Skip to main content

Καυτό επτάμηνο για την υλοποίηση των 95 από τα 113 προαπαιτούμενα

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Μηδενικός είναι -τελικώς- ο πολιτικός χρόνος που εξασφαλίζει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Τα μνημονιακά κείμενα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δείχνουν ότι η υλοποίηση «προαπαιτούμενων» θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Ακόμη και με την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης θα πρέπει να κλείσει μέσα σε χρόνο-ρεκόρ προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Επίσης, το «σπάσιμο» της δόσης που εξασφαλίστηκε μετά τη συμφωνία στο Λουξεμβούργο θα υποχρεώσει την Ελλάδα -όπως συνέβη και πέρυσι- να εκπληρώσει και ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέσα στο καλοκαίρι καθώς μόνο έτσι θα λάβει την έξτρα δόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της 3ης δανειακής σύμβασης, τα 95 θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο 2017, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Η μηνιαία κατανομή των νέων υποχρεώσεων καταδεικνύει και το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει η ελληνική πλευρά: 

1 28 ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο. Ξεχωρίζουν τα μέτρα για τα κλειστά επαγγέλματα αλλά και η αύξηση των μονοπωλιακών χρεώσεων στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. 

2 18 δράσεις θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό 

3 Τέσσερις δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Αυγούστου: ξεχωρίζει η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την κινητικότητα στο δημόσιο και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ 

4 Στις 16 ανέρχονται οι υποχρεώσεις για τον Σεπτέμβριο, που θα είναι και ο μήνας εκταμίευσης των επιπλέον 800 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί αλλά έχουν συνδεθεί και με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων. 

5 Στα έξι φτάνουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Ένα από αυτά όμως αφορά την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον του 50% των μελών του σωματείου. 

6 Ο Νοέμβριος έχει εννέα προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στίγμα σχετικά με ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με την αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, ο επίσημος κατάλογος περιλαμβάνει και το ζήτημα της προσαρμογής των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία ώστε οι δείκτες «μαθητές ανά τάξη» και «μαθητές ανά δάσκαλο» να προσαρμοστούν με βάση τις βέλτιστες προοπτικές του ΟΟΣΑ. Την Παρασκευή, το υπουργείο Παιδείας έβγαλε σχετική διάψευση παρά το γεγονός ότι το επίσημο κείμενο αναφέρει ρητά ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ισχύσουν από τη σχολική χρονιά 2018-2019.

7 Τέλος, στις 14 ανέρχονται οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των δράσεων μόνο για το 2017 να ανεβαίνει στις 95. 

Στη λίστα με τα 95 προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και δύσκολα μέτρα για την κυβέρνηση: θα πρέπει άμεσα να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε να ξεκινήσει η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» της ΔΕΗ από την παροχή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), να απελευθερωθούν περαιτέρω πολλά επαγγέλματα, να τροποποιηθεί ο συνδικαλιστικός νόμος, να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις εμπορικές, χωρίς όμως να υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις (κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών) και να βρεθεί τρόπος να μπει το χαμηλότερο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου. Οι πτυχές πολλών από τα «δύσκολα» προαπαιτούμενα που υπολείπονται περιγράφονται στο τεχνικό μνημόνιο. 

Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες όπως προκύπτει και από το τεχνικό μνημόνιο. Το «άνοιγμα» στους κατασκευαστές και στους μηχανικούς που αναλαμβάνουν δημόσια έργα, χαρακτηρίζεται ως «βασικό παραδοτέο». Επίσης, στον αναλυτικό κατάλογο του τεχνικού μνημονίου περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα ακόλουθα επαγγέλματα: 

  • Οδοντιάτρους: ζητούνται αλλαγές στο καθεστώς των ελάχιστων αμοιβών και στους γεωγραφικούς περιορισμούς μέσα στον Ιούνιο του 2017. 
  • Φυσιοθεραπευτές: μεταξύ άλλων ζητείται άρση γεωγραφικών περιορισμών μέσα στον Ιούλιο. 
  • Κομμωτές και μανικιουρίστες: ζητείται μείωση του απαιτούμενου χρόνου προϋπηρεσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. 
  • Θεατρικές σχολές, σχολές χορού και ωδεία: σειρά περιορισμών θα πρέπει να αρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. 
  • Ενοικιάσεις αυτοκινήτων με υπηρεσίες οδηγού: η ελάχιστη διάρκεια της υπηρεσίας θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να περιοριστεί στις τρεις ώρες. 
  • Οδική βοήθεια: η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο.
    Το τεχνικό μνημόνιο κάνει αναφορά και σε άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις πωλήσεις λιπασμάτων, τις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον χώρο των μεταφορών, επαγγέλματα που συνδέονται με τον χώρο της υγείας κ.λπ. Ζητείται για παράδειγμα άμεση αναμόρφωση μέχρι το φθινόπωρο του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, άρση γεωγραφικών περιορισμών στον ιατρικό κώδικα κ.λπ. 

Κινητικότητα στο Δημόσιο
Μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία ώστε τον Σεπτέμβριο να εφαρμοστεί η κινητικότητα στο Δημόσιο. Ως βασικό παραδοτέο ορίζεται η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των οργανογραμμάτων 15 υπουργείων (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής, Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Τουρισμού κ.λπ.). 

Όσον αφορά τους συμβασιούχους του Δημοσίου ορίζεται ότι το πλαφόν των προσλήψεων για το 2017 και για το 2018 θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο, ενώ οι μοναδικές προσλήψεις με σύμβαση που δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν στο πλαφόν θα είναι αυτές που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, το προσφυγικό ή ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως προκύπτει από το τεχνικό μνημόνιο, το πλαφόν για το 2017 και για το 2018 ορίζεται στα 47.584 άτομα, όταν οι συμβασιούχοι τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016 ξεπερνούσαν τους 51-52 χιλιάδες.