Skip to main content

Market beat: Εβδομάδα που θα αναζητηθούν κίνητρα για κάθε δυνατή κατεύθυνση

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τη συνήθεια που έχουμε εδώ να περιγράφουμε δραματικά κάθε τύπου κατάσταση που αφορά σε μεγάλο αριθμό ατόμων, στην περίπτωσή μας συναλλασσόμενων, έχει εισαχθεί ο όρος «μάχες» ανάμεσα σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους επενδυτές. Την πραγματικότητα περιγράφει ακριβέστερα ο όρος αγοραστές – πωλητές μετοχών. Οι αγοραστές τοποθετούν κεφάλαια γιατί προσδοκούν η τάση να είναι ανοδική και προτιμούν τις αγορές μετοχών σε επίπεδα που αργότερα θα φαντάζουν χαμηλά. Κάποιοι δηλαδή θα αγοράσουν τις ίδιες μετοχές ακριβότερα. Αντίθετα οι πωλητές ρευστοποιούν θέσεις τους και ξεφορτώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους διότι εκτιμούν ότι θα σχηματίσουν τις ίδιες θέσεις με λιγότερο κόστος. Άλλωστε στο ΧΑ, αυτή την εποχή, δεν υπάρχουν διαχειριστές που θέλουν να πουλήσουν και να ρίξουν… «μαύρη πέτρα» πίσω τους.  

Οι ΓΔ και 25άρης μετά τα χαμηλά βίου τους στο ευρώ στις 11 Φεβρουαρίου εισήλθαν σε ανοδικό κανάλι το οποίο φάνηκε να το παραβιάζουν πρόσφατα, από την σχεδόν πλάγια κίνησή τους επί μεγάλο αριθμό συνόδων. Θα βόλευε πολλούς αν μια σημαντική διόρθωση απελευθέρωνε τους διαχειριστές κεφαλαίων από την ανάγκη πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Αλλά επίσης αν και όταν εμφανιστούν πιέσεις, δεν είναι δυνατό αυτές να αφορούν ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις μικρού χρονικού ορίζοντα. Γιατί  με τόσες συνεδριάσεις, μετά την κορύφωση για τους δείκτες στις 23/5, όποιος διαχειριστής είναι της κατηγορίας «μπες στα χαμηλά βγες στα τοπικά υψηλά», έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των πράξεών του.

Η αγορά λοιπόν είναι σε μια φάση που χρειάζεται νέα κίνητρα για να προχωρήσει ψηλότερα, αλλά επίσης χρειάζονται ειδικά κίνητρα, που δεν υπάρχουν για την ώρα, για να ξεκινήσει ένα πραγματικό διορθωτικό ξεπούλημα. Αυτή είναι η ιδιομορφία της εποχής. Δεν υπάρχουν εμφανή κίνητρα ούτε για το πάνω ούτε για το κάτω της αγοράς και συνεπώς είμαστε στον αστερισμό της εκτίμησης της τάσης δια της μεθόδου που χρησιμοποιεί την κατάληξη… σε άτοπο.

Δεν είναι δηλαδή δυνατό να προεξοφλήσει τα θετικά που έρχονται στο άμεσο μέλλον, γιατί τα έχει ήδη προεξοφλήσει και θέλει φρέσκα καύσιμα η άνοδος.  Αλλά και τα αρνητικά δύσκολα θα ανευρεθούν, με την δόση να έρχεται, το waiver να πλησιάζει και την κυβέρνηση να δηλώνει πως τα δύσκολα πέρασαν και οι μέρες που θα αναζωπυρωθεί η οικονομική δραστηριότητα είναι κοντά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές εξαρτώνται από τους «χρησμούς» της Fed 

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ήταν πτωτική για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ανοδική για αρκετές από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ οι θεσμικοί αποφάσισαν ότι ταιριάζει η συσσώρευση, κοντά στα υψηλά για το 2016. Στο ξεκίνημα και ενώ ακόμα υπήρχαν δυο σύνοδοι για το τέλος του Μαΐου οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ και από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γιέλεν που προεδρεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Στο μέσον της ήταν η ώρα της ΕΚΤ να παρουσιάσει τις αποφάσεις της επί της νομισματικής της πολιτικής, η οποία δεν άλλαξε, όπως άλλωστε περίμεναν οι αναλυτές διεθνώς. Στο τέλος όμως της εβδομάδας που πέρασε, η πολυαναμενόμενη έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Μάιο, προκάλεσε σοκ, που θα αποτυπωθεί εντονότερα στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας. Μια αξιοσημείωτη τάση επιβράδυνσης στις προσλήψεις το Μάιο στις ΗΠΑ ήρθε πολύ απότομα κάτω από τις προσδοκίες. Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόνο 38.000 για το μήνα, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Barclays για παράδειγμα που εκτιμούσαν αύξηση κατά 150.000.

Γέννηση άγχους

Το αδύναμο της έκθεσης επί των θέσεων εργασίας το Μάιο αυξάνει το επίπεδο του άγχους στις αγορές και μπορεί να οδηγήσει εκτός συναλλαγών ορισμένους επενδυτές, καθώς θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας σηματοδοτούν το εάν  η οικονομία είναι πραγματικά σε φάση ανόδου. Η χειρότερη μέτρηση για νέες θέσεις εργασίας σε περισσότερα από πέντε χρόνια επίσης είναι πιθανό, να διαψεύσει τις ελπίδες αρκετών διαχειριστών που θεωρούσαν πως οι μετοχές θα εμφανίσουν ανοδικό ξέσπασμα που θα έφερνε νέα υψηλά στο εγγύς μέλλον. Τώρα, μάλλον ταλαντεύονται, γύρω από το κατά πόσον η αγορά μπορεί να κρατήσει την πρόσφατη ζώνη τιμών, και κάθε πληροφορία επί των οικονομικών δεδομένων θα είναι σημαντική. Στην τρέχουσα εβδομάδα, υπάρχει ένα ελαφρύ πρόγραμμα ανακοινώσεων οικονομικών δεδομένων.Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας έρχεται σήμερα, όταν η πρόεδρος της Fed Janet Yellen μιλά στη Φιλαδέλφεια, το μεσημέρι για τις ΗΠΑ, επί της οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι η προς το καλύτερο αναθεώρηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου έδωσε φτερά στους επενδυτές και κυρίως τη διάθεση να αντιμετωπίσουν με καλό μάτι μια κίνηση που θα έφερνε την οικονομική δραστηριότητα σε συνθήκες κανονικότητας. Δηλαδή σε καθεστώς όπου θα γίνεται σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της Fed.                                                                              

Η εικόνα των λογαριασμών που αντιπροσωπεύουν την πλευρά της ζήτησης στο ΑΕΠ δείχνει ότι η αμερικανική οικονομική μηχανή είναι έξι κυλίνδρων. Αυτοί είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επενδύσεις σε κατοικίες, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα αποθέματα των μεταποιητικών εταιριών, οι καθαρές εξαγωγές, και οι κρατικές δαπάνες. Τα τελευταία τρίμηνα, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ροπής έχει παρασχεθεί από τους δύο πρώτους κύλινδροι, ενώ οι άλλοι έχουν δυσκολίες στον ψεκασμό.

Από την πλευρά του εισοδήματος οι λογαριασμοί του ΑΕΠ, αντιστοιχίζονται επίσης από έξι κυλίνδρους: το μισθό από την εργασία, το εισόδημα από μερίσματα, το εισόδημα από ενοίκια, τα έσοδα από τόκους, και τα εταιρικά κέρδη. Τα τελευταία τρίμηνα, τέσσερις από αυτούς συνεργάζονται μαζί μια χαρά, ενώ τα έσοδα από τόκους και τα εταιρικά κέρδη παρουσιάζουν διαλείψεις- διακοπές.

Στην ιδανική περίπτωση, όλοι οι κύλινδροι πρέπει να είναι καλά συντονισμένοι. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σπάνια, και όταν γίνεται, δεν συμβαίνει για πολύ καιρό. Παρ ‘όλα αυτά, αν η οικονομία παίρνει υπολογίσιμη ενέργεια από αρκετούς κυλίνδρους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για στασιμότητα, αν και η ταχύτητα πλεύσης της οικονομίας μπορεί να είναι κάπως απογοητευτική. Για αυτό άλλωστε οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη Fed που είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών γύρω από την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η τραμπάλα της Παρασκευής

Ενώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μια ολοκληρωτική επικράτηση των πιέσεων, αφού αυτές χρειάζονται μια σταθερή αύξηση των επιτοκίων και αντίστοιχα μείωση των κερδών ανά μετοχή, η Bank of America προδιαθέτει τους επενδυτές για μια αρκετά άσχημη εικόνα σε αρκετούς από τους επόμενους μήνες.

Προειδοποιεί ότι η αγορά θα δει ένα τρομακτικό καλοκαίρι, επειδή οι επενδυτές παρέμειναν παγιδευμένοι στη μεταβατική περίοδο μεταξύ του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από την Fed, η οποία προσπαθεί να ομαλοποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική της. Σε αυτό το διάστημα οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν μέτριες αποδόσεις, νευρικότητα στις συνεδριάσεις, ξαφνικές συντριβές των τιμών λόγω συσχέτισης με την εξέλιξη των δεδομένων, υποστηρίζει ο Michael Hartnett από τον Μάιο.

Την Παρασκευή το σύνθημα ήταν γενικό: Γρήγορα, όλοι στην άλλη πλευρά του σκάφους.

Μια απογοητευτική ανάγνωση σχετικά με την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας το Μάιο έκανε τους επενδυτές να «τιναχθούν» απότομα. Η οικονομία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε τις λιγότερες θέσεις εργασίας από το Σεπτέμβριο 2010. Κατεβάζοντας σημαντικά την πιθανότητα η Federal Reserve να έχει αρκετή υποστήριξη από τα οικονομικά δεδομένα για να δικαιολογήσει την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της στην επόμενη εβδομάδα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θέλησαν να ενσωματώσουν αμέσως την πτώση των πιθανοτήτων. Τα assets που ήταν έτοιμα να ωφεληθούν περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων, όπως οι τραπεζικές μετοχές και το δολάριο ΗΠΑ, ξεπουλήθηκαν σκληρά. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός, τα 2-ετών ομόλογα ΗΠΑ και οι μετοχές των εταιριών Κοινής Ωφέλειας που έχουν το χαρακτήρα ομολόγων, που είχαν πληγεί σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες, εν αναμονή των υψηλότερων επιτοκίων είχαν ράλι την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια του χρυσού εκτοξεύτηκαν κατά +2,5% σε ένα υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2099,13 μονάδες είχε επίδοση +0,00% και στο 2016 διατηρεί θετική επίδοση +2,70%. Ο Dow έπεσε -0,37% στις 17.807,06 μονάδες και αποδίδει +2,19% στο έτος. Ο S&P400 ανέβηκε +0,59% με επίδοση φέτος +7,32%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,19%, αποδίδει στο έτος +2,49%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +0,18%, διατήρησε για το 2016 απώλειες -1,30%. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά +2,57%, με κλείσιμο στα 1246,50 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε μέσα στη βδομάδα, κλείνοντας στα 48,90 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες -1,33% και επίδοση στο έτος +31,91%.

Ο Nikkei, υποχώρησε -1,14% και στο έτος χάνει -12,56%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε -1,78%, με απόδοση -5,96% το 2016 και ο CAC  ομοίως -2,06% με ετήσια μεταβολή -4,64%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούτηξε -3,36%. Στο έτος χάνει -7,78%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -3,80% και στο 2016 υποχωρεί -18,32%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε κέρδη +3,20%, και στο έτος +16,77%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -0,42%, με επίδοση στο 2016 +6,87%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,85%, και επίδοση για το 2016 +1,25%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +0,71%, και στο 2016 αποδίδει +2,61%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,80% και στο 2016 χάνει -4,41%. Σημαντική άνοδο +4,17% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -16,97%. 

