Skip to main content

ΕΝΠΕ: Ζητεί παράταση έως τον Οκτώβριο των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο

Να δοθεί καθολική (για όλες τις εντασσόμενες περιοχές της χώρας) και γενναία παράταση –τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου 2019- της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, ζητεί από την κυβέρνηση η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Υλοποιώντας σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ο πρόεδρός της και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απέστειλε σήμερα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, επιστολή, την οποία κοινοποιεί και στη διοίκηση της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

Αιτιολογώντας την πρόταση της ΕΝΠΕ να δοθεί παράταση στην τρέχουσα κατάθεση δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αστικές περιοχές, αγροτικές περιοχές, οικισμούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά (πυκνοδομημένοι, αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, νησιωτικοί, παραδοσιακοί, κ.λ.π.), όπως και δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας, ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει: «Η υποβολή δηλώσεων, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσχέρειες καθώς αφορά, σε πληθώρα περιπτώσεων, δήλωση δικαιωμάτων με αιτία κτήσης την κληρονομιά, όπου οι δικαιούχοι που έχουν αποκτήσει με κληρονομιά από τους προγόνους τους ακίνητα, δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή και οι απώτεροι δικαιοπάροχοι – γονείς τους αλλά και δήλωση δικαιωμάτων με αιτία κτήσης τη χρησικτησία, καθώς μεγάλο μέρος της ελληνικής γης έχει αποκτηθεί με χρησικτησία, η οποία θα πρέπει να  αποδειχθεί κατά την υποβολή δηλώσεων, με στοιχεία ή έγγραφα, από το οποία να προκύπτει συνεχόμενη και αδιάλειπτη νομή των ακινήτων επί εικοσαετία.
Περαιτέρω, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος εξαιτίας της οποίας τα Δικαστήρια και τα Υποθηκοφυλακεία δεν λειτουργούσαν επί  εικοσαήμερο αλλά και το δεδομένο ότι δεν θα λειτουργήσουν για εύλογο χρονικό διάστημα πριν και μετά την διεξαγωγή των επικείμενων εθνικών εκλογών, επιφέρει πρόσθετα προβλήματα.
Επίσης, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η ανάγκη υποβολής δηλώσεων μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων από διαμένοντες στο εξωτερικό, οι οποίοι στερούνται ή έχουν ελλιπή ενημέρωση για τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και από δικαιούχους δικαιωμάτων οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και διαμένουν σε άλλες περιοχές – μακριά από τα περιουσιακά τους δικαιώματα.
Ένα τελευταίο δεδομένο το οποίο θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί αναλόγως, είναι αυτό του υποβληθέντος αριθμού δηλώσεων που παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα».