Skip to main content

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για το διεθνές εμπόριο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, εν μέσω του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, ο οποίος κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά.

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ουάνγκ Σοουέν, σε συνέντευξή του, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Πεκίνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον για το διμερές εμπορικό έλλειμμα.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες διαμορφώνεται στα 150 δισ. δολάρια και όχι στα 410 δισ. δολάρια, όπως εκτιμούν οι αμερικανικές αρχές.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τις απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ» έσπευσε να προσθέσει, διαβεβαιώνοντας ότι το Πεκίνο δεν καθοδηγεί εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να εξαγοράζουν «προγράμματα και τεχνολογίες».

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ, με απώτερο στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της αμερικανικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφόρησης της Κίνας, Γκούο Ουεϊμίν, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο.

Μάλιστα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «φέρουν ακέραια την ευθύνη» για την αποτυχία των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ενός νέου γύρου αμερικανικών δασμών.

To Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας εις βάρος της FedEx, μετά τις καταγγελίες για εκτροπή της πορείας παράδοσης δύο δεμάτων της Huawei.

Σύμφωνα με τον κινεζικό «κολοσσό», τα δέματα εστάλησαν τελικώς στις ΗΠΑ και όχι στην Ασία, όπως προγραμματιζόταν. Μάλιστα, η Huawei κατήγγειλε ότι η αμερικανική εταιρεία προσπάθησε να τροποποιήσει το δρομολόγιο ακόμη δύο δεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει μία σειρά κυρώσεων εναντίον της Huawei, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android της Google.

Η κίνηση της Google συνιστά απόρροια της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει τη Huawei στη λίστα με τις εταιρείες, οι οποίες απαγορεύεται να συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ, χωρίς ειδική άδεια.

Από την πλευρά του, ο κινεζικός τεχνολογικός «κολοσσός» έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι αμερικανικές κυρώσεις και να αρθούν οι αποκλεισμοί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Xinhua, AFP, Reuters