Skip to main content

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα συντάσσει τη δική της «μαύρη λίστα»

Απειλές για τη σύνταξη δική της λίστας με «αναξιόπιστες» ξένες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα που πλήττουν τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων εξαπολύει η Κίνα, λίγες ώρες προτού τεθούν σε εφαρμογή οι ανταποδοτικοί δασμοί σε αμερικανικά αγαθά, ύψους 60 δισ. δολαρίων. 

Παρότι το Πεκίνο δεν αναφέρεται σε  συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες, οι απειλές για τη δική του «μαύρη λίστα» έρχονται εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και μετά την αντίστοιχη «μαύρη λίστα» που έχει καταρτίσει η Ουάσιγκτον, αποκλείοντας τη Huawei από συναλλαγές με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η «λίστα με τις αναξιόπιστες» οντότητες θα αφορά όσους παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς, παρεμποδίζουν τη παροχή προμηθειών σε κινεζικές εταιρείες για μη εμπορικούς λόγους και «πλήττουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» κινεζικών εταιρειών, διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φεγκ.

Η λίστα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, αφορά και όσους «βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» των κινεζικών επιχειρήσεων, υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της Κίνας, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αυξήσει το 25% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο ύψωσε τους τόνους, έχοντας ανακοινώσει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων, με ισχύ από την 1η Ιουνίου. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ισχυροτέρων οικονομιών προκαλεί έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με φυγή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίγκ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20, που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Όμως η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.