Μπορεί Ρώμη και Βρυξέλλες να βρίσκονται στα «χαρακώματα», όμως η ιταλική κυβέρνηση εμμένει στις προθέσεις για μείωση του φορολογικού βάρους των Ιταλών, με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, να κατηγορεί τις αγορές ότι είναι αρνητικά προκατειλημμένες.
Η ιταλική κυβέρνηση θα ενεργήσει με σύνεση στα δήμοσια οικονομικά, εμμένει όμως στην πρόθεση για φοροελαφρύνσεις, παρότι γνωρίζει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις εγείρουν ανησυχίες στους κατόχους του ιταλικού χρέους, υπογράμμισε χθες ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.
Όπως δήλωσε ο κ. ντι Μάιο, το άνοιγμα της «ψαλίδας» αποδόσεων μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση δείχνει ότι οι αγορές είναι αρνητικά προκατειλημμένες απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Το spread είναι σημαντικό και θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα… αλλά για να μειωθούν οι φόροι θα πρέπει να γίνουν τολμηρές επιλογές και θέλουμε τουλάχιστον να είμαστε σε θέση να το συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. ντι Μάιο στο περιθώριο συνεδρίου. «Εάν δεν μπορούμε να συζητήσουμε φοροελαφρύνσεις για να μην διευρύνεται το spread, τότε ας διορίσουμε έναν οίκο αξιολόγησης ως κυβέρνηση κι ας τα μαζέψουμε να πάμε σπίτι μας», πρόσθεσε ο κ. ντι Μάιο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι η Ιταλία μπορεί να αποφύγει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας, θα πρέπει όμως να λάβει μέτρα μείωσης των δαπανών και όχι σε αυξήσεις φόρων.
Μιλώντας σε επενδυτές ομολόγων και τραπεζικά στελέχη σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο κ. Τρία επιχείρησε να καθησυχάσει τη χρηματοοικονομική κοινότητα ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να παραβεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο», δήλωσε στο Reuters, στο περιθώριο του συνεδρίου και απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρώμη θα προβεί σε νέες δεσμεύσεις, ώστε να αποφύγει την πειθαρχική διαδικασία από την Ε.Ε. «Για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να δούμε ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Τρία προσθέτοντας ότι προτιμά μείωση δαπανών αντί για αύξηση φόρων ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος για έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τρία πρόσθεσε ότι η ιδέα των «mini-bots» δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς «δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εργαλεία».
Η Ρώμη προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Ιταλίας για υπερβολικό έλλειμμα, εξετάζοντας εναλλακτικές εξοικονόμησης δαπανών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων, Πασκουάλε Τρίντικο, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στην εξοικονόμηση δύο δισ. ευρώ φέτος.
naftemporiki.gr