Έτοιμοι για όλα

Ο οικονομολόγος Joseph Schumpeter παρατήρησε κάποτε ότι: «Τα ακριβότερα δωμάτια στο Grand Hotel του καπιταλισμού είναι πάντα κατηλειμμένα, αλλά όχι από τους ίδιους ενοίκους. Δεν υπάρχουν προνόμια, σε αυτό είστε βασιλιάς για μια εικονική ημέρα, και στη συνέχεια, θα σε περάσουν σε ένα άλλο δωμάτιο του κάστρου. Μακάρι να μην είναι το μπουντρούμι, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά».

Έτσι ξεκινά το σχόλιό του ο ιδρυτής της τεράστιας PIMCO, Bill Gross. Ηγέτης  τώρα της αρκετά μικρότερης Janus Capital Group με τίτλο «Τέλειωσε ο χρυσούς αιώνας για τις επενδύσεις».

Όσοι θέλουν να διατηρηθούν στα ψηλά πατώματα κατ’ αυτόν, πρέπει να αρχίσουν να κοιτάζουνε προς άλλη κατεύθυνση. Οι αποδόσεις θα είναι χαμηλές, ο κίνδυνος θα είναι υψηλός και σε κάποτε ο κάθε “Ευφυής Επενδυτής” θα πρέπει να αποφασίσει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή με συνθήκες που απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση. Αρνητικά durations, στοιχήματα υπέρ πτώσης στα εταιρικά ομόλογα, αγοράζοντας – αντί των ρευστοποιήσεων – όταν αυξάνει η μεταβλητότητα, διατηρώντας ρευστότητα, μένοντας με μεγάλα ποσά σε μετρητά. Αυτές είναι όλες οι πιθανές «αρνητικές» θέσεις μεταφοράς κεφαλαίων, που κάποια στιγμή μπορεί να προσφέρουν υπεραξίες ή στο ελάχιστο να διατηρήσουν ανέπαφα τα κεφάλαια. Ωστόσο, προτείνει την αποδοχή ορισμένων θετικών στοιχείων των asset μεταφοράς, αλλά αυτών με το λιγότερο ποσοστό κινδύνων.

Γιατί είναι της σχολής που κερδίζει οπαδούς σταθερά πως κάποια μέρα, σύντομα όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά. Όταν η ακατάλληλη νομισματική πολιτική της μετά τη Lehman εποχή και οι διαρθρωτικές δυσκολίες θα πάρουν το φόρο τους από τις αγορές. Τότε τα κέρδη που σερβίρουν στο ρετιρέ του ξενοδοχείου του καπιταλισμού, «από λαχταριστές και γεμάτες λίπος καλοτηγανισμένες πατάτες, θα γίνουν κρύο προϊόν έτοιμο για τα σκουπίδια» κατέληγε.   

ΧΑ

Εβδομάδα «δημιουργικής» συσσώρευσης

Η εβδομάδα, που περιλάμβανε δημοσίευση κρίσιμων στοιχείων για την παγκόσμια αγορά, με ορισμένα εξ αυτών σημαντικά και για την εγχώρια αγορά μετοχών, εξελίχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα με συσσώρευση κοντά στα υψηλά για το 2016. Αυτό συνέβη και στην Αθήνα, αλλά με δυναμική που σχεδόν καθημερινά υπογράμμιζε την διαφορά των τοπικών επενδυτικών κριτηρίων.

Σε τίτλο, είχαμε εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζιτών, με θέσεις και απόψεις της Τζάνετ Γιέλεν της Fed στην αρχή της, σχετικά με την ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ και της εξ αυτής «αναγγελθείσα» άνοδο των επιτοκίων της Fed, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και την Πέμπτη τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Ενώ την Παρασκευή ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας τον Μάιο στις ΗΠΑ θα διαμόρφωνε τις προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο εσωτερικό μέτραγε η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την άρση του waiver των ελληνικών Τραπεζών και αναμενόταν με την ελπίδα πως θα αποτελούσε το καύσιμο για να συνεχίσει την άνοδό του το χρηματιστήριο.

Επίσης ήταν γνωστό πως υπήρχαν ακόμα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Αυτά έκλεισαν με ταχείς για τη χώρα ρυθμούς, αλλά με καθυστέρηση χρονική, που ανάγκασε την ΕΚΤ να αναβάλει την απόφασή της, λόγω των επιβεβλημένων διαδικασιών που χρειάζεται να ακολουθηθούν.  Γενικότερα τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν σχετικά με την κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο, όσων εισηγμένων θέλησαν να την παρουσιάσουν συνολικά ή μερικώς, περιλάμβαναν αρκετές θετικές εξελίξεις κύρια στα περιθώρια κέρδους. 

Τη Δευτέρα με πολύ χαμηλό τζίρο περίπου 47 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,66% και έφθασε στις 641,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 178,58 με μεταβολή +1,04%. Ενδοσυνεδριακά άλλαξαν πρόσημο μεταβολής αρκετές φορές οι βασικοί δείκτες και αφού οι Τράπεζες οδήγησαν με άνοδο +1,78%, ακολούθησαν με μεταβολές επίσης ανώτερες των βασικών δεικτών, οι εταιρίες στα  Ταξίδια Αναψυχή +2,23% Ακίνητης Περιουσίας +2,05% Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,50% και Πετρελαίου Αερίου +1,08%. Την Τρίτη, παρουσιάστηκαν αναμενόμενες αναταράξεις , λόγω των αναδιαρθρώσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις αλλαγές στην σύνθεση του MSCI. Αυτός εξέρχεται του MSCI Standard Greece. Στο δείκτη MSCI Small Cap προστέθηκαν οι μετοχές των ΑΤΤ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 205,144 και τα πακέτα είχαν αξία 17,664 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,93% και έφθασε στις 646,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 179,56 με μεταβολή +0,55%. Οι Τράπεζες με την πτώση τους κατά -1,77% κλάδεψαν τα κέρδη των βασικών δεικτών που καθόρισε η άνοδος των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή +3,96%, Τηλεπικοινωνιών +3,52%, Κατασκευές Υλικά +3,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,90%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,71% Εμπορίου +2,32% Πρώτων Υλών +2,16% Κοινής Ωφέλειας +1,63% και Ακίνητης Περιουσίας +1,34%. Ήταν η μέρα που οι δείκτες έπιασαν επίπεδα πολύ κοντά στα υψηλά της 23/5.

