Skip to main content

DW: Ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια η Ε.Ε.

Το Grexit δεν το θέλει κανείς. Αλλά τί θα γίνει μετά τις εκλογές; Θα συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή θα ζητήσει διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους, διερωτάται η Deutsche Welle.

Ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών στην Ελλάδα, η Ε.Ε. θέλει να παραμείνει η χώρα στην οικογένεια του ευρώ. Η θέση αυτή διατυπώθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα» τόνισε. «Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και δεν πρόκειται να της υποδειχθεί να το κάνει».

«Ακούγονται χαριτωμένα τα περί κουρέματος»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, που κατέστησε σαφές ότι δεν αμφισβητείται η ένταξη στην Ελλάδα στο ευρώ, όπως είχε γίνει στο απόγειο της κρίσης, το 2011 και το 2012. Ο Μοσκοβισί πρότεινε στους Έλληνες να συνεχίσουν στην ίδια ρότα των μεταρρυθμίσεων, γιατί έχει φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. «Εκείνο που περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι σε κάθε περίπτωση και εφικτό και δυνατό», είπε.

Οι Βρυξέλλες δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα οι δύο πλευρές, όπως στη παραμονή στο ευρώ, οι θέσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν. Εκείνο που προβληματίζει πολιτικούς και οικονομολόγους είναι το αίτημα τμήματος πολιτικών του κόμματος, όπως του ευρωβουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου, για διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους.

«Διαγραφή του χρέους ακούγεται χαριτωμένα, όταν δεν είσαι δανειστής», υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ από τη δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών «Bruegel». «Από το μέτρο θα ευνοούνταν η Ελλάδα. Αλλά εάν υποτεθεί ότι γίνει μονομερώς, τότε η Ελλάδα θα έχανε την πρόσβασή της στις αγορές με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα».

Έτοιμη η Ευρωζώνη για κούρεμα;

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Μιλώντας στο Spiegel, ο Σόιμπλε προειδοποίησε τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από όσα μπορούν να εφαρμόσουν στη συνέχεια. Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται πλέον στα χέρια κρατών και τυχόν κούρεμα θα ζημίωνε τους ευρωπαίους φορολογουμένους.

«Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαγραφή χρέους, αυτό θα σήμαινε ότι μέρος των αξιώσεων που έχουν η Γερμανία, η Ιταλία ή Ισπανία από την Ελλάδα θα διαγράφονταν οριστικά», σημειώνει ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει διαπραγματεύσεις για το χρέος παρά τις υπενθυμίσεις ότι κάθε νέα κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τις συμφωνίες που συνήψε η προηγούμενη.

Ωστόσο, υπάρχουν και ελαφρές διαφοροποιήσεις στις απόψεις που έχουν εκφραστεί σχετικά. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, υποστήριξε για παράδειγμα, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνομιλήσει μετά τις εκλογές με τη νέα κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Ιρλανδός ομόλογός του υπονόησε τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, όπου να συζητηθεί και η μείωση του χρέους της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ο Γκούντραμ Βολφ παραθέτει σειρά σοβαρών επιπτώσεων σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε μονομερώς στη μη εξυπηρέτηση του χρέους της. Εν κατακλείδι πάντως η Ε.Ε. ίσως να αναγκάζονταν να καταλήξει σε συμβιβασμό με την Αθήνα υπό τη μορφή χαλάρωσης των αυστηρών όρων και επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μέχρι το 2050.

ΔΝΤ: «Το χρέος παραμένει χρέος»

Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Διότι για τις πιστώτριες χώρες, όπως άλλωστε και σε περίπτωση κουρέματος, αυτό θα σήμαινε αναγκαστική διαγραφή των αξιώσεών τους. Οι επιπτώσεις στις άλλες 18 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης από το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά οι ειδήμονες θεωρούν ότι θα κλονίζονταν η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος και θα πλήττονταν η πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.

Για το ΔΝΤ, που έχει δανείσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σε κρίση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επιστροφή των πιστώσεων. «Κοινές σκέψεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά τελικά το χρέος παραμένει χρέος», ξεκαθάρισε στους Irish Times η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: Deutsche Welle