Skip to main content

Β. Κορκίδης: Προϋπόθεση για τόνωση των εξαγωγών η σταθερότητα

Μόνο σε σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Με αφορμή τις αντικρουόμενες προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών, ο κ. Κορκίδης σχολιάζει ότι η αύξησή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση, εάν θέλουμε να έχουμε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και σταθερά αυξητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Εξίσου απαραίτητο, σημειώνει, είναι να αυξήσουμε τις άμεσες επενδύσεις, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, τόσο από την ελληνική επιχειρηματική τάξη, όσο και από ξένους επενδυτές. Ωστόσο, οι εξαγωγές είναι ο παράγοντας εκείνος που οδηγεί στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, τονίζει ο κ. Κορκίδης.

«Είναι γεγονός πως, η γραφειοκρατία (η μείωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών κατά 30% ή 16 δισ. ευρώ), η έλλειψη ρευστότητας και η δυσχερής πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης, εξακολουθούν να στραγγαλίζουν τις εξαγωγές μας. Δευτερεύοντα εμπόδια, θα έλεγα ότι είναι τα προβλήματα υποδομών, το υψηλό διοικητικό κόστος, το έντονα ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων. Η καινοτομία και η υψηλή ποιότητα είναι στοιχεία, που πρέπει να χαρακτηρίζουν οριζόντια το σύνολο της εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας. Είναι πλέον προφανές, ότι το νέο πρότυπο δεν στηρίζεται πλέον στην κατανάλωση, ιδιωτική ή δημόσια, αλλά στις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Όσον αφορά στο όραμα του επιμελητηρίου για το λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Κορκίδης σημειώνει πως είναι να γίνει το σημαντικότερο «hub», όπου τα προϊόντα θα καταφθάνουν από την Ανατολή, θα μεταποιούνται και θα προωθούνται στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως λέει, το ζητούμενο είναι, μετά την αδιαμφισβήτητη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, που προβαλλόταν προ κρίσης ως βασικός παράγοντας ελλιπούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και μετά τις προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση του πλαισίου εξαγωγικής δραστηριότητας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις διευκόλυνσης πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες γραμμές χρηματοδότησης με ανταγωνιστικό κόστος, σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και να μειωθούν βάρη από τη φορολογία, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και το κόστος ενέργειας.

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη και η εξασφάλιση για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών, που αποτελούν το 70% του προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και ευνοούνται ιδιαίτερα τώρα με τη τρέχουσα ισοτιμία δολαρίου και ευρώ. Η μικρή ελληνική επιχείρηση μπορεί να γίνει μεγάλη στη διεθνή αγορά. Με αυτό το σύνθημα, πιστεύω ότι το 2015, μόνο σε σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας μας», καταλήγει ο κ. Κορκίδης στη δήλωσή του.