Το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα αντλήσει τελικά το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου, αφού η ζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και το επιτόκιο ήταν ικανοποιητικό.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε mid swap +160 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 1,57%. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν στο 1,65% με 1,7%, αλλά η αυξημένη όρεξη των επενδυτών για το νέο 10ετες οδήγησε το κόστος δανεισμού της χώρας σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ήδη από χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι εφικτό ένα επιτόκιο κοντά στο 1,5% με 1,6% από τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού 10ετους στην ΗΔΑΤ έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,4% χάρη στις δυναμικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Δεν έχουν γίνει ακόμη βεβαίως γνωστά στοιχεία για το προφίλ επενδυτών, αλλά εκφράζονται εκτιμήσεις ότι θα είναι υψηλής ποιότητας όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις της χρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετους ομολόγου και τον Απρίλιο 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετους ομολόγου. Για το σύνολο του 2020 έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις συνολικού ύψους έως και 8 δισ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες ο Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε το μήνυμα πως χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, αλλά και στο μαξιλάρι ασφαλείας που έχει στη διάθεσή της η χώρα δεν σκοπεύει να καταφύγει στα φθηνά δάνεια του ESM.
H Aθήνα θέλει να στείλει μήνυμα πως μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της και για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι συγκρατημένη και στις εξόδους τις στις αγορές.
naftemporiki.gr