την αγορά κρυπτονομισμάτων περί τα 300 δισ. δολάρια. Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα τρεις μήνες αφότου η Tesla είχε αποκαλύψει ότι αγόρασε 1,5 δισ. δολ. σε bitcoin και ότι θα αρχίσει να δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμών για τα αυτοκίνητά της. Στην αρχή της εβδομάδας που διανύουμε, ο Μασκ δήλωσε ότι η Tesla ενδεχομένως να πώλησε την παραπάνω επένδυσή της σε bitcoin, για να ξεκαθαρίσει όμως λίγο αργότερα ότι «δεν έχει πωλήσει κανένα bitcoin».
Το κινεζικό φρένο
Την Τρίτη δε το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε τράπεζες και εταιρείες πληρωμών να κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα και να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τα κρυπτονομίσματα, επικαλούμενο την κερδοσκοπία που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά. Βεβαίως, η αυστηρή γραμμή της Κίνας απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι κάτι νέο, αφού και το 2017 οι ρυθμιστικές αρχές είχαν κλείσει τοπικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων και απαγόρευσαν τις ICOs, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις αντλούσαν χρήματα εκδίδοντας ψηφιακά νομίσματα.
Τι λένε ΕΚΤ και Fed
Περί τα 280 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την αγορά bitcoin μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι ωστόσο που αναλυτές δεν χαρακτηρίζουν ασυνήθιστο, καθότι η συγκεκριμένη αγορά είθισται να παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις. Ακόμη και έτσι, όμως, το bitcoin παραμένει ενισχυμένο 30% από τις αρχές του έτους έως σήμερα και 300% στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σε 1,6 τρισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.com.
Η ΕΚΤ, στην τελευταία της χρηματοπιστωτική έκθεση, αναφέρει ότι η μεταβλητότητα της τιμής του καθιστά το bitcoin ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως επίσης και το γεγονός ότι η εξόρυξή του εκλύει μεγάλες ποσότητες ρύπων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι ως προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι περιορισμένοι, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν μικρή έκθεση σε αυτό. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και διαμορφωτές πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ, αναφέροντας ότι οι απότομες ρευστοποιήσεις σε κρυπτονομίσματα δεν συνιστούν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Προβλέψεις
Το ζητούμενο τώρα είναι η περαιτέρω πορεία του bitcoin. Οι ρευστοποιήσεις θα σταματήσουν και οι επενδυτές θα επιστρέψουν δυναμικά, αγοράζοντας στα χαμηλά, ή το βασικό κρυπτονόμισμα θα διολισθήσει κάτω από τα 30.000, διερωτάται ο Τζέρφρι Χάλεϊ, αναλυτής της Oanda. Ήδη κάποιοι αναλυτές είχαν δηλώσει ότι στην περίπτωση που το bitcoin διαπερνούσε πτωτικά το φράγμα των 40.000 δολαρίων, τότε θα άνοιγε ο «ασκός του Αιόλου» που θα το παρέσυρε και κάτω από άλλα ψυχολογικά επίπεδα. «Δεν θα με εξέπληττε εάν έβλεπα και άλλες ρυθμιστικές αρχές και διαμορφωτές πολιτικής να προχωρήσουν σε απαγόρευση παρόμοια με αυτή της Κίνας τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο Ενρί Αρσλάνιαν της PwC. Επιπλέον, η πρόσφατη έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του bitcoin έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ ορισμένων θεσμικών επενδυτών ως προς την αξία του, με τις UBS Wealth Management και Pimco να εκδηλώνουν επιφυλάξεις ως προς τη δυναμική των ψηφιακών νομισμάτων ως κατηγορία ενεργητικού.
«Μία γενικευμένη απομόχλευση σαρώνει τις αγορές κρυπτονομισμάτων» λέει χαρακτηριστικά ο Στιν Τζάκομπσεν της Saxo Bank, χαρακτηρίζοντας τις ρευστοποιήσεις πολύ πιο βαθιές και πολύ πιο διευρυμένες συγκριτικά με προηγούμενα παρόμοια επεισόδια. Οι επενδυτές ενδεχομένως να εγκαταλείπουν το bitcoin για να αγοράσουν χρυσό, αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan, επικαλούμενοι την κίνηση των προθεσμιακών bitcoin στο χρηματιστήριο του Σικάγο.