Η Τετάρτη και η Πέμπτη ήταν μέρες που οι αγοραίοι προσπάθησαν να αφομοιώσουν την φήμη πως η ΕΚΤ δεν θα αποφάσιζε με βάση την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, γιατί αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί επισήμως ως προς τα προαπαιτούμενα. Και στις δυο υπήρξε ανοδικό διάστημα αρχικά και πτωτικό στο δεύτερο μέρος και κύρια την τελευταία ώρα. Έτσι την Πέμπτη, η απογοήτευση από το ότι ο Μάριο Ντράγκι παρέπεμψε την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησε τον ΓΔ χαμηλότερα κατά -0,92% και έφθασε στις 639,19 από 645,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 176,07 από 178,73 με μεταβολή -1,49%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,013 από 75,174 εκατ. ευρώ άρα ήταν μέτριος και στις δυο συνόδους, φαινόμενο που υπογραμμίζει την επιφυλακτικότητα των θεσμικών. Την Παρασκευή οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά ανοδικά όλες τις ώρες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,48%, ο 25άρης έκλεισε στις 179,04 με μεταβολή +1,69%. Συνέβαλλαν σε αυτό σημαντικά τα κέρδη των Τραπεζών +3,70%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,72% και στις Κατασκευές Υλικά +2,27%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,595 εκατ. ευρώ. με το μέσο ημερήσιο στη βδομάδα στα 87.

Ως προς τα blue chip, σε μια εβδομάδα συσσώρευσης με κέρδη για τον ΓΔ +1,85% και +1,30% για τον FTSE25, με αρκετές ανοδικές συνόδους, οι μεταβολές εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων είναι μικρές, συγκριτικά με τη νευρικότητα της αγοράς στο τρέχον έτος. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση είναι οι ΤΕΝΕΡΓ -3,72%, ΕΥΡΩΒ  -2,57% και ΕΛΠΕ -2,36%. Ακολουθεί κατόπιν η ομάδα με απώλειες από -0,13% ως -1,23% ήτοι οι ΑΛΦΑ -1,23%, ΕΧΑΕ -0,94%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,65%, ΦΦΓΚΡΠ -0,52%, ΕΤΕ -0,34%, ΕΕΕ -0,23%  και ΜΕΤΚ -0,13%. Μετοχές με μεταβολή της τάξης του 25άρη είναι οι ΑΡΑΙΓ +1,04% ενώ άνοδο μεγαλύτερη του δείκτη είχαν οι ΔΕΗ +1,82%, ΜΥΤΙΛ +1,9%, ΒΙΟ +2,03%, και ΓΡΙΒ +2,36%.

Απομένουν οι μετοχές με κέρδη σημαντικά ανώτερα των βασικών δεικτών και είναι οι ΛΑΜΔΑ +8,69%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,84%, ΕΥΔΑΠ +6,47%, ΤΙΤΚ +5,61%, ΟΠΑΠ +4,65%, ΠΕΙΡ +4,20%, ΟΤΕ +3,84%, ΜΠΕΛΑ +3,83%, ΜΟΗ +3,63% και ΟΛΠ +3,23%. Ο Ιούνιος έχει προκαλέσει πτώση σε 11  blue chip έχει αφήσει αμετάβλητα 3 και σε άλλα 11 επέφερε κέρδη σε μια αριθμητική ισορροπία απόλυτη, με τον ΓΔ στο +0,26% και τον 25άρη στο -0,29%.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά ο ΓΔ έχει δείξει περισσότερες φορές έναντι του 25άρη τη διάθεση να περάσει πάνω από την οροφή των 650 μονάδων. Μάλιστα, από τις 10 Μαΐου ως την Παρασκευή, έχει δώσει κλεισίματα που ποτέ δεν πέρασαν πάνω από τις 650, ενώ έχει γράψει ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 656,15 στη σύνοδο που σφράγισε το τέλος Μαΐου. Το υψηλότερο κλείσιμο ήταν στις 23/5 στις 649,1 μονάδες και το δεύτερο καλύτερο την Παρασκευή 3/6 στις 648,63. Ωστόσο επί 19 συνεδριάσεις κυμαίνεται μεταξύ των 630 και των 650 κάτω από διαφορετικές κατά περιόδους συνθήκες αναφορικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο 25άρης από τις 10 Μαΐου κλείνει πάνω από τις 173 μονάδες και στην σύνοδο του μέγιστου για το 2016 κλεισίματος στις 185,67, πλησίασε κοντά στις 187. Το κλείσιμό του την Παρασκευή στις 179,04 είναι το τρίτο καλύτερο της περιόδου, με δεύτερο αυτό στις 20 Μαΐου στις 182,18. Αλλά στο διάγραμμά του είναι ξεκάθαρο ότι από τις 26/5 συσσωρεύει  μεταξύ των 180 και των 173,74 χωρίς να καταφέρουν οι εντολές αγοράς των θεσμικών να τον περάσουν πάνω από τις 180. Κρατώντας τον συνεπώς αρκετά μακρύτερα από την κορυφή του, έναντι του ΓΔ, που δεν απομακρύνθηκε τόσο, ενώ αναζητά την υπέρβαση συχνότερα. Γεγονός που υποδηλώνει την ανοδική ορμή μετοχών εκτός του τραπεζικού κλάδου που επηρεάζουν ανοδικά τον ΓΔ, εξισορροπώντας τον από την πτωτική προσφορά του τραπεζικού κλάδου.

Οι στατιστικολόγοι ελέγχουν την μονιμότητα στην μεσοπρόθεσμη τάση, αν οι τιμές μιας αξίας ακολουθούν πιστά ένα κανάλι, ανοδικό ή καθοδικό. Η σχηματοποίηση του καναλιού γίνεται με το να φέρουν δυο παράλληλες γραμμές που τις ορίζουν τα τοπικά υψηλά και τα τοπικά χαμηλά που κατά καιρούς φέρνει η εξελικτική πορεία της τιμής. Η ανώτερη αφορά στις τοπικές κορυφές και η κατώτερη τους τοπικούς πυθμένες.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, χαρακτηρίστηκε από δυναμική ανοδικής συσσώρευσης, ενώ με την τελευταία ανοδική σύνοδο, επανήλθε το θετικό πρόσημο στην εβδομαδιαία του μεταβολή. Υπήρξε παράλληλα πτώση των όγκων στα ΣΜΕ του δείκτη των blue chip και αλλαγή στις προσδοκίες, βάσει της εκκαθάρισης των ΣΜΕ την Παρασκευή.

Σημειώθηκε άνοδος του FTSE25 κατά +1,30%, με εμφάνιση εντολών αγοράς στην πρώτη και την τελευταία από τις πέντε συνόδους, με κεντρική εστίαση στις τράπεζες. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, υποχώρησαν κατά 53,72%, και η συνολική έκθεση μειώθηκε στα 25.913 από 26.584 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου, διαμορφώθηκαν στις 24.988. Ο όγκος για την κυρίαρχη σειρά ήταν 1996 ΣΜΕ ημερησίως και για την επόμενη, του Ιουλίου, 139 συμβόλαια. Οι προσδοκίες των traders μετατράπηκαν σε ουδέτερες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 179,25 μονάδες, με οριακή προπορεία έναντι του 25άρη που έκλεισε στις 179,04. Αυτή η επιλογή είναι αντίθετη με τη στάση των traders στο προηγούμενο διάστημα, όταν ακόμα και μετά από πτώση του δείκτη των παραγώγων επέμεναν στις αισιόδοξες προσδοκίες. Υποδηλώνει την ύπαρξη χαμηλής ορατότητας από την πλευρά των επαγγελματιών της αγοράς αναφορικά με την βραχυπρόθεσμη τάση και είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις αρκετών εγχώριων αναλυτών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. προσεγγίζοντας  «αισιόδοξα» την τάση  για τον ΓΔ ανέφερε: «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και έδειξε διάθεση νέας ανοδικής διαφυγής, επέστρεψε στην βάση των 630 – 640 μονάδων και πλέον έχει διαμορφώσει σχηματισμό συσσώρευσης στα υψηλά των τελευταίων έξι μηνών. Η συσσώρευση έχει εκτονώσει τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να δώσει σημαντική ευκαιρία επανεισόδου στην Αγορά σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Η διόρθωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ “ρηχή” και δεδομένης της αποφόρτισης των ταλαντωτών προς το μέσον της ζώνης διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις πιθανότητες ενός νέου ανοδικού κύματος».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ είναι σε άλλη κατεύθυνση: «το “εφέ” της επαναφοράς του “waiver” από την ΕΚΤ για τις Ελληνικές Τράπεζες πήρε παράταση και μετατίθεται για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα στη θέση “hold on” ( αναμονής) βρίσκεται και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, καθώς θα πρέπει να πάρει το ελεύθερο από το EWG και μετά να επικυρωθεί από πέντε Κοινοβούλια Χωρών Μελών της Ευρωζώνης και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμονής είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης, εάν συνεχίζει να δηλώνει αδυναμία επιβεβαιωμένης τμήσης των 650 μονάδων, να πραγματοποιήσει μια βραχυχρόνια ‘swing’ καθοδική κίνηση διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου, θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες. Κίνηση όμως, όπου φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Έχουν συμπληρωθεί 19 συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης ακόμα συσσωρεύει σε μια πλάγια κίνηση 40 μονάδων (657 με 617 μονάδες) προσπαθώντας να αξιολογήσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, ενσωματώνοντας όμως σε αυτά τα επίπεδα τιμών ένα μεγάλο μέρος από το τωρινό θετικό αντίκτυπό της.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών δείχνει να θέλει να “αποδράσει” από το τεχνικό επίπεδο αντίστασης των 650 μονάδων. αλλά το “βυτίο” με τα απαραίτητα “καύσιμα”, που χρειάζεται για τη βίαιη διαφυγή προς τις 680 μονάδες έχει “μείνει από λάστιχο” καθώς το “εφέ” της επαναφοράς του “waiver” από την ΕΚΤ για τις Ελληνικές Τράπεζες πήρε παράταση και μετατίθεται για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Ταυτόχρονα στη θέση “hold on” βρίσκεται και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, καθώς θα πρέπει να πάρει το ελεύθερο από το EWG και μετά να επικυρωθεί από πέντε Κοινοβούλια Χωρών Μελών της Ευρωζώνης και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο αναμονής είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης, εάν συνεχίζει να δηλώνει αδυναμία επιβεβαιωμένης τμήσης των 650 μονάδων, να πραγματοποιήσει μια βραχυχρόνια ‘swing’ καθοδική κίνηση διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου, θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες. Κίνηση όμως, όπου φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς έχει διασπάσει καθοδικά το ανάλογο βραχυχρόνιο κανάλι του περασμένου Απριλίου και κατευθύνεται προς το επίπεδο στήριξης των 170 με 168 μονάδων.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Με το βασικό επιτόκιο στην Ελβετία να βρίσκεται στο -0,75% από τις 15 Ιανουαρίου 2015 και το ΑΕΠ της Χώρας να αυξάνεται κατά μόλις 0,7% στο α΄3μήνο του 2016 (+0,4% το δ΄3μηνο του 2015 και +0,8% το γ΄3μηνο του 2015), ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου, όπου θα αποφασισθεί, η έγκριση, ή μη, ενός βασικού μηνιαίου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες (η αρχική πρόταση αναφέρει τα CHF2.500 για τους ενήλικες, ανεξαρτήτως αν εργάζονται, ή όχι και τα CHF625 για τα παιδιά).

