Skip to main content

Κίνα – Ν. Κορέα: Δυσαρέσκεια για τους υψηλούς αμερικανικούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν υψηλούς δασμούς σε εισαγόμενα πλυντήρια και φωτοβολταϊκά πάνελ, εξέφρασε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει περαιτέρω το παγκόσμιο περιβάλλον ως προς το εμπόριο.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το Πεκίνο ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα αποφύγει τη χρήση μέτρων προστατευτισμού και επισημαίνει ότι θα προασπίσει τα συμφέροντά του με αποφασιστικότητα.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έκανε σαφές ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «καταχρηστική» και «λυπηρή». «Είναι ξεκάθαρο ότι τα νέα μέτρα (…) αποτελούν παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου Κιμ Χιουν-τσονγκ. «Θα αντιδράσουμε σθεναρά σε αυτά τα μέτρα προστατευτισμού», πρόσθεσε.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγόμενα πλυντήρια και εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ, μια απόφαση που ευνοεί κυρίως την αμερικανική Whirlpool Corp και θεωρείται πλήγμα για τον κλάδο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, οι αποφάσεις του Ρεπουμπλικάνου ακολουθούν τη διαπίστωση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (USITC) ότι τα δύο εισαγόμενα είδη προκαλούν «σοβαρή ζημία σε εγχώριες κατασκευάστριες» ανταγωνιστικών προϊόντων.

Οι δασμοί στα πλυντήρια ξεπερνούν ακόμη και τις σκληρότερες προτάσεις της USITC, ωστόσο οι δασμοί στα φωτοβολταϊκά είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ήθελαν κάποιες αμερικανικές βιομηχανίες. Οι δασμοί έχουν στόχο να βοηθήσουν τις εγχώριες βιομηχανίες, αλλά προκάλεσαν διαμαρτυρίες για τη δυνητική αύξηση του κόστους της εγκατάστασης νέων πλυντηρίων και φωτοβολταϊκών.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα επιβάλει δασμό 20% στα πρώτα 1,2 εκατομμύρια μεγάλα πλυντήρια –σ.σ. εγκαθίστανται συνήθως για κοινή χρήση σε πολυκατοικίες στις αμερικανικές πόλεις– και δασμό 50% σε όλα τα εισαγόμενα πλυντήρια πέραν αυτού του αριθμού. Οι δασμοί θα μειωθούν στο 16% και στο 40% αντίστοιχα μόνο έπειτα από τρία χρόνια. Η Whirlpool, η οποία ήθελε να επιβληθούν αυτοί οι δασμοί εναντίον των ανταγωνιστριών της Samsung και LG, είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει 1,8% σε συναλλαγές αργά το βράδυ, μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Whirlpool έκρινε ότι οι δασμοί κάνουν πιο «δίκαιο» τον ανταγωνισμό «με τους ξένους ανταγωνιστές μας».

Η απόφασει αυτή πλήττει τη Samsung, η οποία πρόσφατα άρχισε να παράγει πλυντήρια στη Νότια Καρολίνα, αλλά και την LG, η οποία ανεγείρει εργοστάσιο στο Τενεσί για την κατασκευή πλυντηρίων κι αναμένει η παραγωγή να αρχίσει τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019. Κι οι δύο κορεατικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν, με την πρώτη να κάνει λόγο για έναν «φόρο σε κάθε καταναλωτή που θέλει ένα πλυντήριο», καθώς «όλοι θα πληρώνουν περισσότερα με λιγότερες επιλογές» και την LG να προειδοποιεί ότι θα πληγεί η απασχόληση στο νέο της εργοστάσιο και η παραγωγή της. Η μετοχή της LG υποχωρεί 5% στη Σεούλ. Η μετοχή της Samsung ωστόσο δεν επηρεάστηκε (κατέγραφε οριακή άνοδο 0,83%).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP