Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Αποκαλύπτεται σήμερα η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά τον μήνα Μάιο, τον πιο κρίσιμο -από δημοσιονομικής άποψης- μήνα της πανδημίας. Το οικονομικό επιτελείο εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα, λέγοντας ότι ναι μεν έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, χωρίς όμως να υπάρχει αρνητική έκπληξη.
Ο φετινός προϋπολογισμός έχει ήδη «φορτωθεί» με δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες λόγω των νέων μέτρων που ενεργοποιούνται: του προγράμματος «ΣυνΕργασία», συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που ενεργοποιείται από σήμερα, της μείωσης της προκαταβολής φόρου, της επιδότησης των στεγαστικών δανείων κ.λπ.
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι δεδομένο ότι θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο ενδέχεται πλέον να ξεπεράσει το 2%, με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται ακόμη και πάνω από το 5%. Όλο το βάρος πλέον έχει πέσει στο να δημιουργηθούν σωστές βάσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021. Η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει» από τώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι δεν θα τεθεί δημοσιονομικός στόχος παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ούτε για το επόμενο έτος.
Είναι όμως δεδομένο ότι το πεδίο, σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν θα είναι και του χρόνου τόσο «χαλαρό» όσο φέτος. Έτσι, πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021 (σ.σ.: η κατάθεση στη Βουλή θα γίνει την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου) γίνονται όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να «τονωθεί» το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της επόμενης χρονιάς, χωρίς όμως να εξαλειφθούν τα περιθώρια ενεργοποίησης ευνοϊκών μέτρων και μέσα στο 2021.
Η διάθεση να φορτωθούν δημοσιονομικά βάρη στον φετινό προϋπολογισμό κατά τον οποίο δεν υπάρχει κανένας απολύτως δημοσιονομικός στόχος (σ.σ.: αρκεί οι δαπάνες να συνδέονται με την καταπολέμηση του κορονοϊού) έχει ήδη διαφανεί από σειρά αποφάσεων που έχει ανακοινώσει ή προσανατολίζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική