Skip to main content

Άδ. Γεωργιάδης: Οι πρώτες 400 από 7.000 αιτήσεις επιδοτήσεων στην εστίαση έχουν ήδη εκκαθαριστεί

«Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πριν ανοίξουμε την πλατφόρμα επιδοτήσεων για την εστίαση και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στον κόσμο τα χρήματά του», τόνισε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι έως τώρα έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις, με τις πρώτες 400, να έχουν ήδη εκκαθαριστεί. 

Ο υπουργός, μιλώντας στο «Open» συμπλήρωσε ότι «Όλες οι επιχειρήσεις εστιάσεως που έχουν μείωση τζίρου 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 μπορούν να μπουν τώρα στο www.ependyseis.gr με τον λογιστή τους, να κάνουν υποβολή των συγκεκριμένων στοιχείων της επιχειρήσεως και θα λάβουν τα χρήματά τους, τα οποία είναι επιδότηση και όχι επιστρεπτέα».

«Έως τώρα έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις. Ήδη έχουν εκκαθαριστεί οι πρώτες 400 αιτήσεις. Έχουν πάρει την έγκριση του ποσού και τους έχει δοθεί ημερομηνία για το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους. Οι υπόλοιπες θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες. Από τη στιγμή υποβολής της αίτησης θα μπορεί κάποιος να παίρνει τα χρήματά του εντός 4 εβδομάδων», είπε.

Όλα τα γυμναστήρια-παιδότοποι στην επιδότηση

Ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε ότι στις «28 με 30 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Το ποσό είναι επίσης επιδότηση. Δεν τίθεται θέμα μείωσης τζίρου, μπαίνουν όλοι αυτόματα. Όλα τα γυμναστήρια και όλοι οι παιδότοποι. Όσοι έχουν έναν εργαζόμενο θα λάβουν 4.000 ευρώ και όσοι έχουν από 9 και πάνω εργαζόμενους, 17.000 ευρώ. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες με τα ποσά να αυξάνονται κλιμακωτά». 

Δεν χρειάζεται το όριο των 100 ατόμων για γάμους και βαφτίσεις

«Προσωπικά», είπε ο υπουργός, «είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται το όριο των 100 ατόμων για τους γάμους και τις βαφτίσεις. Σήμερα ένα εστιατόριο με τα τραπέζια των 6 και τις αποστάσεις που προβλέπουμε μπορεί να έχει 100, 200, 300 πελάτες. Είναι παράλογο να μπορεί το εστιατόριο και να μην μπορεί ένα κτήμα που κατά τεκμήριο ο χώρος του είναι πολύ μεγαλύτερος και εκεί θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. Το είχαμε συζητήσει την περασμένη εβδομάδα. Δεν έγινε δεκτό από την υγειονομική Επιτροπή. Θα το ξαναδούμε και αυτήν την εβδομάδα και πιστεύω θα τους πείσουμε».

‘Ανοιγμα εσωτερικώνχώρων όταν το 50% του  πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί 

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι εσωτερικοί χώροι θα ανοίξουν όταν το 50% του  πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω με τη μία δόση. Αυτό δεν είναι πολύ μακριά από σήμερα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ όσον αφορά τη μουσική, δήλωσε ότι «Φαντάζομαι ότι και η μουσική θα έρθει περίπου την ίδια περίοδο. Όταν θα είναι το 50% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έστω με τη μία δόση, θα έχουμε πλησιάσει πολύ πια τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης». 

Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν προς την Ελλάδα μεγαλύτερη κίνηση

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της TUI δήλωσε ότι η Ελλάδα φέτος θα έχει περισσότερο τουρισμό ενδεχομένως ακόμα και από την Ισπανία καθώς και ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι τεράστιο».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον πίνακα διεθνούς Οργανισμού, η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο που οι πτήσεις που μπαίνουν φέτος για τους θερινούς μήνες είναι πολύ περισσότερες από ότι ήταν πέρσι. Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν προς την Ελλάδα μεγαλύτερη κίνηση».

Συγχαρητήρια στην ΓΣΕΒΕΕ για το σποτ υπέρ του εμβολιασμού

Με αφορμή το σποτ που δημιούργησε η ΓΣΕΒΕΕ, ο υπουργός τόνισε πώς «Θέλω ως υπουργός να συγχαρώ δημοσίως τη ΓΣΕΒΕΕ, τον κύριο Καββαθά και όλους τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία να φτιάξουν ακόμα και σποτ υπέρ του εμβολιασμού, το οποίο έχει παίξει σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα».

Δείχνει, όπως επεσήμανε, «το βαθμό της υπευθυνότητας των ανθρώπων αυτών και ότι έχουν καταλάβει και οι ίδιοι πως το κλειδί για να γυρίσει η οικονομία, να ανοίξουμε τους εσωτερικούς χώρους, να ανοίξουμε τους υπαίθριους, να παίξει η μουσική και να τελειώσουν όλα, είναι ο εμβολιασμός. Σε αυτό η ΓΣΕΒΕΕ έπαιξε έναν πολύ υπεύθυνο ρόλο και τους ευχαριστώ».