Επαφές με τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν από χθες υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων με το πρόγραμμα υπουργείων, καθώς η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4. Στόχος είναι οι επαφές να ολοκληρωθούν μεθαύριο, Πέμπτη, και η έκθεση να δοθεί στη δημοσιότητα προς τα μέσα του επόμενου μήνα.
Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επαφών αυτών υπήρξαν χθες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Τι διακυβεύεται
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018. Στα εργασιακά τα κυβερνητικά στελέχη φέρεται να βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019. Ενώ για τις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί (η μη εφαρμογή) προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η βιωσιμότητα του χρέους
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αναγνώρισε ότι χάρη στα μέτρα το χρέος είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Υπογράμμισε δε ότι είναι σημαντικό πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύθηκαν για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης μετά το 2032, αν χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους έβλεπε σταδιακή μείωση του βάρους του και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες, αν και έριχνε τον πήχυ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