Skip to main content

Τις προοπτικές ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων εξετάζουν Κίνα- Ε.Ε.

Οι προοπτικές ενίσχυσης οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα τέθηκαν επί τάπητος στον 7ο Ετήσιο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία τόσο το Πεκίνο όσο και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. Και οι δύο πλευρές απορρίπτουν την αμερικανική στροφή στον προστατευτισμό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά θέματα, που έχουν να λύσουν και μεταξύ τους, οπότε είναι δύσκολο να κάνει κανείς λόγο για ενιαίο μέτωπο. 

Οι συζητήσεις, που έλαβαν χώρα στην κινεζική πρωτεύουσα, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ζητημάτων υπό το γενικό θέμα «Τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης». Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, η στήριξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, τα εμπορικά και επενδυτικά ζητήματα (κυρίως οι διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία και για τις γεωγραφικές ενδείξεις), καθώς και η ψηφιακή οικονομία, η κλιματική και περιβαλλοντική συνεργασία και η συνδεσιμότητα.

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα λάβει επίσης χώρα στο Πεκίνο. Προήδρευσαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Λίου Χε.  π

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι επαφές που είχαμε με τον νέο ομόλογό μου, κ. Λίου Χε, ήταν χρήσιμες για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια επιτυχή διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μας για τις επενδύσεις και προσβλέπω σε ανταλλαγή προσφορών στην εν λόγω διάσκεψη» τόνισε ο κ. Κατάινεν. 

Συμφωνίες, αλλά και συστάσεις 

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν προσφορές πρόσβασης στην αγορά, κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής, ώστε να δοθεί πολιτική ώθηση σε μια φιλόδοξη συνολική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις, τόσο όσον αφορά την απελευθέρωση όσο και την προστασία των επενδύσεων.

Εξέφρασαν επίσης από κοινού τη στήριξή τους στο βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας και, συγκεκριμένα, για να συνεργαστούν για μεταρρυθμίσεις ώστε να βοηθήσουν τον ΠΟΕ να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να αναπτύξει περαιτέρω κανόνες σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με την καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι βιομηχανικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προσχωρήσει στη συμφωνία του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ). Η ΕΕ ζήτησε εγγυήσεις ότι θα διαπραγματευτεί την προσχώρησή της στη ΣΔΣ με βάση μια φιλόδοξη και συνολική προσφορά.

Επίσης, παρότρυνε το Πεκίνο να λάβει μέτρα για την πλεονάζουσα ικανότητα σε τομείς όπως η χαλυβουργία και η βιομηχανία αλουμινίου, και να αποτρέψει τη δημιουργία πλεονάζουσας ικανότητας σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων υψηλής τεχνολογίας που καλύπτονται από τη στρατηγική «Made in China 2025».

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να υπογράψουν ένα μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) σχετικά με την κυκλική οικονομία, ένα μνημόνιο συμφωνίας για ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και μια εταιρική σχέση για τους ωκεανούς που θα περιλαμβάνει και την αλιεία. 

naftemporiki.gr