Skip to main content

Γιατί οι εμπορικές απειλές Τραμπ κάνουν καλό στις αγορές

Η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ επικρίνεται συνεχώς και σφοδρά από τους οικονομολόγους, αλλά έχει και μία θετική πλευρά: Τιθασεύει τα  ζωώδη ένστικτα των επενδυτών, τα οποία θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να οδηγήσουν σε ένα υπερβολικό ράλι και μία φούσκα με απότομο και θλιβερό τέλος. 

Είναι παράδοξο να αντιμετωπίζεται ως θετικός παράγοντας κάτι που για τους επενδυτές είναι ξεκάθαρα κακά νέα: Η αβεβαιότητα για τους νέους δασμούς και τις επιπτώσεις τους στην αμερικανική οικονομία. Και ενώ πράγματι οι δασμοί σημαίνουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη, το γεγονός ότι βάζουν φρένο στην υπέρμετρη ευφορία των αγορών, συνιστά «υπηρεσία» προς όλους τους φορούς της οικονομίας συνολικά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στη Wall Street Journal. 

Όπως συνέβη και πριν από περίπου μία εβδομάδα με την απότομη όξυνση στις σχέσεις με το Μεξικό, οι αντιπαραθέσεις με σημαντικούς επί χρόνια εμπορικούς εταίρους, στέλνει τους επενδυτές άμεσα στα καταφύγια και πυροδοτεί προσωρινές «αιμορραγίες» στις αγορές μετοχών. Ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα, το ελβετικό φράγκο βρίσκονται όλα σε τροχιά ανατίμησης, ενώ οι μετοχές υποχωρούν για να ανακάμψουν ότι οι ανησυχίες θα περιοριστούν. 

Ύστερα από μία δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης η αμερικανική οικονομία είναι ήδη κοντά στην πλήρη απόδοση σε όλα τα επίπεδα. Η ιστορία μας διδάσκει πως σε τέτοιες περιόδους, τα ζωώδη ένστικτα της αγοράς τείνουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξα και χάνουν το μέτρο. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ξεχάσει την τελευταία ύφεση και είναι πρόθυμοι να ανακυκλώνουν τα κέρδη τους σε νέες ευκαιρίες. Κανείς δεν προετοιμάζεται για την αύξηση του πληθωρισμού ή και το επόμενο σπάσιμο της φούσκας. 

Μετά την εκλογή Τραμπ και τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για μία μη βιώσιμη κούρσα και φούσκα στις αγορές. Οι αποτιμήσεις των μετοχών εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών πέρυσι. Τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2014, καθώς οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και οι συνεχείς απειλές Τραμπ μετρίασαν την ευφορία σε πιο βιώσιμα επίπεδα. 

Πηγή: Wall Street Journal