Οι φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας αυτή τη χρονιά – και μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του Covid-19 – θα τροφοδοτούν δυσμενή σενάρια για την οικονομία και θα προκαλούν κύματα sell off στα χρηματιστήρια, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Ασία. Προς εκτόνωση πάντως βαίνουν οι πιέσεις στο κλείσιμο αυτής της χρηματιστηριακής εβδομάδας, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Στην Ελλάδα ενισχύονται οι φόβοι ενόψει τουριστικών εισροών, με τα τοπικά lockdown και τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που παραβαίνουν τους κανόνες να προοιωνίζονται ένα δύσκολο καλοκαίρι, σε μια χρονιά χαμηλών προσδοκιών για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Εξάλλου η Ελλάδα, αν και προβλέπεται να είναι από τις χώρες της ΕΕ που θα καταγράψουν μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2021, θα πληγεί περισσότερο το 2020 από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πάντως το Eurogroup επιβράβευσε την πολιτική διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση και άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Προηγήθηκε η συζήτηση για την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που ήταν θετική για τη χώρα, καθώς της αναγνωρίστηκε η καλή οικονομική πορεία μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας.
Πάντως το brandname της Ελλάδας έχει αλλάξει επί το θετικότερο στο εξωτερικό και σ’ αυτό συνέβαλε και η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπως είπε στο Forum των Δελφών ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners UK. Προέβλεψε δε ταχεία ανάκαμψη χάρης στα πακέτα στήριξης που προσφέρουν οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Άρα οι ευρωπαϊκοί πόροι αναδεικνύουν ευκαιρίες για την Ελλάδα. Επ’ αυτού συζήτησαν στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επισήμαναν τους κινδύνους από την διεύρυνση των ανισοτήτων εντός της ΕΕ και τόνισαν την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.
Η διοίκηση του ΟΛΠ δεν προτίθεται να κατασκευάσει ναυπηγείο στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος τηρώντας πιστά τη σύμβαση παραχώρησης και παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που διανοίγει αυτή την προοπτική. Σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Xu Zenggang, σε αντιπροσωπεία των επιχειρήσεων ναυπηγικής βιομηχανίας ενώ φέρεται να συμφώνησε να δεσμευτεί με MoU σε τριμερή συνάντηση που προγραμματίζεται με τη συμμετοχή και του υπουργείου Ναυτιλίας.
Εντωμεταξύ, προσωρινή διαταγή για την διακοπή ορισμένων εργασιών – βυθοκορήσεις και το μπάζωμα της θάλασσας – στον προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής που έχουν καταθέσει κάτοικοι. Όπως είχε γνωστοποιήσει ο ΟΛΠ, το έργο της Νότιας Επέκτασης του Επιβατικού Λιμένα είναι μια επένδυση 103 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου (ν.4404/2016).
Ενδιαφέρον από 5 υποψήφιους εκδηλώθηκε για το νέο κτήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ), Άβαξ, Intrakat και ΕΡΕΤΒΟ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και ανακατασκευή κτιρίου του “Σωτηρία”, για μονάδα κλινικών μελετών.
Μέτρα στήριξης ζητά μερίδα εμπορικών επιχειρήσεων, των οποίων η δραστηριότητα εξαρτάται από την τουριστική κίνηση. Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά την άρση του lockdown στις 11 Μαίου, έδειξε ότι παραμένει κλειστό το 13,7% των επιχειρήσεων ενώ στο σύνολο αυτή η αγορά καταγράφει κατακόρυφη πτώση τζίρου.
Προτελευταία (πάνω από τη Βουλγαρία) είναι η Ελλάδα στην κατάταξη των 28 χωρών της ΕΕ αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του δείκτη DESI η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει σημειώσει πρόοδο αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καλύψει το χάσμα από το 37,3, της συνολικής της βαθμολογίας που επέσπασε, μέχρι το 52,6, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.