Skip to main content

ΔΝΤ: Προσωρινή η αποσύνδεση των χρηματοπιστωτικών αγορών από την οικονομία

Τον κίνδυνο για μια νέα πτώση στις αγορές μετοχών και  των στοιχείων ενεργητικού που αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου, στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊου με την επιβολή lockdowns και άλλων παραγόντων υπογράμμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχει διαπιστωθεί η αποσύνδεση της πορείας των αγορών από αυτή της πραγματικής οικονομίας, που εξηγείται από το γεγονός ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η συνεχής στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει γρηγορότερα, παρόλο που τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν μία βαθύτερη ύφεση από ότι περίμεναν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντίθετα με την καταναλωτική εμπιστοσύνη που έχει μειωθεί, προκαλώντας ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του ράλι.

Οι εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό, τις κοινωνικές ανισότητες και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενδεχομένως να οδηγήσουν τις αγορές σε μεγαλύτερη πτώση, με την αναστροφή του επενδυτικού κλίματος. Ακόμα και οι προβλέψεις για την στήριξη των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες, οδηγώντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου.

«Η χρηματοπιστωτική πίεση θα μπορούσε να επιδεινώσει μία ήδη πρωτοφανή οικονομική ύφεση, καθιστώντας την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», σημειώνει η έκθεση.

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Reuters