Θετική στροφή πολιτικής διαβλέπει η Morgan Stanley αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει, η κυκλική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο. Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά το β’ τρίμηνο, ενώ εκτιμά ότι το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Όλα αυτά δείχνουν θετικά, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί, γράφουν οι αναλυτές, ότι η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία αυξάνει, με βασικό κίνδυνο τον εμπορικό προστατευτισμό. Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τα πτωτικά ρίσκα θα αυξηθούν, δεδομένου ότι ειδικά στην Ελλάδα η οικονομία έχει ακόμα δομικές αδυναμίες.
Πάνω απ’ όλα, καταγράφει ο οίκος, η χώρα μας πρέπει ακόμα να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας που τη χωρίζει από την Ευρωζώνη. Αυτό το καταλαβαίνουν καλά οι αγορές. Μια ατζέντα που θα εστιάζει στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά ίσως χρειαστεί καιρός μέχρι να φανούν τα οφέλη.
Η Ελλάδα πάντως έχει πετύχει σημαντική πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει αβέβαιη. Η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί, με τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας.
Βασική θέση της Morgan Stanley αποτελεί πως η κυκλική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί.
Ρυθμοί ανάπτυξης
Ο οίκος εκτιμά μια μέση ανάπτυξη περί το 1,7% στη διετία 2019-2020. Ενώ είναι θετικό ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε ανάπτυξη, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ παραμένει μετριασμένος.
Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί, ενώ το εμπόριο θα σταματήσει να είναι τόσο υποστηρικτικό σε κάποια φάση, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν σε ρυθμό ανόδου τις εξαγωγές.
Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη μόλις στο 1,3% φέτος, με τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ να επιταχύνεται το 2020 στο 2%.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η επίμονη αβεβαιότητα για την πολιτική στο διεθνές εμπόριο, στην Ευρωζώνη, αλλά και η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα βασικά ρίσκα και για την ελληνική οικονομία.
Εάν η αβεβαιότητα οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, το κλίμα θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά, επιβαρύνοντας την ελληνική ανάκαμψη.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη.
Ο οίκος εκτιμά ότι όλες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα για την υλοποίηση σημαντικών δομικών αλλαγών είναι αρκετά θετικές.