Skip to main content

Ζάκυνθος: Έργο 18,6 εκατ. για διαχείριση απορριμμάτων

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 18,6 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων, η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αποτελεί υποδομή απαραίτητη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στο νησί.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση, η οποία θα επεξεργάζεται συνολικά 24.144 τόνους αποβλήτων τον χρόνο.

Για το νέο αυτό έργο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε τους πόρους για την κατασκευή των απαραίτητων έργων που λύνουν οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με τρόπο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Προχωράμε γοργά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην ανακύκλωση και την επανάχρηση, που περιορίζει σημαντικά το κόστος και διασφαλίζει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, χρηματοδοτούμε, μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο και αυξήσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, όλες τις αναγκαίες υποδομές και έργα που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι «με την ένταξη αυτού του σημαντικού έργου υποδομής στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 18,6 εκατ. ευρώ, κλείνει ένας κύκλος πλημμελούς διαχείρισης, περιβαλλοντικών κινδύνων και παραβατικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, προβλημάτων που έθιγαν και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο».

«Η Ζάκυνθος αφήνει πίσω της την καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 17-7-2014 και μεταβαίνει στην ολοκληρωμένη διαχείριση με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Τις επόμενες ημέρες, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει μονάδα μεταβατικής διαχείρισης με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, ενώ η υλοποίηση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης θα αρχίσει μέσα στο 2017» ανέφερε.