Skip to main content

Market Beat: Σε εξέλιξη η αλλαγή στο πλήθος που ενδιαφέρεται για τη μεσοπρόθεσμη τάση

Η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών δεν διαμορφώνεται μόνο από όσους χρησιμοποιούν πολιτικά κριτήρια, κυρίως, για τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Όσοι δηλαδή τοποθετήθηκαν στο ΧΑ τους δυο προηγούμενους μήνες, δεν ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους και να φύγουν. Ξεπουλάνε ωστόσο Τραπεζικές μετοχές, που είχαν και τις καλύτερες επιδόσεις, αγοράζοντας την ίδια ώρα άλλα blue chip.

Εκείνο που μετρά για τη διαμόρφωση της τάσης από εδώ και πέρα, είναι με ποιας ποιότητας επενδυτικά κριτήρια θα κινηθούν οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς. Όσο η πολιτική αποτελεί το πεδίο των κεντρικών στοιχημάτων των αγοραίων, το ταμπλό του ΧΑ θα εξαρτάται από την ορμή που θα εμφανίζουν επιμέρους τίτλοι ή κλάδοι. Τελευταία παραδείγματος χάρη, υπάρχει στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις εταιρίες του Κατασκευαστικού τομέα, που σχετίζεται πιθανά με προσδοκίες ότι θα ξεκινήσουν με καλύτερους ρυθμούς τα Δημόσια Έργα με την έλευση της υπο-δόσης.  

Μετά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, η στήλη θεωρεί πως είναι ώρα να αποτιμηθεί, σε flash εκδοχή, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ταμπλό της αγοράς της Αθήνας. Να το θέσουμε διαφορετικά. Η ανάσταση των τιμών μετά το Πάσχα, δεν κατάφερε να εμφανίσει διάρκεια. Ικανή, να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των τιμών στα επίπεδα από όπου ξεκίνησε η προεξόφληση των διαταραχών που προκλήθηκαν, μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2014. Από τότε οι θεσμικοί του ΧΑ, προβλέποντας ορθά, ως προς τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν, ξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις. Αυτές εντάθηκαν τον Αύγουστο του 2015, αλλά συνεχίστηκαν χωρίς μεγάλες ανοδικές ανάσες ως το φετινό Φλεβάρη.

Τον Ιούνιο του 2014, ο 25άρης ήταν στις 431 μονάδες και προσγειώθηκε στις 107,52 φέτος. Από τις 11 Φεβρουαρίου, εμφάνισε ανοδική αντίδραση που τον έφερε, την περασμένη Δευτέρα, στις 187 και την Παρασκευή έκλεισε στις 177. Με τζίρο που εμφανίζει κλιμάκωση προς τα κάτω, μια εβδομάδα που η μέση τιμή του ήταν σε πολύ καλά, για το 2016, επίπεδα. Το ερώτημα λοιπόν, για κάθε τύπου επενδυτές, είναι αν η κορυφή που εμφανίστηκε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, θα αποτελέσει αφετηρία για μια υπολογίσιμων διαστάσεων πτώση. Από τη δυναμική των συναλλαγών την εβδομάδα του Eurogroup για την Ελλάδα, γίνεται σαφές, ότι εκείνοι που αγόραζαν από τα μέσα Μαρτίου ως τις 20 Απριλίου, ήταν διαχειριστές κεφαλαίων που προεξοφλούσαν την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους πιστωτές της. Τότε ο 25άρης συσσώρευε στην ζώνη των 147 ως 157 μονάδων.

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας ξεκινά με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου κλείνουν την ερχόμενη εβδομάδα για όσες εταιρίες προαιρετικά θα δημοσιεύσουν.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ την προσεχή Δευτέρα ενώ την Τρίτη θα ανακοινώσουν  ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΥΠΡ και ΦΡΙΓΟ.

Την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με κυριότερη αλλαγή την διαγραφή της ΔΕΗ από τους δείκτες. Στις 31 Μαΐου η ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (10 λεπτά ανά μετοχή).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2099,06 μονάδες είχε επίδοση +2,28% και στο 2016 απόκτησε θετική επίδοση +2,70%. Ο Dow ανέβηκε +2,13% στις 17.873,22 μονάδες και αποδίδει +2,57% στο έτος. Ο S&P400 ανέβηκε +2,89% με επίδοση φέτος +6,68%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,43%, αποδίδει στο έτος +1,28%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +3,44%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -1,48%. Ο χρυσός υποχώρησε κατά -3,00%, με κλείσιμο στα 1215,30 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά μέσα στη βδομάδα, πλησιάζοντας πάλι τα 50 δολάρια, κλείνοντας στα 49,56 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο +2,23% και επίδοση στο έτος +33,69%.

Ο Nikkei, ενισχύθηκε +0,59% και στο έτος χάνει -11,55%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +3,73%, με απόδοση -4,25% το 2016 και ο CAC  κέρδισε +3,69% με ετήσια μεταβολή -2,64%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε 3,83%. Στο έτος χάνει -4,58%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +25,10% και στο 2016 υποχωρεί -15,09%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε απώλειες -1,35%, με κέρδη στο έτος +13,15%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +2,14%, με επίδοση στο 2016 +7,32%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,10%, και επίδοση για το 2016 +0,40%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία εκτινάχθηκε +5,34%, και στο 2016 αποδίδει +1,18%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +3,65% και στο 2016 χάνει -6,10%. Μικρή πτώση -0,16% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -20,29%. 

Η νομισματική πολιτική της Fed επιβάλλει προσοχή στις λεπτομέρειες

Τα χρηματιστήρια της Wall Street εμφάνισαν άνοδο την Παρασκευή, σφραγίζοντας την πλέον ανοδική εβδομάδα από τον Μάρτιο. Μετά από το μήνυμα της προέδρου Janet Yellen της  Federal Reserve των ΗΠΑ, που δήλωσε πως μια αύξηση των επιτοκίων της θα ήταν πιθανή  «κατά τους προσεχείς μήνες». Η φωνή της κ. Yellen είναι η πιο σημαντική, σε μια χορωδία υπευθύνων επί της χάραξης της νομισματικής πολιτικής, που πρόσφατα διατείνονται ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί αρκετά, ώστε να δικαιολογεί αυστηρότερο κόστος δανεισμού. Για αυτό διαπιστώνεται  αύξηση στο πλήθος των επενδυτών που τώρα αναμένουν μια αύξηση στα βασικά επιτόκια, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Βέβαια ο όγκος της Παρασκευής ήταν υποτονικός, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν στις παρυφές των συναλλαγών πριν από ένα Σαββατοκύριακο που θα το «μεγαλώσει»  η αργία για τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, λόγω εορτασμού της Ημέρας Μνήμης για τις ΗΠΑ.

Η Yellen στο Χάρβαρντ

Η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια «κατά τους προσεχείς μήνες», αν η οικονομία ανακάμψει όπως αναμένεται και αν εξακολουθήσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.  Είπε την Παρασκευή η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ενισχύοντας την αντίληψη για μια αύξηση των επιτοκίων σε ένα από τους δυο επόμενους μήνες.

«Είναι κατάλληλο να αυξήσει η Fed σταδιακά και προσεκτικά το overnight με την πάροδο του χρόνου, και κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους μήνες μια τέτοια κίνηση θα ήταν σκόπιμη», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το ισχυρό δολάριο έχουν θεωρηθεί, ως βασικά αίτια για την παραμονή του πληθωρισμού των ΗΠΑ κάτω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας. Συμπλήρωσε δε, πως αυτοί οι παράγοντες δείχνουν να σταθεροποιούνται και για αυτό προσδοκά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τα πάνω τα επόμενα δύο χρόνια, φθάνοντας στο 2% που είναι ο στόχος της Fed.

Την ίδια μέρα έγινε γνωστό πως η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, όχι τόσο έντονα όσο αρχικά εκτιμάτο, αφού μια αύξηση στις κατασκευές κατοικιών και η σταθερή συσσώρευση αποθεμάτων στη βιομηχανία, αντιστάθμισαν εν μέρει την επιβράδυνση στην ανάπτυξη από την απότομη πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,8%, σχεδόν διπλάσια από το 0,5% που μετρήθηκε τον περασμένο μήνα, κατά τη δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ήταν η πιο αδύναμη μέτρηση της ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο μια απότομη ανοδική αναθεώρηση για αύξηση του εισοδήματος και η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών το πρώτο τρίμηνο,  βελτιώνουν την εικόνα.

