Skip to main content

Τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου ηχούν πιο δυνατά

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνιστά η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς ύψους 10% σε επιπλέον κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο αρνηθεί να αλλάξει τις τακτικές του. 

Η απειλή αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική τροπή στην εμπορική διαμάχη των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει έντονη αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές, με τις κινεζικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες 4% και με το ασφαλές ενεργητικό, όπως γιεν και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, να κερδίζει έδαφος. Την κατάσταση όξυναν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκκλήσεις της Κίνας για μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας και για περισσότερη παγκοσμιοποίηση «αστείες». «Πρόκειται για την πιο αρπακτική οικονομία που τάσσεται κατά του υπόλοιπου κόσμου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα του οποίου η λύση έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό», είπε ο κ. Πομπέο μιλώντας στο Οικονομικό Κλαμπ του Ντιτρόιτ.

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε ότι θα ανταπαντήσει εάν ο κ. Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή των νέων δασμών. «Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την αίσθηση και δημοσιεύσουν μια τέτοια λίστα, η Κίνα θα λάβει ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων, γεγονός που ώθησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να προβεί σε άμεση δράση με αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά ισόποσης αξίας. 

Κατάλληλη ώρα για πιέσεις
Ο Κέβιν Χάσετ, εκ των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασκηθούν πιέσεις στην Κίνα για τις εμπορικές πολιτικές της, επειδή η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει την αβεβαιότητα που θα προκύψει από τις διμερείς εντάσεις. Ο ίδιος πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από 4% κυρίως χάρη στις φετινές φορολογικές μειώσεις και στην αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Είναι αισιόδοξος ότι ο Λευκός Οίκος θα επιτύχει στην πολιτική του απέναντι στην Κίνα, η οποία έχει ως στόχο τη συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος αλλά και να εμποδίσει το Πεκίνο στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι δασμοί θα καταστήσουν πιθανότατα τα προϊόντα πολύ πιο ακριβά στους Αμερικανούς καταναλωτές και θα πλήξουν πολλές επιχειρήσεις, τις οποίες όμως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει, τη στιγμή δε που εξαρτώνται από την Κίνα για ανταλλακτικά μέρη ή για συναρμολόγηση. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς προειδοποίησε για τον ψυχολογικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων που είναι η αυξημένη αβεβαιότητα, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σοβαρό. Επίσης, με τις ΗΠΑ να στοχεύουν σε αγαθά που ολοκληρώνονται στην Κίνα αλλά των οποίων τα ανταλλακτικά προμηθεύονται από γειτονικές χώρες όπως Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Ταϊβάν, θα πληγούν και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό. «Οι απώλειες από μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας θα είναι ευρύτερες, καθώς θα πληγούν πολλές ασιατικές χώρες που αποτελούν μέρος της κινεζικής αλυσίδας μεταποίησης σε τομείς όπως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα», εκτιμά ο Ρατζίβ Μπίσβας, οικονομολόγος της IHS Markit. Ο Τομ Όρλικ, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics, επεσήμανε ότι στην περίπτωση που οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειωθούν λόγω των δασμών, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη μέσω ενός συνδυασμού επιδοτήσεων προκειμένου να στηριχθεί η εσωτερική ζήτηση και οι επενδύσεις σε υποδομές. 

Ένεση ρευστότητας 31 δισ. δολ. στην Κίνα
Με τη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη να απειλεί τη δύναμη του κινεζικού «δράκου», φουντώνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής υπερδύναμης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, παρεμβαίνοντας με ένεση ρευστότητας 200 δισ. γιουάν (31 δισ. δολαρίων).

Η αιφνίδια κίνηση ήλθε λίγες μόλις ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απείλησε με την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά αγαθά, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες περί ρευστότητας και επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η κεντρική τράπεζα χορήγησε ρευστότητα 200 δισ. γιουάν στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας μέσω του μεσοπρόθεσμου μηχανισμού δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF). Τα νέα μέτρα νομισματικής στήριξης βρήκαν απροετοίμαστους τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και θα προχωρήσει σε ήπια αύξηση επιτοκίων, ώστε να διατηρήσει σταθερό το spread μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων.

Αναλυτές όπως ο Τόμι Σιε της OCBC Bank εκτιμούν ότι η ένεση ρευστότητας από την κινεζική κεντρική τράπεζα πιθανότατα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων στήριξης, ώστε να αντισταθμισθεί ο αρνητικός αντίκτυπος από τη σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί προετοιμάζονται
Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας να βρίσκεται εν εξελίξει με άγνωστη κατάληξη προς το παρόν, ήδη οι αμερικανικές εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να προστατευθούν από πιθανές ζημιές που θα προκαλέσει η διένεξη. Χθες πάντως ήρθε να προστεθεί καινούργιο επεισόδιο στις εμπορικές αναταράξεις, καθώς η Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί ξανά το μέτρο που απαγορεύει στη ZTE να αγοράζει εξαρτήματα από εταιρείες των ΗΠΑ, μία κίνηση που ακυρώνει τη συμφωνία του Μαΐου όταν και η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε το μέτρο, σε μία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης με την Κίνα. 

Η λίστα των προτεινόμενων δασμών που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όμως την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε μία αναθεωρημένη λίστα που περιελάμβανε αρκετές κατηγορίες, δημιουργώντας ανησυχίες ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν και τον αμερικανικό κλάδο τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα για να επισημάνει στον Ντόναλντ Τραμπ τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την εταιρεία του στην Κίνα, εξαιτίας των πολιτικών προστατευτισμού. 

H  Intel προβληματίζεται επίσης έντονα από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, καθώς διατηρεί εργοστάσιο παρασκευής ημιαγωγών μνήμης υπολογιστών. 

Η πιθανή εφαρμογή δασμών μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία να μεγαλώσει την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρεί ανά τον κόσμο για να καλύψει τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς, μία κίνηση που όμως απαιτεί ανασχεδιασμό της παραγωγής παγκοσμίως.