Επαναλειτούργησαν σήμερα τα καταστήματα της εστίασης σε όλη τη χώρα μετά από ένα διάστημα περίπου «σιγής» έξι μηνών.
Χωρίς μουσική, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, τα εστιατόρια και τα καφέ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για χαλάρωση και μετάβαση στην επόμενη μέρα της «ομαλότητας». Ακολουθούν δημοτικά/γυμνάσια και τουρισμός-υπερτοπικές μετακινήσεις.
Χρονολογικά με το άνοιγμα του τουρισμού συνέδεσε μάλιστα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης τη λειτουργία της εστίασης με πιο διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα που η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης θα είναι μέχρι τις 22:45.
Στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, τονίζοντας ότι αυτός ο στόχος διαθέτει «πάντα την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία».
«Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15 Μαΐου και την επίσημη έναρξη του τουρισμού, η επίσκεψη σε κάποιο εστιατόριο ή καφέ συνοδεύεται με την υποχρέωση αποστολής sms με τον κωδικό «6» στο 13033.
Η επανεκκίνηση της εστίασης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφορά καταστήματα εστίασης που μπορούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, χωρίς μουσική ενώ επιτρέπεται η φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
Αττική: Πώς πήγε η κίνηση
Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη καθώς η εστίαση ανοίγει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, έπειτα από έξι μήνες που είχε κλείσει για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θυμίζει σιγά- σιγά εποχές πριν την πανδημία Covid-19. Τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.
Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τραπέζια ξεκίνησαν να γεμίζουν. «Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες. Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.
Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου μοιάζει με γιορτή. «Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα μικρότερες ηλικίες γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος. «Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Όλα τα καταστήματα εστίασης από την Κηφισιά μέχρι το Μαρούσι ήταν μισογεμάτα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας ο οποίος πρόσφατα διέκοψε τις αναστολές περίπου 90 ατόμων, που εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Το γεγονός πως δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη δυναμικότητα των εξωτερικών χώρων συνέβαλε στο να πάρει αυτή την απόφαση. Στην Πλατεία Αμαρουσίου μπορεί να εξυπηρετήσει -υπό τους κανόνες που ισχύουν- διακόσιους καθήμενους πελάτες. Οι πιο παλιοί θαμώνες της πλατείας καλωσόρισαν το άνοιγμα της εστίασης με πρωινό ουζάκι και μεζέ.
Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, όμως πολλά από αυτά περιμένουν μεγαλύτερη κίνηση μετά το απόγευμα, λόγω της φυσιογνωμίας των επιχειρήσεων τους. «Το πρωί δεν περιμένουμε πολύ κόσμο περιμένουμε το βράδυ. Θα βγουν τα πιτσιρίκια που δεν φοβούνται, παραδοσιακά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μια εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους.
Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα. Το κλείσιμο εμάς μας έπιασε σε ένα σημείο που θέλαμε να μετακομίσουμε. Το γεγονός ότι ήταν κλειστή η εστίαση μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχαμε την πίεση του χρόνου με το που φύγουν οι εργάτες να πρέπει να μπούμε μέσα» εξηγεί ο 34χρονος σεφ ο οποίος έχει βραβευτεί με οχτώ χρυσούς σκούφους. Στο νέο χώρο του εστιατορίου του μπορεί στην παρούσα συγκυρία να φιλοξενήσει εξήντα πελάτες. Αποφάσισε να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας αφού πολλοί από τους προμηθευτές του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη, λόγω των εορτών του ορθόδοξου Πάσχα.
Εκτός όμως από τα καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας κίνηση έχουν σήμερα και τα καταστήματα εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής όπως το Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και ο Ωρωπός. Ο καλός καιρός και η αργία του Πάσχα οδήγησε πολλούς Αθηναίους σε μια μικρή απόδραση εντός της Περιφέρειας.