Όταν λαμβάνεται ως βάση της ανάπτυξης η μεταβολή του εισοδήματος, φαίνεται πως η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% μετά από αύξηση κατά 1,9% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η ισχυρή ανάπτυξη στο εισόδημα, μαζί με τις ενδείξεις η οικονομία επιταχύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο, θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Federal Reserve τα εφόδια για να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο κιόλας μήνα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Λεπτομέρειες άξιες προσοχής

Ένας πιο ευαίσθητος πρόδρομος δείκτης (leading indicator) που αξίζει προσοχής είναι η διαφορά spread μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς και του 2ετούς ομολόγου ΗΠΑ. Γιατί στο διετές, οι επαγγελματίες επιχειρούν να προεξοφλήσουν – προβλέψουν τις κινήσεις στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Fed. Επί του παρόντος, η διαφορά εξακολουθεί να είναι θετική, αλλά στενεύει. Ήταν 93 μονάδες βάσης στην αρχή της περασμένης βδομάδας. Πολύ κάτω από το πιο πρόσφατο τοπικό υψηλό των 266 μονάδων, στη διάρκεια των συναλλαγών της 31ης Δεκέμβρη του 2013.

Είναι ενδιαφέρον ότι η διαφορά στενεύει, καθώς η Fed άρχισε να κινείται προς την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής. Όταν τερματίστηκε το τελευταίο QE, στα τέλη του Οκτωβρίου 2014, το spread ήταν 185 bps. Ήταν ακόμα χαμηλότερα, στις 128 μονάδες βάσης, στις 16 Δεκεμβρίου, το 2015, όταν η Fed αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης. Είναι τώρα κάτω από τις 93, μετά την δημοσίευση των πρακτικών της FOMC, που αποτύπωσαν τις αυξημένες προσδοκίες μιας αύξησης των επιτοκίων κατά την συνεδρίαση της στις 14 – 15 Ιουνίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed επιλέγουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική, επειδή η αμερικανική οικονομία δείχνει όλο και περισσότερα σημάδια βιώσιμης ανάπτυξης, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται αποκτώντας πορεία προς το στόχο του 2%. Οι εθνικές οικονομίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιο αλληλεξαρτώμενες από ποτέ, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να λειτουργούν σαν η οικονομία των ΗΠΑ να είναι σχετικά ανεξάρτητη από τον υπόλοιπο κόσμο. Μέχρι τα τελευταία πρακτικά της FOMC, σχεδόν ποτέ δεν αναγραφόταν σε αυτά σχόλια για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, ούτε η τιμή ανταλλαγής του δολαρίου. Η οικονομία των ΗΠΑ ίσως να παραμένει σχετικά ανεξάρτητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες εθνικές οικονομίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές τους δεν εξαρτώνται πάρα πολύ από τις ΗΠΑ και την πολιτική της Fed, όσο ποτέ άλλοτε.

Οι μετοχές με μερίσματα

Αυτή τη βδομάδα αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Δύο από τους οικονομικούς δείκτες που δηλώνονται ως πιο σημαντικοί για τη Federal Reserve  που οι αποφάσεις της εξαρτώνται από την εξέλιξη των δεδομένων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America / Merrill Lynch, στις τιμές των μετοχών δεν έχει περάσει η τιμολόγηση μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο.

Αρκετοί πάντως υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν αυξηθούν τα επιτόκια  οι μετοχές που δίδουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα παραμείνουν η καλύτερη λύση για όσους επενδύουν προσδοκώντας ετήσια απόδοση από το κεφάλαιό τους. Ο Siegel του πανεπιστημίου της Pennsylvania Wharton School υποστηρίζει ότι «ίσως επιστέψουμε στην περίοδο της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν οι άνθρωποι πραγματικά ήθελαν να αγοράσουν μετοχές για να υποστηρίξουν το εισόδημά τους. Αυτό θα διατηρήσει και θα αυξήσει τη ζήτηση στις μετοχές με πολύ καλές αποδόσεις σε μέρισμα».

