Skip to main content

Market Beat: Την αγορά κινεί η αφομοίωση των ανησυχιών την παγκόσμια κεφαλαιαγορά

Η δύναμη που εμφάνισε η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σχετιζόταν με το εύρος των μετοχών που τις συναλλαγές τους καθόρισε η επίμονη ζήτηση. Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους χθες, ενώ οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών έδειξαν πως εκεί μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας η διάθεση για ρίσκο μειώθηκε εδώ υπήρχαν συναλλακτικά καλοχτισμένες επιδόσεις σε σειρά μετοχών του FTSE25. Νικητές στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους από τα blue chip ήταν ΜΠΕΛΑ +5,5%, ΑΡΑΙΓ +4,23% ΕΧΑΕ +3,13%, ΛΑΜΔΑ +3,13% και ΕΥΔΑΠ +3,03%. Στο κλείσιμο οι μεταβολές τους ήταν ΜΠΕΛΑ +5,26% ΑΡΑΙΓ +5,77%, ΛΑΜΔΑ +3,34% αλλά η ΕΥΔΑΠ ήταν στο +1,68% και είχαν ανέβει στο +3% τα κέρδη των ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Οι τράπεζες είχαν μια ήπιων τόνων διαπραγμάτευση, αφού το έργο της αποκατάστασης της στατιστικής εικόνας που επιδείνωσε η σύνοδος της Παρασκευής είχαν αναλάβει μετοχές που είχαν πιεστεί ασύμμετρα το προηγούμενο διάστημα, ή αυτές που το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έβαζε λεφτά στα ταμεία τους. Η δυναμική του τραπεζικού κλάδου δεν απέκλειε στην τελευταία ώρα να ξεσπάσουν πιέσεις και τα μικρά κέρδη των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, συνδυασμένα με τις απώλειες στις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, υπογράμμιζαν αυτή την πιθανότητα. Τελικά ην διαφαινόμενη εξασθένιση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου έφερε στο κλείσιμο στις πρώτες θέσεις των επτά μόνο πτωτικών μετοχών του FTSE25,  τις ΑΛΦΑ -2,8%, ΠΕΙΡ -1,9% και ΕΥΡΩΒ -1,2%. Μόνη διασώσασα μέρος από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, χωρίς απώλειες ούτε δευτερόλεπτο, ήταν η ΕΤΕ στο +1%. Όμως έχει ίσως σημασία να δούμε ότι οι πλέον ανοδικές του της ομάδας που λειτουργεί εξισορροπητικά στην πτώση του ΔΤΡ   ήταν την Παρασκευή ανάμεσα σε εκείνες με τις μεγαλύτερες απώλειες. Συνεπώς χθες διόρθωσαν τις υπερβολές της Παρασκευής οι συναλλασσόμενοι ή, το rotation ήταν τεχνική για άμυνα στη βούληση των συντηρητικών επενδυτών της αγοράς;

Από χθες υπογραμμίζαμε αναφορικά με τα ξένα χρηματιστήρια ότι :Τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στο τέλος μιας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας υπογράμμισαν την επιστροφή της αβεβαιότητας στους κόλπους των διαχειριστών κεφαλαίου, όπως αντικατοπτρίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Καθώς έχουν τιμολογήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά τώρα φαίνεται να μην πείθονται για την κατεύθυνση που κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, θεωρούν πως πρέπει να δοθεί στη συνέχεια.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ασιατικές αγορές υποχώρησαν από την έναρξη των συναλλαγών, καθώς η Wall Street υποχώρησε από σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων που προκάλεσαν οι επενδυτικές ανησυχίες σχετικά με την επιτάχυνση του πληθωρισμού, αφού επέστρεψαν τα στοιχήματα υπέρ ψηλότερων επιτοκίων σε όχι πολύ μακρινό ορίζοντα.

Ένα πλήθος ιθυνόντων της Fed αυτή τη βδομάδα  θα δώσει πιθανότατα πολλές ευκαιρίες για σκέψεις και συμπεράσματα στις αγορές, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων από μια υποχώρηση που θα προκληθεί από τον κοροναϊό σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες. Οι αγορές ανέστρεψαν την πορεία τους από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές των εταιριών ταχείας ανάπτυξης εσόδων, ιδίως της τεχνολογίας, για να επιλέξουν τις κυκλικές.

Υπάρχουν μετοχές στη μικρή κεφαλαιοποίηση που έχουν περισσότερες από τέσσερες ανοδικές συνεδριάσεις. Αν αρχίσει και σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό κανένα… rotation, τότε αλλοίμονο σε όποιων πάει κόντρα σε εκείνους που έχουν και μετοχές και κεφάλαια. Επειδή έγιναν πολλοί οι αισιόδοξοι στα λόγια, ενώ το πορτοφόλι τους δεν το ελέγχουμε,  προτείνουμε αυξημένη επιφυλακή. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η πτώση σφράγισε το κλείσιμο όλων των βασικών δεικτών της Wall Street. Την προκάλεσαν οι ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο, αφήνοντας  πολλά ερωτηματικά στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Γιατί οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν καλύτερη συμπεριφορά από τις τεχνολογικές μετοχές μετά τα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης. 

Ο Dow Jones υποχώρησε οριακά -0,1% ή 35 μονάδες στις 34.742,82, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,04% στις 4,188,43 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,55% στις 13.401,86 μονάδες. Καθώς η μετοχή της Tesla κατηφόρισε περισσότερο από -6%, του Facebook άνω του -3% και της Alphabet  τηςμητρικής της Google, να υποχωρεί περισσότερο από -2% μετά την υποβάθμιση από την Citigroup. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (+2,2%) και Procter & Gamble (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Intel (-3%) και Visa (-2,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 64,92 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο +0,3% στα 1.837 δολάρια την ουγκιά.

Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2146 δολάρια και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,60% ενώ η απόδοση του 30ετούς κατά τέσσερις μονάδες στο 2,32%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix. Ο δείκτης – μετρητής της επενδυτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 21 μονάδες, από 13,1 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τις πιο υψηλές προσδοκίες, ενώ έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018.

Οι αγορές ωστόσο δεν έδειξαν να ωθούνται αποφασιστικότερα ψηλότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,11% στις 445 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 7.123,68 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο λιγότερη της μιας μονάδας 15.400,41 και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,01% στις 6.385,99 μονάδες. Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η βρετανική Victrex ανακοίνωσε αύξηση 5% στις πωλήσεις α’ εξαμήνου με την JP Morgan να αναβαθμίζει την μετοχή σε «overweight» από «neutral» προηγουμένως.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είχε πτώση -0,1% στα 64,75 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το ευρώ διαπραγματευόταν υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,2171 δολάρια όταν λειτουργούσε η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά.

ΧΑ

Η επιχείρηση επανάκτηση των 906 μονάδων έγινε επιτυχώς χωρίς τις τράπεζες

Η συνεδρίαση στην έναρξη της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου έγινε με αμφισβήτηση των αποτιμήσεων στα τραπεζικά blue chip και με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για αρκετές κυκλικές μετοχές που το άνοιγμα του τουρισμού και της λιανικής αγοράς, θα ευνοήσει. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο των βασικών δεικτών, αλλά υπήρξαν αρκετές για την  κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης, στα τραπεζικά blue chip. Η εκτίναξη της προσφοράς στο τέλος προκάλεσε πτώση της τάξης του -1,24% στον τραπεζικό δείκτη.   Οι επενδυτές υποδέχθηκαν τις μετοχές της ΠΕΙΡ αρχικά θετικά αλλά στο δεύτερο μέρος σταθεροποιήθηκαν οι απώλειες της.  Σήμερα, οι ΕΥΔΑΠ ΕΧΑΕ και ΜΠΕΛΑ  που έχασαν περισσότερο από -2% την προηγούμενη σύνοδο συνέβαλλαν στην άνοδο του ΓΔ κατά +1,01% που έκλεισε στις 906,07 μονάδες. Άρα εμφάνισαν υπολογίσιμα κέρδη μετοχές που σφραγίστηκαν με  σημαντική  κάθοδο  την Παρασκευή ενώ  7 από τα 17 ανοδικά blue chip είχαν κέρδη πάνω από +2%.  

Η αδυναμία διατήρησης της απόλυτης κυριαρχίας της ζήτησης την τελευταία ώρα, ενεργοποίησε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων όταν χάθηκε το επίπεδο των 910 μονάδων μετά τις 15:55, χωρίς να καταφέρουν οι αισιόδοξοι μια αξιόπιστη αντίδραση. Οι τράπεζες εκτός της ΕΤΕ βοήθησαν στο κλείσιμο με μικρότερα κέρδη από το +1,74% που έφθασε ο ΓΔ στην κορύφωσή του στις 912,7 μονάδες. Έγινε από το πρώτο ημίωρο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  ήταν εύκολη υπόθεση για τους αισιόδοξους, μετά την πρόσφατη ήττα τους.

Την άνοδο του FTSE25 στο κλείσιμο βοήθησαν με τα κέρδη τους οι ΑΡΑΙΓ +5,77%, ΜΠΕΛΑ +5,26%, ΛΑΜΔΑ +3,34%, ΟΤΕ +3,20%, ΕΧΑΕ +3,04% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,44% ήταν τα 6 με άνοδο άνω του +2,41% από τα 17 ανοδικά blue chip. Στον αντίποδα με πτώση πάνω από -0,5% οι ΑΛΦΑ -2,82%, ΠΕΙΡ -1,88%, ΕΥΡΩΒ -1,18%, ΣΑΡ -0,92% και ΤΕΝΕΡΓ στο -0,67%, ενώ με πτώση έκλεισαν  7 blue chip. Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με την πλάγια και πτωτική  τάση που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όσο λειτουργούσε η Αθήνα.