Ανέβασαν ρολά καφέ και εστιατόρια στη Στερεά Ελλάδα
Από νωρίς τα ξημερώματα τακτοποιούσαν τα τραπεζοκαθίσματα ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των καφέ και εστιατορίων που άνοιξαν σήμερα το πρωί. Οι προετοιμασίες κράτησαν όλες τις προηγούμενες μέρες αφού αναγκάστηκαν να εργαστούν ακόμη και την ημέρα του Πάσχα για να προσαρμόσουν τα καταστήματά τους στα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μπορέσουν να ανοίξουν τη σημερινή μέρα. Μετά από ένα lockdown που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες σηκώνουν τα ρολά με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να τα κατεβάσουν και πάλι αλλά και αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να πατήσουν και πάλι στα πόδια τους.
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σεβαστούμε απόλυτα τα πρωτόκολλα και ό,τι προβλέπεται σε σχέση με τις αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Παπαχρήστου που από νωρίς σήμερα το πρωί τακτοποιούσε τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία των Καμένων Βούρλων βλέποντας συγχρόνως τους πρώτους πελάτες να φτάνουν για τον καφέ τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παραλιακές περιοχές όπως τα Καμένα Βούρλα, τη Χαλκίδα, τις παραλίες της Εύβοιας, την Ιτέα και το Γαλαξίδι υπάρχουν απεριόριστοι ελεύθεροι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς συνωστισμό και με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις όπως η Λαμία, το Καρπενήσι, η ‘Άμφισσα, η Θήβα και η Λιβαδειά όπως και μικρότερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες αλλά και πεζόδρομους όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά όσα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και έλεγχοι από την πλευρά της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και συνολικότερα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για το άνοιγμα των καταστημάτων.
Να υπενθυμίσουμε ότι από σήμερα οι πολίτες μπορούν μέχρι τις 11 το βράδυ να μετακινούνται καθώς είναι ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως είναι γνωστό από σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης και καφέ μόνο με τη χρήση των υπαίθριων χωρών για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται ωστόσο στα συγκεκριμένα καταστήματα να έχουν μουσική κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
«Είμαστε αισιόδοξοι για το σημερινό ξεκίνημα. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσαρμοσμένοι στα πρωτόκολλα για να μην νοιώσουμε στο πετσί μας ένα ακόμα κατέβασμα ρολών. Σκεφτόμαστε ωστόσο ότι υπάρχουν και συνάδελφοι επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα ανοίξουν καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους γεγονός που σημαίνει ότι η ζημιά για αυτούς συνεχίζεται να είναι μεγάλη» σημειώνει ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης στη Φθιώτιδα κ. Κώστας Καραγεώργος και συμπληρώνει πως «το σύνολο των επαγγελματιών είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες και δεν πρόκειται να αφήσουμε παραβιάσεις ή υπερβάσεις στη νομιμότητα πρώτα εμείς»
Πάτρα: Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός για τα κορωνοπάρτι
Με ικανοποίηση, προσδοκίες, αλλά και προβληματισμό, μεταξύ των επαγγελματιών, άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Αχαΐα, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί ποδός, για την τήρηση των μέτρων και την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.
«Ξεκινάμε με προβλήματα και μεγάλο άγχος, γιατί τα καταστήματά μας ήταν κλειστά για περίπου επτά μήνες και πλέον τα πράγματα είναι δυσκολότερα από το να ανοίγαμε ένα νέο μαγαζί», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου.
Εστιάζοντας αρχικά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εκτιμά ότι «θα έπρεπε να ισχύει μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των ‘κορωνοπάρτι’», γιατί όπως σημειώνει, «όταν ο κόσμος θα φεύγει στις 11:00 το βράδυ από τα καταστήματα, μετά θα πηγαίνει σε πλατείες και παραλίες για να συμμετέχει σε ‘κορωνοπάρτι’». Σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα, ο Σπύρος Στεργίου, λέει ότι «δεν βλέπουμε το λόγο να μην υπάρχει μουσική, αφού το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης είναι τα 80 db, δηλαδή όσο ο θόρυβος που παράγουν οι ίδιοι οι πελάτες που κάθονται στο μαγαζί».
Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλος άγχος για την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή». «Βέβαια», προσθέτει, «πραγματοποιούνται self – test στο προσωπικό όλων των καταστημάτων και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά και οι αποστάσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος».
Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου, ο Σπύρος Στεργίου, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα περισσότερα εστιατόρια έχουν ‘κλεισμένα’ τα τραπέζια τους, διότι ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να φάει με τους φίλους του και να διασκεδάσει.» Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, «αυτή η ανταπόκριση του κόσμου στο άνοιγμα της εστίασης θα βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ταμεικά είναι ‘στεγνές’ για αυτό τον λόγο πολλές άνοιξαν με δανεικά χρήματα.» Όσον αφορά στην καταβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων, ο Σπύρος Στεργίου λέει ότι «ο δήμος Πατρέων, όπου μπορεί, έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις.»
Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια συνάντησης όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Αχαΐας, τονίστηκε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο ότι «στόχος είναι ο συντονισμός της δράσης μας, ώστε να συμβάλλουμε από κοινού στην επαναλειτουργία της εστίασης με παράλληλη προφύλαξη της δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε: «Επιβάλλεται να βοηθήσουμε τη λειτουργία των επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τον εφιάλτη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά και καθοδηγητικά, ώστε να υλοποιούνται τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο, με σεβασμό στο νόμο και στον πολίτη. Η εστίαση ανοίγει και δεν πρέπει να ξανακλείσει. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων και κυρίως των επαγγελματιών, στο πλευρό των οποίων βρισκόμαστε.»
Λάρισα: Μαζικά βγήκαν οι κάτοικοι
Στα καταστήματα εστίασης μαζικά προσέρχονται οι κάτοικοι της Λάρισας σήμερα, πρώτη μέρα της «επανεκκίνησης» της λειτουργίας των καταστημάτων. Αρκετοί απολαμβάνουν τον καφέ τους στις καφετέριες, ενώ άλλοι επιλέγουν τα τσιπουράδικα – ουζερί για το μεσημέρι.
Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λαρισας (ΣΥΚΑΕΛ) Βασίλης Λιάπης, τα καταστήματα εστίασης ξεκίνησαν την λειτουργία τους τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται ώστε να διασφαλιστεί η προστασία από τον κορωνοϊό , σημειώνοντας παράλληλα, πως σημαντικό στοιχείο για να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση είναι να εφαρμοστούν τα ουσιαστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης εξέφρασε την διαφωνία του για το μέτρο που αφορά το ωράριο λειτουργίας, τονίζοντας πως είναι αδύνατον με αυτό το μέτρο να λειτουργήσουν κανονικά τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα που στηρίζονται στο φαγητό και το ποτό.
Επίσης ο γεν. γραμματέας του ΣΥΚΑΕΛ, αναφέρθηκε στο μέτρο της απαγόρευσης που υπάρχει για την μουσική στα καταστήματα εστίασης, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η εστίαση και να υπάρξει πραγματική επανεκκίνηση, με το συγκριμένο ωράριο και την απαγόρευση της μουσικής».
Τέλος αναφέρθηκε στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες που βρίσκονται στα καταστήματα εστίασης, υποστηρίζοντας πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους. «Δεν θέλουμε για μια ακόμη φορά να μας κατηγορήσουν ως κλάδο ότι είμαστε υπεύθυνοι για την διασπορά του κορωνοϊού. ‘Αλλωστε, ενώ η εστίαση ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα αυξήθηκαν όλη εκείνη την περίοδο. Εμείς τηρούμε τα μέτρα, αλλά νομίζω ότι σημασία έχει να εφαρμοστούν ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.
Τρίκαλα – Καρδίτσα: Γέμισαν με κόσμο τα ουζερί και οι ταβέρνες
Γέμισαν με κόσμο τα τραπεζάκια στα καφέ, στα ουζερί και στις ταβέρνες των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τον κόσμο, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κυρίως τις πρέπουσες αποστάσεις.
Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων σφύζουν από το πρωί από κόσμο, συζητήσεις, ζωντάνια μετά από έξι ολόκληρους μήνες απραξίας. Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς δίνουν τα ραντεβού τους σε καφέ ή ταβέρνα για να ανταλλάξουν τις ευχές των ημερών, και για να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης, ενώ καταστηματάρχες που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευελπιστούν πως η όλη κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς ο κόσμος δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο, με την θετική ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη μέρα στο άνοιγμα της εστίασης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Καφετεριών Ν. Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, επεσήμανε πως η πρώτη μέρα γεννά αισιοδοξία για το μέλλον, προσθέτοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν κανονικά.
Μυτιλήνη: Η επαναλειτουργία της εστίασης στο ΒΑ Αιγαίο
Δειλά δειλά ξεκίνησε σήμερα το πρωί και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης και δεδομένης της αργίας της δεύτερης μέρας του Πάσχα και της απουσίας πολλών κατοίκων σε χωριά και εξοχικές κατοικίες λειτούργησαν περίπου οι μισές επιχειρήσεις ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Προκυμαία και στα Λαδάδικα. Μάλιστα πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προαναγγείλει άνοιγμά τους από την Τετάρτη 5 Μαΐου δεδομένης και της αυριανής αργίας της Πρωτομαγιάς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» Νίκος Γιαννάκας είπε ότι «η επανεκκίνηση συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα και αυτό προσέθεσε δυσκολίες στην προετοιμασία. Είμαστε βέβαια χαρούμενοι που γυρίζουμε στα μαγαζιά μας, στους πελάτες μας και στη ζωή μας, ακόμα και με τις όποιες δυσκολίες θα υπάρξουν στην αρχή με την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών μέτρων».
Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος με επιστολή του στην Κοινότητα Μυτιλήνης, στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ζητά να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία παραχώρησης εξωτερικών χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Πάντως κατέληξε ο κ. Γιαννάκας η κατάσταση είναι δύσκολη γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επαγγελματίες δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, ή διαθέτουν πολύ μικρό με δυνατότητα δυο – τριών τραπεζιών, να παραμείνουν σε αναστολή έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα των επιχειρήσεων τους».
Ρέθυμνο: Ξεκίνησαν με απώλειες 40%
Με πολλές απώλειες στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ξεκίνησε η επαναλειτουργία του κλάδου στο Ρέθυμνο. Η κίνηση στους δρόμους αυξημένη, σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, με τις εκκλησίες να υποδέχονται τους πολίτες με την ευκαιρία και της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Οι καφετέριες και τα καφενεία που βρίσκονται δίπλα σε εκκλησίες είναι εκείνα που λειτουργούν ως επί το πλείστον, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Ανδρέας Κλαψινός ανέφερε πως το 40% των καταστημάτων εστίασης δε θα ξεκινήσει τη λειτουργία τους, με πολλούς από αυτούς να βάζουν το κλειδί για το άνοιγμα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Θέλαμε το άνοιγμα της εστίασης, όμως οι ημερομηνίες δε μας βόλεψαν καθόλου, κυρίως λόγω του προγραμματισμού και των δυνατοτήτων μας από πλευράς εφοδιασμού προϊόντων. Οι περισσότεροι εστιάτορες έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν μετά τις 15 Μαΐου, οπότε και το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε ο κ. Κλαψινός υπογραμμίζοντας ότι στα κυρίως καφέ καταστήματα η κατάσταση είναι διαφορετική αφού τα περισσότερα «αλλά όχι όλα έχουν ανοίξει. Για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης που είναι μαζεμένα πολλά καφέ, κάποια δεν άνοιξαν σήμερα». Ο κ. Κλαψινός δηλώνει αισιόδοξος αλλά όπως είπε αρκετά σκεπτικός και με κάποιο προβληματισμό δεδομένου ότι: «…μεγάλο μέρος της καλής λειτουργίας των καταστημάτων μας έχει σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού. Τα μηνύματα που έχουμε είναι τόσο καλά όσο και κακά. Οι κρατήσεις δεν υπάρχουν για τον Ιούνιο, ενώ όπως όλα δείχνουν από Ιούνιο τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Έχουμε ανάγκη την ομαλή λειτουργία μας, έχουμε ανάγκη έστω και με τα μέτρα προστασίας να δούμε κόσμο στα καταστήματα μας, ειδικά μετά από τόσους μήνες κλειστοί».