Εάν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά, τα μερίσματα που προσφέρονται από μετοχές θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα για την απόδοση των κεφαλαίων τους. Εάν τα επιτόκια ανέβουν λόγω της ενίσχυσης της οικονομίας, οι εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να παρουσιάσουν αύξηση κερδών. Και αν ο πληθωρισμός κατά κάποιο τρόπο ενισχυθεί πολύ και πάλι, οι μετοχές κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το περιουσιακό στοιχείο που θα προτιμηθεί. Με αποδεδειγμένη την ικανότητά τους να ανεβαίνουν παράλληλα με τον πληθωρισμό. Είναι μια σύνδεση που έχει νόημα δεδομένου ότι οι εταιρείες μπορούν γενικά να περάσουν τις υψηλότερες τιμές λόγω πληθωριστικών πιέσεων στους πελάτες τους.  «Αυτό που θα μας προκαλούσε τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι αν θα βλέπαμε μια ανάκαμψη του πληθωρισμού χωρίς αύξηση της ζήτησης», είπε ο Σίγκελ στο CNBC.

ΧΑ

Στις δεκαπέντε εβδομάδες που πέρασαν από τις 15 Φεβρουαρίου ως την Παρασκευή, η τελευταία ήταν η τέταρτη πτωτική για τον δείκτη των blue chip και τον Γενικό Δείκτη, που είναι οι κατ’ εξοχή πρεσβευτές του ΧΑ. Ο μέσος όρος εμφάνισε πτώση -0,41%, ενώ ο 25άρης υποχώρησε -2,98% και ο FTSEM είχε κέρδη +0,49%. Και όμως, το ξεκίνημα αυτής της βδομάδας έφερε τους βασικούς δείκτες στο ψηλότερο σημείο τους για το 2016, που ήταν οι 651,6 μονάδες για τον ΓΔ και οι 186,89 για τον FTSE25.  Αλλά ήταν μια σύνοδος προ της συνεδρίασης του Eurogroup, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτέλεσε συνέχεια μιας ανόδου μέσα στο Μάη που προεξόφλησε την θετική κατάληξή της.  

Την Δευτέρα ο 25άρης έκλεισε με κέρδη +1,92%, με οδηγό τις τράπεζές του.  Ο τζίρος τους αποτέλεσε το 87,7% του συνολικού και ο ΓΔ ενισχύθηκε +1,5%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 170,268 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπέρασε οριακά τα 47 δις ευρώ. Ακόμα και εκείνη τη μέρα, που οι Τράπεζες κέρδισαν +5% και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +3% (ενώ άνοδο πάνω του +1% είχαν οι κλάδοι Πετρελαίου Αερίου Κοινής Ωφέλειας και Πρώτων Υλών) ισχυρές πιέσεις εμφανίστηκαν στις εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,63% και των Τηλεπικοινωνιών. Την Τρίτη, ήταν η πρώτη μέρα που οι πιέσεις αντικατέστησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον  για τις Τράπεζες και το κλείσιμο, βρήκε τους επενδυτές να ασχολούνται με δηλώσεις αρμοδίων κατά την είσοδό τους στο κτίριο για το Eurogroup. Χωρίς εικόνα για την έκβαση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, οι θεσμικοί στο ΧΑ επιδείνωσαν την στατιστική εικόνα της αγοράς, εν μέσω ανόδου των ξένων χρηματιστηρίων. Άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι των Ασφαλειών +1,52%,  Κοινής Ωφέλειας +1,52%, Πετρελαίου Αερίου +0,57% και Ακίνητης Περιουσίας +0,25%. Στον αντίποδα με βαρύνουσες απώλειες των Τραπεζών -3,94%, Υγείας -3,30%, ο 25άρης -1,83%, ο FTSEM -1,45%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,26%, Τροφίμων Ποτών -1,14%, Εμπορίου -1,13% και ο ΓΔ -1,08%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 158,959 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 15,157 από 14,205. Ήταν μέρες που τα πακέτα ήταν σημαντικά αλλά μικρά σε σχέση με τη συνολική αξία συναλλαγών.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη είχαμε επανάληψη των επιφυλακτικών ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και σημαντική υποχώρηση του τζίρου. Αφού την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 83,978 από 163,403 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,837 από 4,497 εκατ. ευρώ. Ήταν η μέρα που αποτυπώθηκε η διαφορά στους συντελεστές βαρύτητας των μετοχών που βρίσκονται και στους δύο βασικούς δείκτες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,56% και έφθασε στις 645,40 από 641,80 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 180,74 από 180,91, με μεταβολή -0,09%. Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τεχνολογίας +3,67% από +1,63%, Κοινής Ωφέλειας +3,59% από +2,99%, Εμπορίου +3,13% από +2,72%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,08% από -3,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,80% από +0,54%, Πρώτων Υλών +2,80% από +2,61%. Με απώλειες οι κλάδοι των Ασφαλειών -11,90% από +5%, Τηλεπικοινωνιών -2,43% από +0,11%, Τροφίμων Ποτών -1,97% από +1,78%, Ακίνητης Περιουσίας -0,10% από +2,98%, ο 25άρης -0,09% από -0,75%, και των Τραπεζών -0,02% από -3,40%. Ως το πρωί της Παρασκευής οι δείκτες είχαν μικρές μεταβολές από το κλείσιμο της προηγούμενης στις 20/5, ενώ υπήρξε επαρκής χρόνος μελέτης των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, ώστε να αναδιατάξουν τις προσδοκίες τους οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Επέλεξαν μια άγρια, σχετικά με τις προηγούμενες μέρες, πτώση που ξεδιπλώθηκε στο δεύτερο μέρος και για την ακρίβεια μετά τις 16:30. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,33% και έφθασε στις 636,83 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 176,75 με μεταβολή -2,21%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας +5,12%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,31%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,92%, Πετρελαίου Αερίου +0,72%, και ο FTSEM. Στον αντίποδα με βαρύνουσες απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Τραπεζών -4,33%, Τηλεπικοινωνιών -4,11%, και Πρώτων Υλών -1,99%.

Οι τράπεζες μπορεί να πιεστούν και άλλο, αλλά τα κέρδη από την μεγάλη τους άνοδο δεν θα φύγουν. Τοποθετούνται στις νέες «αγαπημένες» των θεσμικών από τον 25άρη και από λίγες μετοχές του FTSEΜ. Αυτό υπογραμμίζει η εικόνα της μεταβολής των blue chip τη βδομάδα που ο ΓΔ και ο 25άρης «χτύπησαν», στις πρώτες συνόδους της, το ανώτερο επίπεδό τους στο τρέχον έτος και μετά υποχώρησαν από αυτό, ο μεν ΓΔ κατά -2,27% και ο 25άρης κατά -5,43%. Την μεγάλη ταχύτητα απομάκρυνσης του 25άρη από το ανώτερο έτους προκάλεσαν κατά οι μεγάλες απώλειες έξη μόνο μετοχών. Δηλαδή της ΠΕΙΡ -10,88%, ΕΥΡΩΒ -8,18%, ΟΤΕ -7,52%, ΕΤΕ -6,15%, ΑΡΑΙΓ -4,60% και ΑΛΦΑ -4,60% και συνέβαλλαν σε σημαντικό ποσοστό οι απώλειες επίσης της τάξης του -2% των ΕΕΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ και της ΟΠΑΠ -1,5%.

Οι παραπάνω μετοχές ήταν τα θύματα των πιέσεων μετά το Eurogroup, αλλά την ίδια ώρα το πλήθος των ανοδικών blue chip και το μέγεθος των κερδών τους επιβεβαιώνει το rotation από τις τράπεζες… αλλού. Επίδοση από +11,4% ως +11,9% είχαν ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, και ΛΑΜΔΑ. Αμέσως επόμενη ομάδα στα ανοδικά blue chip στη βδομάδα ήταν εκείνα με κέρδη από +3,9% ως τις +6,4%, ήτοι ΜΕΤΚ +6,35%, ΕΛΠΕ +5,75%, ΦΦΓΚΡΠ +5,1%, ΤΙΤΚ +4,38%, ΜΟΗ +3,97% και ΜΥΤΙΛ +3,94%.

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Εγκλωβισμένος μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 650 με 635 μονάδων εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης παρά το ‘νέο’ της αξιολόγησης, αδυνατώντας, μέχρι στιγμής, να μαζέψει τις απαραίτητες δυνάμεις για να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 680 μονάδων.

