Skip to main content

Ομόλογα: Στο «κυνήγι» υψηλότερων αποδόσεων

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά καταρρίπτουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μέσα στο γενικότερο κλίμα αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη επενδυτική ζήτηση που γνώρισαν οι ομολογιακές εκδόσεις σε Ιταλία και Ισπανία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε στο 2,74%, με το spread έναντι του γερμανικού να διαπερνά πτωτικά το «ψυχολογικό φράγμα» των 300 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στις 298, επιστρέφοντας πλέον στο επίπεδο του 2010. Η απόδοση στο πενταετές με λήξη το 2024 υποχώρησε στο 1,56%, ενώ στο επταετές με λήξη το 2025 στο 1,93%. Σημαντική είναι η κίνηση στον κοντινό τίτλο με λήξη το 2022, που «είδε» την απόδοσή του να υποχωρεί στο χαμηλό του 1,26% αμέσως μετά την επιτυχημένη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 12μήνου, όπου η απόδοση περιορίστηκε κατά το ήμισυ στο 0,47%, από 0,95% στην αμέσως προηγούμενη. Αξιοπρεπής και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που κινήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Στη γειτονική Ιταλία, όμως, η έκδοση του 20ετούς άσκησε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αιφνιδιαστικά 20ετές ομόλογα, προκειμένου να επωφεληθεί της υψηλής ζήτησης για χρέος της ευρωπεριφέρειας. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 23,5 δισ. ευρώ. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας στο 2,41%, ενώ αντίστοιχη άνοδο κατέγραψαν και οι αποδόσεις των 20ετών και 30ετών. Οι αποδόσεις είθισται να αυξάνονται σε μία ομολογιακή έκδοση, καθώς οι επενδυτές πωλούν το υπό διαπραγμάτευση χρέος τους για να κάνουν χώρο για τη νέα προσφορά. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από ένα δυναμικό ράλι, στη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε 30 μονάδες βάσης την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αγγίζοντας χαμηλό έτους, στο 2,28%.

Στις αγορές βγήκε και η Ισπανία, με νέο 10ετές και με τη ζήτηση να φθάνει το ρεκόρ των 31 δισ. ευρώ, παρά τη χαμηλή απόδοση, που αναμενόταν λίγο πιο πάνω από το 0,60%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Η Ισπανία είχε εκδώσει 10ετές και τον Ιανουάριο μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, με απόδοση 1,462%. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,58%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε στο -0,24%, ενώ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 2,11%, μετά τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.