Αυτό που προέχει όπως επισημάνθηκε τόσο από καταστηματάρχες όσο και από πολίτες στο ΑΠΕ ΜΠΕ είναι ότι, προέχει η υγεία και η αισιοδοξία. «Μπορεί σήμερα να μην άνοιξαν όλοι οι χώροι εστίασης όμως υπάρχει η σιγουριά πως σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, θα οργανωθούμε πλήρως και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που μας συστήνουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση σε σχέση με τον κορωνοϊό, θα πάμε πολύ καλά», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του δήμου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, επιχειρηματίας της εστίασης η ίδια και γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου. «Για κάποια καφέ και πολλά εστιατόρια ήταν δύσκολο να ξεκινήσουν από σήμερα διότι βρίσκονται είτε σε εργασίες ανακαίνισης είτε δεν είχαν τη δυνατότητα εφοδιασμού μιας και εταιρίες, καταστήματα, αγορές χονδρικής ήταν κλειστές και θα επαναλειτουργήσουν από την Τετάρτη. Οι περισσότεροι είχαν οργανωθεί και προγραμματισθεί ώστε να ανοίξουν από τις 10 έως και 14 Μαΐου. Όμως παρά ταύτα η εικόνα από σήμερα το πρωί έχει αλλάξει στο Ρέθυμνο μιας και οι πολίτες βρήκαν καθίσματα σε εξωτερικούς χώρους ανοικτών καφέ για να απολαύσουν τον ήλιο και το καλό καιρό».
Στα Ανώγεια από το πρωί οι πλατείες είναι γεμάτες κόσμο με τα παραδοσιακά καφενεία να εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες μιας και υπάρχει η δυνατότητα διαδημοτικών μετακινήσεων.
Χανιά: Τραπεζάκια έξω μετά από έξι μήνες
Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, η σημερινή ημέρα σηματοδότησε την επανεκκίνηση της εστίασης και στην περιοχή των Χανίων. Από νωρίς το πρωί, κυρίως στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, βρέθηκαν πολίτες που με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό απολάμβαναν τον καφέ τους και το πρωινό τους.Σταδιακά η εικόνα αυτή επεκτάθηκε στα καφέ στην πλατεία Δικαστηρίων καθώς και στα καφέ του δημοτικού κήπου και του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν τις κοντινές παραλίες της πόλης.
Οι προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες ήταν πυρετώδεις με καταστηματάρχες και εργαζόμενους να δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να είναι όλα έτοιμα για την σημερινή ημέρα. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας .
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης η επανεκκίνηση της εστίασης ουσιαστικά σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση για την τοπική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σε μια τουριστική περιοχή όπως τα Χανιά η εστίαση αποτελεί τον βασικό κορμό για την τοπική οικονομία καθώς απορροφά χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί και τον «αιμοδότη» για δεκάδες τομείς της οικονομίας μας».
Τα τραπεζοκαθίσματα « επέστρεψαν» και στα εστιατόρια της πόλης που περιμένουν τους πρώτους θαμώνες από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.
Ηράκλειο: Υποτονική η κίνηση
Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα άνοιξε η εστίαση στο Ηράκλειο, με τους επιχειρηματίες του χώρου εδώ και μέρες να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες προκειμένου όλα να είναι έτοιμα. Η εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου ωστόσο είναι υποτονική, καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Χαλβατζή, πιθανότατα η μέρα είναι τέτοια, που αρκετός κόσμος δεν θα επιλέξει να βρεθεί εντός του κέντρου.
«Η επόμενη μέρα του Πάσχα, έχει κάθε χρόνο την ιδιαιτερότητά της. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις καιρικές συνθήκες που πνέουν, το πιθανότερο είναι ο περισσότερος κόσμος να έχει αναζητήσει δροσιά σε παραλίες ή να βρίσκεται ακόμη σε σημεία που επέλεξε να βρεθεί την ημέρα του Πάσχα» δήλωσε η κ. Χαλβατζή, η οποία διευκρίνισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πώς θα κυλήσουν τα πράγματα για την εστίαση, που επί μήνες έμεινε κλειστή.
«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας ανάγκη, τα καταστήματα να κινηθούν δυναμικά τις επόμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό όλοι οι συνάδελφοι έχουμε προετοιμαστεί, και τα καταστήματά μας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, που να τηρούνται πιστά τα μέτρα που προβλέπονται, με επίκεντρο τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται» διευκρίνισε η κ. Χαλβατζή. Από νωρίς το πρωί που ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της η εστίαση, αισθητή είναι και η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, όπου με κλιμάκια επιβλέπει το άνοιγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων.
Ζάκυνθος: Τραπεζάκια έξω για τα καταστήματα εστίασης
Τραπεζάκια έξω για τα καταστήματα εστίασης της Ζακύνθου, τα οποία από νωρίς στο πρωί της Δευτέρας έχουν ανεβάσει τα ρολά τους για να υποδεχτούν τον κόσμο, μετά από έξι μήνες που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, στους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς κανόνες υγιεινής.
Έτσι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μαζί με τους υπαλλήλους, με όρεξη και μεράκι ξαναέστησαν τα μαγαζιά τους, ώστε να υποδεχτούν τους πελάτες τους, που περίμεναν με ανυπομονησία να βρεθούν στο αγαπημένο τους στέκι.
Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μίλησε ο Ιωάννης Λιβέρης, ιδιοκτήτης εστιατορίων και καφέ στην Ζάκυνθο για το άνοιγμα της εστίασης, για τα υγειονομικά πρωτοκολλά αλλά και την διάθεση του κόσμου.
Αναλυτικότερα ο κ. Λιβέρης ανέφερε ότι «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που τελικά ανοίγουμε, έξι μήνες που ήμασταν κλειστοί, ήταν πολύς καιρός. Θεωρώ ότι οι εξωτερικοί χώροι δεν θα έπρεπε να είχαν κλείσει, ποτέ. Το άνοιγμα είναι πολύ δύσκολο, πολλοί συνάδελφοι στη Ζάκυνθο θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά εμείς τα καταφέραμε και ανοίξαμε» ενώ στην συνέχεια στάθηκε στο μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα, χαρακτηρίζοντας το ως «λάθος».
«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά υπάρχει και φόβος για το κορωνοϊό. Κάποιοι θέλουν να εμβολιαστούν πρώτα για να βγουν έξω με ασφάλεια» επεσήμανε ο κ. Λιβέρης και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο φαινόμενο των συνωστισμών σε εξωτερικούς χώρους δηλώνοντας ότι «θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο κόσμος ήταν στα μαγαζιά, που εφαρμόζουν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά».
Ακολούθως ο κ. Λιβέρης υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού τόσο για τους θαμώνες όσο και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, λέγοντας ότι «πιστεύω ότι θα εμβολιαστούμε όλοι έως τον Ιούλιο και θα μπούμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, εμείς παροτρύνουμε όλο το προσωπικό μας να εμβολιαστεί».
Κέρκυρα: «Ζωντάνεψε» η πλατεία Σπιανάδα
Με χαμόγελα υποδέχθηκαν σήμερα το άνοιγμα της εστίασης οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Σάκης Κώστας, «το άνοιγμα της εστίασης έφερε πίσω την ελπίδα της κανονικότητας στην καθημερινότητα ενώ γέμισε με αισιοδοξία τους καταστηματάρχες». Πολλοί μάλιστα, από τους θαμώνες των εστιατορίων, αλλά και των καφέ-μπαρ έσπευσαν από χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας, να κάνουν κράτηση, προκειμένου να «κλείσουν» τραπέζι είτε για φαγητό είτε για καφέ.
Την ίδια ώρα χαρούμενοι ήταν και οι πελάτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς πολλοί ήταν αυτοί που από νωρίς το πρωί «ξεχύθηκαν» στις πλατείες προκειμένου να απολαύσουν καθήμενοι τον καφέ τους.
Να σημειωθεί ότι παρά την πρώτη μέρα ανοίγματος της εστίασης δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι αυτή την ώρα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κώστα «τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και από τους εργαζόμενους στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τους πελάτες».
Την ίδια ώρα στο νησί, πολλά καταστήματα εστίασης παρέμειναν κλειστά λόγω της λειτουργίας τους, κατά αποκλειστικότητα, μόνο τη θερινή τουριστική περίοδο, ενώ οι ελάχιστοι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί το νησί είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και προέρχονται κυρίως από τη Σερβία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Ρωσία.
Βόλος – Πήλιο: Με αισιοδοξία, ενθουσιασμό και φουλ πληρότητα
Με αισθήματα αισιοδοξίας ξεκίνησε από σήμερα την επαναλειτουργία του ο χώρος της εστίασης στον Βόλο και την Μαγνησία γενικότερα, αλλά και με πολλούς αστερίσκους.
«Ξεκινάμε σήμερα με βοηθό την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου ενώ σημειώνει ότι «δεν ανεβάζουν ρολά το 50% περίπου από τα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με όσα επιβάλλουν οι Νόμοι. Αυτοί οι συνάδελφοι θα υποχρεωθούν να μείνουν κλειστοί τουλάχιστον ως τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι τον ερχομό της χειμερινής περιόδου. Τεράστια ζημιά που δεν μπορεί να εκτιμηθεί και πολύ περισσότερο χάσιμο εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατηρηθούν σε αναστολή όλες αυτές οι θέσεις εργασίας.»
Η ιστορική ταβέρνα «Αύρα», που από το 1883 λειτουργεί πάνω στην αμμουδιά της πλαζ του Αναύρου, προετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί την προσεχή Πέμπτη τους χιλιάδες θαμώνες που δίνουν «μάχη» κάθε φορά για να εξασφαλίσουν ένα τραπέζι και ο ιδιοκτήτης της Νίκος Νικοβιώτης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ξεκινάμε τη σεζόν με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και τηρώντας τους αναγκαίους κανονισμούς. Είμαστε από τους τυχερούς γιατί έχουμε πολύ μεγάλο υπαίθριο χώρο στη διάθεσή μας. Τα τραπέζια μας πάντα ήταν αραιά τοποθετημένα και έτσι θα είναι και τώρα. Το προσωπικό μας θα υποβάλλεται σε self test και με την κατανόηση του κόσμου θα προχωρήσουμε. Ξεκινάμε την Πέμπτη και όχι σήμερα για να μπορέσουμε να εφοδιασθούμε με τα πιο φρέσκα προϊόντα, αφού η αγορά είναι κλειστή από το Μεγάλο Σάββατο και εμείς θα κάνουμε ανεφοδιασμό την Τετάρτη».
Στην Δράκεια του Πηλίου, κάτω από τον ολόδροσο πλάτανο λειτουργεί από σήμερα η παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Μεταξογένης» και ο ιδιοκτήτης Κώστας Μεταξογένης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για πρώτη μέρα μετά από έξι μήνες απραξίας οι οιωνοί είναι πολύ καλοί. Είμαστε γεμάτοι με ρεζερβέ τραπέζια από πελάτες τουλάχιστον για μία εβδομάδα και θα λειτουργήσουμε στην πλατεία των Ηρώων κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Αραιά τα τραπέζια και βάσει πρωτοκόλλου η λειτουργία μας, μας δίνει κουράγιο για το αύριο».
Στην Αγριά του Βόλου, το τσιπουράδικο «ο Τζίμης», πάνω στο κύμα έχει πληρότητα 100% για σήμερα δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Φώτης Καραουλάκης και τόνισε ότι «έχουμε κρατήσεις εδώ και πολλές ημέρες. Ο κόσμος περίμενε αυτό το άνοιγμα πολλούς μήνες. Έχουμε μεγάλους χώρους πάνω στο κύμα και μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολλούς πελάτες. Σίγουρα έρχονται καλύτερες μέρες».