Μετά από άνοιγμα στις 901,25 με ανοδικό  χάσμα  (4,26 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (897,01), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική δυναμική ως τις 10:31. Κυριάρχησε, αμέσως μετά τις 10:32, η ζήτηση για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η αναζήτηση της οροφής ενδοσυνεδριακά κράτησε ως και τις 13:17 με ανώτερο μέρας στις 912,68 μονάδες. Η εγγραφή του κατώτερου, στις 900,89 ήρθε στις 10:31. Άρα το εύρος διακύμανσης ήταν κοντά σε αυτό από την περασμένη συνεδρία, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές χωρίς εναλλαγές πρόσημου, παρά τη διεξαγωγή μαχών των αισιόδοξων έναντι απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου με νίκη των πρώτων.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, αλλά σχετικά καλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 1,802  εκατ. ευρώ για ΑΛΦΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε  στο 0,975% από 0,985% την προηγούμενη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 63,075 από 62,353 δις ευρώ. 

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,24%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στα 1,31 ευρώ με 9,433 εκατ. τεμάχια όγκο, την ΕΤΕ στα 2,737 ευρώ με όγκο 2,230 εκατ. τεμάχια, την ΕΥΡΩΒ στα 0,835 ευρώ και όγκο 7,987 εκατ. τεμάχια όσο για την ΠΕΙΡ έκλεισε στα 1,57 ευρώ με όγκο 13,917 εκατ. τεμάχια. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και κατέληξαν με μεταβολή +0,02%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 10) έναντι των καθοδικών (7 από14) και ένα τον  ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,01% οδηγήθηκε στις 906,07 από 897,01 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2210,68 από 2189,31 με κέρδη +0,98%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 93,999 από 253,685 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 1,802 από 17,086 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 49,428 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 74 από 54, των καθοδικών 36 από 51 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 19 από 23 την προηγούμενη. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η άνοδος του FTSE25 και τα αντίστοιχα στοιχήματα αμφισβητούνται σήμερα

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο  μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,79 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 21,37 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31  και ήταν οι 2199,94 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2230,31, εμφανίστηκε στις 13:17. Το κλείσιμο στις 2210,68 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,98% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,538 εκατ. ευρώ. Οι επιλογές των traders όπως φαίνεται από τα ΣΜΕ του δείκτη ήταν υπέρ των ευοίωνων στοιχημάτων ωστόσο μια συντονισμένη βουτιά που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και συνεχίστηκε στην Ασία απειλεί τη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα και θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των επενδυτών στα παράγωγα.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλότερο ενδιαφέρον με 939 συμβόλαια με ανώτερο τις 2235,50 μονάδες και χαμηλό στις 2202,00 με τελευταία τιμή στις 2213,00 από 2188,50 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2210,00 για να γίνουν 7732 από 7598 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 141 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2235,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2209,00 με τελευταίες πράξεις στις 2215,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2213,00 οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 375 από 346 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον βελτιώθηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 24 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 12 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 47 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν με τη μείωση του όγκου των ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 11645 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 5255 ΣΜΕ, της ΕΥΡΩΒ με 7846, της ΔΕΗ ήταν 680 για την σειρά Ιουνίου, και της ΜΟΗ ήταν 691, ενώ η πτώση της τιμής της ΠΕΙΡ στην υποκείμενη αγορά που την έφερε πάνω στην τιμή του ΣΜΕ οδήγησε στο να αλλάξουν χέρια 78.595 από 445.574 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε μόνο στα 5000 συμβόλαια για την ΤΙΤC και στα 3500 για τη ΛΑΜΔΑ.

Από την αρχή της εβδομάδας με βάση όσα έγιναν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αντιληφθήκαμε την ιδιαιτερότητα των ημερών και ειδοποιήσαμε: Τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στο τέλος μιας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας υπογράμμισαν την επιστροφή της αβεβαιότητας στους κόλπους των διαχειριστών κεφαλαίου, όπως αντικατοπτρίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Καθώς έχουν τιμολογήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά τώρα φαίνεται να μην πείθονται για την κατεύθυνση που κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, θεωρούν πως πρέπει να δοθεί στη συνέχεια.

Χθες στο τέλος της συνόδου της Δευτέρας, η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό έφεραν στους επενδυτές τη διάθεση να φύγουν μακριά από τις κορυφαίες growth stocks στοιχηματίζοντας υπέρ των κυκλικών μετοχών, οι οποίες θα ωφεληθούν περισσότερο καθώς η οικονομία επιταχύνει τους ρυθμούς της. Ο Dow Jones Industrial Average αποσύρθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα βίου που χτύπησε νωρίτερα στην ημέρα. Ο S&P 500 κατέληξε με απώλειες στο -1% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έπεσε -2,55%. Σήμερα ασιατικές αγορές υποχώρησαν από την έναρξη των συναλλαγών. Οι αγορές ανέστρεψαν την πορεία τους από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές των εταιριών ταχείας ανάπτυξης εσόδων, ιδίως της τεχνολογίας, για να επιλέξουν τις κυκλικές.

Είναι δύσκολο να συνεχίσει η αγορά της Αθήνας την ανοδική της πορεία χωρίς να λάβει υπόψη όσα θα αποτυπωθούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε λύση στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ πιθανότατα να δούμε και νέες Α.Μ.Κ., χωρίς dilution αυτή την φορά και σε άλλες Τράπεζες. Άλλωστε η μεγάλη ρευστότητα στο Σύστημα μόνο ως ευκαιρία θα μπορούσε να εκληφθεί από τις Διοικήσεις, ειδικά αν παράλληλα υπάρξει και μια οριστική λύση για τα “κόκκινα” δάνεια, Αυτή την στιγμή η Ελληνική Οικονομία, ουσιαστικά, ξεκινάει να ανακάμπτει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Αν αύριο έχουμε έναν “καθαρό” Τραπεζικό κλάδο, που να ξεκινάει να κάνει την δουλειά του, μπορεί να βοηθήσει υπολογίσιμα την ανάκαμψη. Ουσιαστικά η κίνηση στον κλάδο αρχίζει να προεξοφλεί μία νέα εποχή, που θα μπορέσει να φέρει κέρδη στις Τράπεζες και ρευστότητα στην διψασμένη επιχειρηματικότητα.

Θετική έκπληξη στο α΄ τρίμηνο είχαμε από την Entersoft και τον Πετρόπουλο, που έκαναν την διαφορά και στο ταμπλώ. Ο κλάδος της Πληροφορικής υπεραποδίδει, τιμώντας την επιμονή μας εδώ και μεγάλο διάστημα. Οι εισροές τόσο Ελληνικών, όσο και Ξένων κεφαλαίων συνεχίζονται και οι περισσότεροι περιμένουν μία διόρθωση που δεν τους κάνει την χάρη να έρθει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο “κυνήγι φτηνών αποτιμήσεων που έχουν μείνει πίσω”.

Από την άλλη είχαμε ακόμα μία δημόσια πρόταση αυτή του Ιασώ, με σκοπό ακόμα μία έξοδο από το ταμπλό. Οι ενασχολούμενοι με την Αγορά δεν θα πρέπει να κοιτάνε την τιμή του ΓΔ, αλλά μόνο τις επιλεγμένες μετοχές τους. Πλέον η Αγορά αρχίζει και έχει “άρωμα από 1999”, μιας και μέρα με την μέρα όλο και περισσότερα κεφάλαια εισέρχονται στο Σύστημα, με την ψυχολογία να παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς θα κινηθεί το Χ.Α.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν από την έναρξη των συναλλαγών σήμερα Τρίτη, καθώς η Wall Street έκλεισε πτωτικά από τις ανησυχίες σχετικά με την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ωθώντας τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές εστιασμένες στην ανάπτυξη αφού επέστρεψαν τα στοιχήματα υπέρ ψηλότερων επιτοκίων σε όχι πολύ μακρινό ορίζοντα.

Ένα πλήθος ιθυνόντων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυτή τη βδομάδα  θα δώσει πιθανότατα πολλές ευκαιρίες για σκέψεις και συμπεράσματα στις αγορές, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων από μια υποχώρηση που θα προκληθεί από τον κοροναϊό σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες.

Ένα τεστ για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. θα προκύψει αυτήν την εβδομάδα όταν η αρμόδια υπηρεσία δημοσιεύσει την τελευταία της έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη.

Οι αγορές ανέστρεψαν την πορεία τους από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές των εταιριών ταχείας ανάπτυξης εσόδων, ιδίως της τεχνολογίας, για να επιλέξουν τις κυκλικές.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 1,7%, ενώ στις 9:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,69%. Οι μετοχές της Αυστραλίας έπεσαν  -1,2% αλλά έκλεισαν με πτώση -1,06% και ο Nikkei του Τόκιο ήταν -2,63% χαμηλότερα. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος οι πιέσεις δυνάμωσαν και έδωσαν στον δείκτη απώλειες -3,08%. Ο δείκτης των blue-chip CSI300 της Κίνας υποχώρησε 0,77% σήμερα το πρωί, ενώ μετά τη μεσημεριανή διακοπή γύρισε σε άνοδο που ήταν στις 9:30 δική μας ώρα +0,56%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε στο -2% και διατηρήθηκε στο -1,99% ως τις 9:30.