Θα μπορούσε αυτό το δημοψήφισμα, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση, να αποτελέσει το επόμενο βήμα στη “φαρέτρα” των Κεντρικών Τραπεζών, οριζόμενο και ως “helicoptermoney” από τον Milton Friedman το 1969;

Μήπως τα “όπλα” των Κεντρικών Τραπεζών φαίνεται ότι δεν μπορούν να τονώσουν, επί της ουσίας, την Παγκόσμια Οικονομία και εξαντλούνται στο περιβάλλον μηδενικών ή/και αρνητικών επιτοκίων, των “QE” και των “TLTRO”;

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελβετία δεν είναι μόνη σε αυτή την ενέργεια, εφόσον βεβαίως εγκριθεί από τους πολίτες της, καθώς και η Ουτρέχτη στην Ολλανδία διενεργεί ένα παρόμοιο πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Φιλανδία το 2017 και στο Οντάριο του Καναδά το 2016.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας και της αυξανόμενης ανεργίας, μπορεί να προβάλλουν ως δύο από τους βασικούς λόγους της προώθησης της ιδέας του εγγυημένου βασικού εισοδήματος(BIG), αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς και τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή το περιβάλλον ανεξάντλητης ρευστότητας που αδυνατεί να τονώσει τη χαμηλή ζήτηση.

Άλλωστε η Ελβετία που πρώτη μπορεί να κληθεί να το εφαρμόσει σε Εθνική κλίμακα, έχει ανεργία 3,5% (Απρίλιος 2016) έναντι 10,2% στην Ευρωζώνη και μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα €57200 (2014) έναντι μέσου όρου €28600 αντίστοιχα.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται να παίρνει το δρόμο του, την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψήφιση της δόσης από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και την ΕΚΤ να βρίσκεται εν αναμονή αποφάσεων.

Σε μικροοικονομικό  επίπεδο, η ειδησεογραφία αναμένεται να αναλωθεί περισσότερο στις αποφάσεις των τακτικών γενικών συνελεύσεων που ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα και οι οποίες είθισται να δίνουν μια εικόνα προοπτικών για την συνέχεια της χρονιάς.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα από τις 38 εταιρείες που δημοσίευσαν το σύνολο, ή ένα μέρος από το πρώτο τρίμηνο, η σημαντικότερη επισήμανση αφορά τα περιθώρια της κερδοφορίας. Το λειτουργικό περιθώριο έχει βελτιωθεί αισθητά καθώς παρατηρείται αύξηση 224 μονάδων βάσης στο 15,8% (Q1:15 13,57%), ενώ αν εξαιρεθούν τα Διυλιστήρια το λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας φθάνει το 18,4% έναντι 17,1% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εξαιρουμένων όσων εταιρειών δεν δημοσίευσαν καθαρή κερδοφορία, το καθαρό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 3,91%, αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης και αυτό αποτελεί μια μικρή νίκη διότι φέτος η εταιρική κερδοφορία έχει ήδη επιβαρυνθεί με 300 μονάδες βάσης λόγω της αύξησης της εταιρικού φόρου στην Ελλάδα.

Αυτό δείχνει ότι οι εισηγμένες έκαναν “δουλειά” και κάτω από την γραμμή των λειτουργικών κερδών, μειώνοντας ενδεχομένως και το χρηματοοικονομικό κόστος. Όπως και να έχει στα αποτελέσματα του εξαμήνου όπου η εικόνα θα είναι συνολική, τα συμπεράσματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και έδειξε διάθεση νέας ανοδικής διαφυγής, επέστρεψε στην βάση των 630 – 640 μονάδων και πλέον έχει διαμορφώσει σχηματισμό συσσώρευσης στα υψηλά των τελευταίων έξι μηνών. Η συσσώρευση έχει εκτονώσει τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να δώσει σημαντική ευκαιρία επανεισόδου στην Αγορά σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Η διόρθωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ “ρηχή” και δεδομένης της αποφόρτισης των ταλαντωτών προς το μέσον της ζώνης διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις πιθανότητες ενός νέου ανοδικού κύματος. Σημαντικό στοιχείο για την διαγραμματική εικόνα ήταν και η διαφύλαξη της πλαγιοανοδικής τάσης, καθώς την ύστατη ώρα στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης πήρε αποστάσεις από τα σημεία καμπής. Η διακύμανση στην ευθεία, ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον MΑCD που πρόλαβε να δώσει σήμα πώλησης, το οποίο ωστόσο μπορεί να αναιρεθεί σε υπέρβαση των 655 μονάδων.

Συμπερασματικά, οι αγοραστές φαίνεται να περνούν ανώδυνα την φάση της διόρθωσης, έχουν τον έλεγχο της τάσης και δείχνουν έτοιμοι να δώσουν νέα ώθηση στα επίπεδα τιμών στην επόμενη “καλή” είδηση. Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι, μετά από ένα δεκαπενθήμερο ισχυρών συναλλαγών αποτελούν, ενδεχομένως, το σημείο αναφοράς για την εκκίνηση προς το επόμενο υψηλό, καθώς το “από εδώ και πάνω” απαιτεί αυξημένες συνθήκες ρευστότητας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κατά πλειονότητα εμφάνισαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 6/6 και το δολάριο ξεμάκρυνε από τα χαμηλότερα επίπεδα για σχεδόν ένα μήνα, μετά την έκθεση για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ εκτός αγροτικού τομέα, που έδειξε την πιο αργή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας σε περισσότερο από πέντε χρόνια, ακυρώνοντας τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ εντός των ημερών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο πρώτο μέρος των συναλλαγών πάνω +0,6%. Η Wall Street έκλεισε κάτω την Παρασκευή, αν και ψηλότερα από τα χαμηλά που έφθασε μέσα στη συνεδρία, με τον S&P 500 να οδηγείται μόλις 1,5% κάτω από ρεκόρ υψηλού κλεισίματος.

Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε αρχικά -1,1% και στο δεύτερο μέρος υποχωρεί κατά -0,6%, αφού το γιεν ισχυροποιήθηκε νευρικά έναντι του δολαρίου, μετά τα στοιχεία της απασχόλησης των ΗΠΑ.

Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν μόλις κατά 38.000 τον περασμένο μήνα, η μικρότερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2010 και πολύ κατώτερη των προσδοκιών για αύξηση κατά 164.000. Όλοι και οι 105 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεγαλύτερη αύξηση.

Μια δημοσκόπηση Reuters για τη θέση των κορυφαίων τραπεζών της Wall Street, που λήφθηκε μετά τα στοιχεία της απασχόλησης, έδειξε ότι όλοι τους αναμένουν πως η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 14 έως 15 Ιουνίου.

Στοιχεία σχετικά με τον μη μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ απογοήτευσαν επίσης, δείχνουν μια πτώση στο δείκτη που τον αφορά τον Μάιο στο 52,9 από 55,7 τον Απρίλιο.

Τα Fed Funds futures ανέφεραν ότι οι traders δίνουν μόνο 6 τοις εκατό πιθανότητες σε μια αύξηση του επιτοκίου αυτό το μήνα, κάτω από το 21% της Πέμπτης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Αργότερα, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, η Janet Yellen της Federal Reserve θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια. Οι αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τελευταίες επίσημες παρατηρήσεις της πριν από την παύση αναφορών των μέσων ενημέρωσης τη βδομάδα της συνόδου της FOMC.

Αν αυτή παραπέμπει σε μια πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, το δολάριο δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, και η επίδραση στην χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να περιοριστεί.

Η  πρόεδρος της Federal Reserve του Cleveland Loretta Mester, δήλωσε το Σάββατο, ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο, και ότι τα στοιχεία της απασχόλησης δεν αλλάζουν τη συνολική οικονομική εικόνα.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, ανέβηκε 0,2% στο 94.237 αλλά παρέμεινε αρκετά κοντά στο χαμηλό της Παρασκευής των 93.855 μονάδων, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαΐου.

Το δολάριο ανέκαμψε 0,6% έναντι του γιεν αγοράζοντας 107,16 μετά την επαφή με τα 106,35 νωρίτερα στη σύνοδο και αυτό μείωσε την πτώση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου.

Το ευρώ ήταν κάτω 0,2% στα 1,1340 δολάρια, μετά από την κορύφωση ως τα 1,1375 νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαΐου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κέρδισαν κάποιο έδαφος μετά από τη βύθισή τους περισσότερο από 1% στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τις μισθοδοσίες την Παρασκευή.

Τα futures αργού ΗΠΑ ενισχύονται 0,9% στα 49,07 δολάρια το βαρέλι, μετά την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε τέσσερις εβδομάδες.

Το futures του μπρεντ στο +0,7% ή στα 49,97 δολάρια το βαρέλι, αφού κατάφεραν να εμφανίσουν την όγδοη εβδομαδιαία άνοδο τους σε εννέα εβδομάδες.

Η τιμή Spot του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.241,70 δολάρια ανά ουγγιά μετά από άνοδο νωρίτερα που τον έφερε ως τα 1248 δολάρια που ήταν η ψηλότερη κορυφή 1,248.40, από τις 24 Μαΐου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού EuroWorking Group. Από εκεί και πέρα, τα τελικά κείμενα αναμένεται να υποβληθούν στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία έγκρισης, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο, αφού θα αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Με τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα είναι από σήμερα και για μία εβδομάδα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τα Ποσειδώνια, η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, ανοιγούν τις πύλες του στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή ζώνη «πλοιοκτησίας» στον κόσμο, στο πλέγμα Αθήνας / Πειραιά, η οποία συνδέεται στενά με την εθνική ιδιοκτησιακή βάση της, σε αντίθεση με παρεμφερείς πλοιοκτητικές ζώνες, όπως της Σιγκαπούρης και του Λονδίνου, που προσελκύουν μία πλοιοκτητική βάση προερχόμενη από την υφήλιο.

Τον φιλόδοξο στόχο να «προσγειώσουν» τα «κόκκινα» δάνεια στο 15% μεσοπρόθεσμα διατυπώνουν οι τράπεζες, με συνδυασμό ενεργότερης διαχείρισης και διαγραφών. Η πλήρης υλοποίηση του σχεδιασμού κάθε ομίλου θα ξεκινήσει περί τα τέλη του έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και θα έχουν λειτουργήσει οι πρώτες πλατφόρμες διαχείρισης.

Την αναγκαιότητα πρόκλησης ενός θετικού σοκ, ώστε η Ελλάδα να υπερβεί τις συνθήκες χαμηλής εγχώριας ζήτησης ελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία, καθώς και η αύξηση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Κατά συνέπεια, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει κάμψη το 2016 και να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, με υποτονικό, ωστόσο, ρυθμό το 2017.

Εφιαλτικό θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους καθώς καλούνται να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 26 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα σε αυτά να υπολογίζονται και τα πρόσθετα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή ελέω μνημονίου και τα οποία θα ανεβάσουν τον τελικό «λογαριασμό» πολύ πάνω από το «αστρονομικό» πόσο των 30 δισ. ευρώ.

Σε αλλαγές αναφορικά με τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) προχωρά άμεσα το υπουργείο Οικονομίας με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και από το εξωτερικό. Αυτό ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΜΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου τη Δευτέρα στην Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Βουλής. Σημείωσαν ακόμη ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος λύνει σημαντικά προβλήματα, για τους επενδυτές και τις ξένες εταιρείες, που αφορούν στα “Service Support Centers” και τις άδειες παραμονής.

Αύξηση 8,9% κατέγραψε τον Μάιο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση έφθασε το 1,8 εκατ. επιβάτες.

Ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασαν άνοδο κατά 11,7% και 7,4% αντίστοιχα.

Επίσης, οι Έλληνες αύξησαν τα ταξίδια τους κατά 13%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 5%.

Τον θαυμασμό του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδας, μεταξύ των οποίων η «Guardian» και η «SZ».

«Θαυμάζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα συμφώνησε στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρούς όρους» δηλώνει ενδεικτικά και εμφανίζεται βέβαιος, ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει την Ευρωζώνη στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να εκφέρω γνώμη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής πολιτικής», αλλά «εκείνο που μετράει είναι όλοι να καταβάλλουν τα οφειλόμενα σε φόρους», δηλώνει με συνέντευξη στη «Ν» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα συνοδεύοντας τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία την ελάφρυνση του χρέους. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. 

Ο Γκουρία τονίζει ότι για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει να υπάρξει προόδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. «Η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, αλλά ενέχει ακόμα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία, η παρατεταμένη κρίση είχε πρωτοφανές κοινωνικό κόστος. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. 

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατάρτισης της «έκθεσης διαχείρισης» οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, εφ’ όσον συμπεριλάβουν ορισμένες βασικές πληροφορίες για την εταιρική κοινωνική ευθύνη στον ισολογισμό τους, ενώ αντίθετα αυστηριοποιείται το καθεστώς για τις πολύ μεγάλες, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που αφορά στην προσαρμογή της νομοθεσίας με την Οδηγία 34/ 2013 σχετικά με τους κανόνες σύνταξης και όρους δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης και προσάρτημα).

Για τις 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ετήσιας τακτικής συνέλευσης των μετόχων της Folli-Follie Group, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν τα εξής:

  • Έγκριση των ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσεως 1η Ιανουαρίου 2015 – 31η Δεκεμβρίου 2015, έπειτα από ακρόαση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου επί των πεπραγμένων της παραπάνω χρήσεως και του Ορκωτού Λογιστή – Ελεγκτή.
  • Λήψη απόφασης για τη διάθεση των καθαρών κερδών της χρήσεως 1η Ιανουαρίου 2015 – 31η Δεκεμβρίου 2015 και τη μη διανομή μερίσματος κερδών στους μετόχους.

Στην πιστοποίηση της καταβολής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ, κατά 12,3 εκατ. ευρώ, προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, το οποίο συνεδρίασε χθες. Οι 41.261.980 νέες ονομαστικές μετοχές (αξίας 0,30 ευρώ εκάστης), οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκτηθούν στο σύνολό τους από την εισφέρουσα εταιρεία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΒΕ.

Νέα σύμβαση, διάρκειας πέντε ετών, υπέγραψαν ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ Α.Ε. και Emerson Network Power.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει την προώθηση, εισαγωγή, διανομή και τεχνική υποστήριξη συστημάτων αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) υψηλής τεχνολογίας, συστημάτων ελέγχου περιβάλλοντος απολύτου ακριβείας, racks, software διαχείρισης δικτύων και υποδομών – καθώς και άλλων εξειδικευμένων προϊόντων της Emerson Network Power – από την ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ Α.Ε.

Για τις 29 Ιουνίου ορίστηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν τα εξής:

  • Υποβολή προς έγκριση των ετήσιων Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 01.01.2015-31.12.2015, μετά των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή.
  • Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη διαχείριση της Εταιρίας, τις Εταιρικές και Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις, κατά την εταιρική χρήση 01.01.2015 – 31.12.2015.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Tη μείωση της τιμής του πετρελαίου προς την Ευρώπη ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «επέλαση» του Ιράν στη διεθνή αγορά αργού. Σύμφωνα με τη δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, οι τιμές του βαρελιού θα μειωθούν κατά 0,35 δολάρια για τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και κατά 0,10 δολάρια για τις χώρες της Μεσογείου.

Για «συστημική φύση» των προβλημάτων του ευρώ, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ερωτηθείς σχετικά με την έλλειψη αναγκαίων αναπροσαρμογών του ευρώ για να μπορέσει να ξεπερασθεί η κρίση και, ιδιαίτερα, για τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο κ. Στίγκλιτς υπογραμμίζει:

H παγκόσμια αγορά είναι αντιμέτωπη με «στρεβλώσεις» εξαιτίας της μεγάλης παραγωγικής ικανότητας που έχει η κινεζική βιομηχανία, δήλωσε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η παρεμβατική πολιτική του Πεκίνου στη στήριξη του κινεζικού νομίσματος, γουάν, δεν προκάλεσε προβλήματα. Πρόσθεσε πάντως ότι το ενδεχόμενο συνέχισης της πτωτικής πορείας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν, θα προκαλέσει προβλήματα, εάν συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

Πτώση εμφάνισε τον Μάιο του 2016, ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ της Μarkit, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση στις 51,3 μονάδες, έναντι 52,8 μονάδων τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι το μέσον όρο της μετα-κρίσης περιόδου ανέρχεται στις 55,6 μονάδες.

Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε στις 50,9 μονάδες έναντι 52,4 μονάδων τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών.

Διεύρυνση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε κατά 5,3% στα 37 δισ. δολάρια.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,1% στα 220,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 182,8 δισ. δολάρια.

Κατά 0,3% – στο 4,7% – υποχώρησε τον Μάιο του 2016, η ανεργία στις ΗΠΑ, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007. Η μείωση οφείλεται αποκλειστικά, στην έξοδο 458.000 ατόμων από την αγορά εργασίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 νέες θέσεις εργασίας – ο μικρότερος αριθμός από το φθινόπωρο του 2010.

Οι αναλυτές μάλιστα, ανέμεναν αύξηση των νέων θέσεων κατά 155.000.

Σαφείς προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. απηύθυνε ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, τονίζοντας ότι η αμερικανική τράπεζα θα περικόψει έως και 4.000 θέσεις εργασίας, σε τυχόν Brexit. «Θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για τη βρετανική οικονομία η έξοδος από την Ε.Ε.» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, η οποία διατηρεί 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Όπως εξήγησε, η έξοδος από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται την αλλαγή της νομοθεσίας για τον τρόπο συνεργασίας των τραπεζικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Την επί ίσοις όροις συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν οι NorthStar Asset Management Group, Colony Capital Inc. και NorthStar Realty Finance Corp, Η νέα, κοινή εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, θα διαχειρίζεται κεφάλαια, συνολικού ύψους 58 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2017 και το όνομα της νέας εταιρείας θα είναι Colony NorthStar Inc.