Skip to main content

Βρετανία: Αυξάνονται οι φόβοι για no-deal Brexit στο τέλος του χρόνου

Οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας έχουν «παγώσει» τις τελευταίες βδομάδες γεγονός που ενισχύει  του φόβους για το ενδεχόμενο της αποχώρησης της χώρας, μετά και την μεταβατική περίοδο, χωρίς συμφωνία, γεγονός που πρόκειται να ταρακουνήσει τις ήδη πληγωμένες επιχειρήσεις, όταν τεθεί σε ισχύ το «διαζύγιο» στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για την σύναψη μιας ολικής οικονομικής συμφωνίας  έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό με καμμία από τις δυο πλευρές να υποχωρεί σε κανένα από τα θεμελιώδη ζητήματα. Αυτή η στάση των δυο πλευρών δημιουργεί τεράστια πίεση στις επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 «Για τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και την οικονομική εμπιστοσύνη σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, αυτό  θα ήταν ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Carolyn Fairbairn, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας των Βρετανικών βιομηχανιών. «Για πολλές εταιρείες που αγωνίζονται να κρατήσουν τα κεφάλια τους πάνω από το νερό εν μέσω της κρίσης, η ιδέα της προετοιμασίας για μια χαοτική αλλαγή στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρατανίας και  ΕΕ σε μόλις επτά μήνες είναι πέρα ​​από κάθε φαντασία».

Εάν δεν επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες αυτόν τον μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις και θα πει στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ένα no-deal Brexit.

ΟΟΣΑ: Πλήγμα στο εμπόριο και τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Για μεγάλο πλήγμα σε επίπεδο εμπορίου και θέσεων εργασίας στη Βρετανία, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να καταλήξει συμφωνία μετά το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη του 2020 ή να παρατείνει τη σημερινή μεταβατική περίοδο, κάνει λόγο ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του ότι «η αποτυχία να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη του 2020 ή να τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικές ρυθμίσεις θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο και τις θέσεις εργασίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα,  ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η Βρετανία θα βιώσει τη χειρότερη οικονομική κάμψη μεταξύ των χωρών που καλύπτει ο Οργανισμός, με την οικονομία της να προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 11,5% το 2020.

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg