H ένταση στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις -με την Ουάσιγκτον να σκληραίνει τη στάση της και να ανοίγει νέα μέτωπα- και οι φόβοι για νέα παγκόσμια ύφεση ρίχνουν βαριά σκιά στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την πλάτη τους στις αγορές μετοχών και να προστρέχουν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, του χρυσού, αλλά και του ελβετικού φράγκου και του γιέν.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε σε νέο ιστορικό ναδίρ, με τη μαζική στροφή προς την ασφάλεια των κρατικών τίτλων να οδηεί την απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου στη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στο Μεξικό εκτός κι αν η χώρα λάβει μέτρα για τη συγκράτηση της ροής μεταναστών, ερμηνεύθηκε ως κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ εναντίον των σημαντικότερων εταίρων.
«Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται, γεγονός που είναι αρνητικό για την παγκόσμια ανάπτυξη, ζήτηση, εμπιστοσύνη και πληθωρισμό, ενισχύοντας το ρίσκο στις αγορές και πιέζοντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ, στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank.
H απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει 23 μονάδες βάσης στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε έξι μονάδες βάσης, στο 2,08%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Οι επενδυτές προτίμησαν και τη «λάμψη» του χρυσού, που επίσης αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, με τις τιμές του πολυτίμου μετάλλου να ενισχύονται σε υψηλά διμήνου. Η τιμή σποτ του χρυσού αναρριχήθηκε έως και τα 1.314,33 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαρτίου, έχοντας ξεπεράσει την Παρασκευή το φράγμα των 1.300 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.
Στις αγορές συναλλάγματος, ιαπωνικό γιέν και ελβετικό φράγκο βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το φράγκο να ενισχύεται σε υψηλά διετίας έναντι του ευρώ. Το φράγκο άγγιξε το 1,1146 έναντι του ευρώ, έπειτα από κέρδη 2% τον Μάιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Κέρδη και για το γιέν, με το ιαπωνικό νόμισμα να σημειώνει την Παρασκευή τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο της τελευταίας διετίας και κέρδη σχεδόν 5% το τελευταίο εξάμηνο.
naftemporiki.gr