Η ώρα της εξόδου στις αγορές έφτασε για τη χώρα μας, που θέλει να εκμεταλλευθεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες, δηλαδή την αυξημένη «όρεξη» των επενδυτών για κρατικά ομόλογα και τα χαμηλά επιτόκια. Με την απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει κοντά στα 1,35% εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 1,5% και να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.
To Δημόσιο προχωρά στην έκδοση νέου 10ετους ομολόγου. Ο ΟΔΔΗΧ όρισε ως αναδόχους τις επενδυτικές τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan Chase.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή έρχεται τελικά πολύ γρήγορα, χάρη και στην ΕΚΤ που με την απόφασή της να επεκτείνει κατά 600 δισ. ευρώ το πρόγραμμα PEPP, στα 1,35 τρισ. ευρώ, έχει πυροδοτήσει ένα ράλι των ομολόγων της περιφέρειας, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα.
Με την έξοδο στις αγορές το δημόσιο πετυχαίνει τόσο να αφήσει ανέπαφο το μαξιλάρι ασφαλείας όσο και να στείλει το μήνυμα πως δεν έχει ανάγκη τα δάνεια του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μπορεί αυτά να έχουν μηδενικό επιτόκιο, αλλά δεν αποτελούν πρώτη επιλογή για κανένα από τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και σίγουρα όχι για τις χώρες που είχαν βρεθεί στη δίνη της κρίσης χρέους και των μνημονίων. Οι Βρυξέλλες πάντως υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο πως οι όροι που τα συνοδεύουν δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση μνημόνιο.
naftemporiki.gr