Skip to main content

G20: Παραμένουν οι κίνδυνοι από τις εμπορικές εντάσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (G20) δήλωσαν σήμερα πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν «ενισχυθεί», θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης χωρίς όμως να καλούν για μια επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται γενικά, σύμφωνα με τις προβολές, να αυξηθεί σε μέτριο βαθμό φέτος και το 2020», ανέφεραν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στη Φουκουόκα.

«Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία παραμένουν. Το πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και παραμένουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 που θα κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση της διαφάνειας του χρέους τόσο από την πλευρά των δανειζομένων όσο και από την πλευρά των δανειστών και για να καταστεί η ανάπτυξη των υποδομών πιο βιώσιμη, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε έπειτα από παράπονα πως η μαζική ώθηση στις υποδομές που δίνει η Κίνα με την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη ένας Δρόμος» φορτώνει τις φτωχές χώρες με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Ωστόσο, απαλείφθηκε από το τελικό ανακοινωθέν η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 «αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο», η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο χθες.

Η απάλειψη αυτής της φράσης, η οποία σύμφωνα με πηγές της G20 οφείλεται στην επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να αποφύγει βάρη καθώς αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο ότι η διευρυνόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η επίλυση των σημερινών εμπορικών εντάσεων», προσθέτοντας ότι απαιτούνται επίσης προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των διεθνών εμπορικών κανόνων.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να βελτιωθεί φέτος και το 2020, ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε χθες πως δεν βλέπει να υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ εξαιτίας της εμπορικής διένεξης και πως η κυβέρνηση θα λάβει βήματα για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τους υψηλούς δασμούς.

Ο Μνούτσιν συναντήθηκε σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ, στην πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ-Κίνας μέσα σε έναν μήνα. Σε ένα τουίτ ο Μνούτσιν χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και «μια ειλικρινή συζήτηση για εμπορικά θέματα», αλλά δεν επεκτάθηκε.

Στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο του 2018, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να θέσουν σε ισχύ μια πεντάμηνη εκεχειρία στο εμπόριο προκειμένου να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις με στόχο να τερματιστεί ο μεταξύ τους διευρυνόμενος εμπορικός πόλεμος. Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο τον περασμένο μήνα, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά και αμερικανικά προϊόντα καθώς η διαμάχη συμπληρώνει σε λίγο τον πρώτο της χρόνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP