Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, που παρέμειναν κλειστοί το μήνα Μάιο. Η επιλογή των επιχειρήσεων να «κερδίσουν» την έκπτωση 25% από την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων τον Απρίλιο είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα του Μαΐου να μειωθούν κατά 33,5%. Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση του για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος το 2020.
534 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ελεύθερους επαγγελματίες (που παρέμειναν κλειστοί) για το μήνα Μάιο αφορά περίπου 200.000 επαγγελματίες ενώ το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, «ανοίγει αυτές τις ημέρες η πλατφόρμα, υπογράψαμε την ΚΥΑ μέσα στον Σαββατοκύριακο, για το αντίστοιχο χρηματικό ποσό για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν κλειστοί τον μήνα Μάιο».
Μείωση 33,5% στα έσοδα Μαΐου
Η επιλογή από τις περισσότερες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την παροχή έκπτωσης 25% για την πληρωμή του ΦΠΑ τον Απρίλιο από το να αναστείλουν τις πληρωμές αυτές, είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα του Μαΐου να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο.
«Το Μάιο είχαμε, όπως αναμέναμε, σημαντική μείωση των εσόδων 33,5%, καθώς τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lock down της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%), μέρος του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο στο τέλος Απριλίου» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την πορεία του προϋπολογισμού το πεντάμηνο του έτους και ειδικότερα το Μάιο.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο Μάιος ήταν ένας μήνας με σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα λόγω της μειωμένης είσπραξης φόρων από καύσιμα, παρακράτηση φόρου από τους μισθωτούς, όπως και από τις αναστολές πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.
Όσον αφορά την πορεία των εσόδων για το μήνα Ιούνιο, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί ότι και το μήνα αυτό θα υπάρξει επίπτωση λόγω του lockdown ενώ από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να ενισχύονται καθώς προβλέπεται να καταγραφεί άνοδος στα έσοδα από ΠΔΕ. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των εσόδων έως και τον Σεπτέμβριο είναι η επίπτωση που θα έχουν τα έσοδα από τον τουρισμό (σε σχέση με πέρυσι) τα οποία θα είναι μειωμένα.
Πρωτογενές έλλειμμα 3% το 2020
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησης για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος για φέτος προβλέποντας θα είναι λίγο υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για πρωτογενές έλλειμμα 2%. Σε αυτή την πρόβλεψη περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το μέτρο για την επιδότηση της δόσης των δανείων αλλά και της μείωσης της προκαταβολής φόρου.
Ειδικά στο σκέλος της ρύθμισης που συζητά η κυβέρνηση για το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία, το κόστος εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ. Με βάση αρμόδιο παράγοντα, η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα ξεκινήσει το 2020 με τις εκταμιεύσεις των ποσών στους δικαιούχους να πραγματοποιούνται σε ποσοστό 40% το 2020 και το υπόλοιπο 60% το 2021.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης το 2020, η πρόβλεψη ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% και 7,9% δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Σε αυτές περιλαμβάνονται :
· Το τελικό κόστος που είχε το lockdown στην ελληνική οικονομία
· Η επεκτατική πολιτική αντιμετώπιση της ύφεσης έως το Μάιο ύψους 5 δισ. ευρώ με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω κορονοϊού
· Η «ύφεση» στον τουρισμό
· Η αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, στοιχείο για το οποίο θα υπάρχει καλύτερη εικόνα το Φθινόπωρο.
Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το κίνδυνο για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ραλλού Αλεξοπούλου