Skip to main content

ΙΑΤΑ: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για τα κέρδη των αεροπορικών κατά 21%

Κατώτερα των προσδοκιών θα είναι τα εφετινά κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, όπως προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), προσδιορίζοντας ως κύριο παράγοντα πίεσης τις εμπορικές εντάσεις. 

Οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο θα εμφανίσει αθροιστικά καθαρά κέρδη ύψους 28 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι 7,5 δισ. δολ, ή 21% χαμηλότερα σε σχέση με την προ εξαμήνου εκτίμηση, αλλά και χειρότερη επίδοση σε σχέση με πέρυσι όταν παρήγαγαν κέρδη ύψους 30 δισ. δολαρίων. 

Περισσότερο από το ήμισυ των εφετινών κερδών, δηλαδή 15 δισ. δολάρια, προβλέπεται να προέλθουν από τις αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής. 

Πέραν των εμπορικών πολέμων που πλήττουν τη ζήτηση για ταξίδια, η ΙΑΤΑ σημειώνει πως και τα κόστη βαίνουν αυξανόμενα για τους αερομεταφορείς, ειδικά λόγο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Το κόστος των καυσίμων υπολογίζεται ότι θα καλύψει φέτος το 25% των συνολικών δαπανών των εταιρειών έναντι 23,5% πέρυσι. Οι λοιπές δαπάνες αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 39,5% σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς το κόστος των εταιρειών θα αυξηθεί αθροιστικά κατά 822 δισ. δολάρια. 

Πηγή: Wall Street Journal