Η εκδήλωση, όμως, της εν λόγω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 680 μονάδων θα πρέπει να συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών και με διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, για να μπορέσει έτσι να επιβεβαιωθεί η διαφυγή, “ανοίγοντας τα φώτα” προς τον “διάδρομο” των 720 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Δείκτης δηλώσει αδυναμία πιστοποίησης της ισχυρής ανοδικής τμήσης και ανοδικής κατεύθυνσης πέριξ των 650 με 660 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε το “πολυδιαφημιζόμενο” “pullback” προς τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 625 με 615 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο υψηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ από το Πάσχα και μετά μετράει μόλις δύο αρνητικά εβδομαδιαία πρόσημα στα επτά. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα των 650 μονάδων ήταν εμφανής και δικαιολογείται και από την είσοδο των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Ωστόσο η εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας περιόρισαν το εύρος της διόρθωσης και διατήρησαν το Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα ετήσια υψηλά έτους.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται οριζόντια στην περιοχή των 630 μονάδων και αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Η ήπια κίνηση της Αγοράς την εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά την πλαγιονανοδική γραμμή στήριξης, η οποία βρίσκεται στις 625 μονάδες ανεβαίνοντας μία μονάδα σε κάθε συνεδρίαση.

Οι συναλλακτικοί όγκοι την εβδομάδα που πέρασε ήταν από τους καλύτερους φετινούς, ως προς την κατανομή τους στις συνεδριάσεις αλλά και την διάχυση του σε μετοχές με φθίνουσα πορεία. Αυτή η παράμετρος αποτελεί ενδεχομένως και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανοδική συνέχεια.

Λόγω των ισχυρών χρηματιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί, μεσοπρόθεσμα, το ενδεχόμενο διόρθωσης αρχίζει πλέον και αποκτά προβάδισμα για την συνέχεια. Η μείωση των τζίρων προς το τέλος της εβδομάδας ίσως να δίνει μια πρώτη ένδειξη τοπικής κορύφωσης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές στη βαρύτητα των εταιρειών, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει στη πρώτη θέση η  ΑΛΦΑ (-3,17%) με 9,55% συμμετοχή, υποσκελίζοντας την Coca Cola HBC όπου κατέβηκε στο 8,14%, ενώ σε απόσταση εμφανίζονται η Jumbo με 6,05% και ο Τιτάν με 5,78% συμμετοχή στο Δείκτη.

Η κατανομή αυτή της βαρύτητας έχει δημιουργήσει σημάδια αποστασιοποίησης από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου εκεί η ΕΕΕ συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα με 15,53% ακολουθούμενη από την ΑΛΦΑ με 15,49% και τον ΟΤΕ 10,18%. Εμφανές είναι μάλιστα στις τελευταίες μέρες το φαινόμενο των αντίθετων προσήμων με ροπή κυρίως προς το “κόκκινο” χρώμα.

Μάλιστα στο δίωρο chart τιμών, ενώ ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να σταθεροποιείται κάνοντας τη γνωστή πλάγια κίνηση της αναμονής, ο FTSE25 βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στη ‘μαύρη τρύπα’ των 177 μονάδων, όπου μπορούν ανά πάσα στιγμή να ‘τραβήξουν το χαλί’ στο δείκτη και να τον σπρώξουν καθοδικά προς τις 170 μονάδες περίπου.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι επενδυτές ‘πούλησαν την είδηση’ της συμφωνίας κλείνοντας ένα κύκλο προσδοκιών που ξεκίνησε από το Μάρτιο. Πλέον, ο “οδικός χάρτης των μεγάλων νέων” αφορά την αποκατάσταση της επιλεξιμότητας των Ελληνικών ομολόγων, ενδεχόμενων πιστοληπτικών αναβαθμίσεων εντός του Καλοκαιριού, την επιτάχυνσης των Αποκρατικοποιήσεων και την συζήτησης για το χρέος. Αυτή είναι η νέα ατζέντα της Ελληνικής Αγοράς η οποία εκτός από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ως προς το προφίλ ρίσκου που είχε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα: Απευθύνεται σε μια διαφορετική ομάδα επενδυτών, περισσότερο προσανατολισμένων στα νέα και λιγότερο στην προσδοκία.

Η “αλλαγή σκυτάλης” στην Ελληνική Αγορά θα γίνει με πιο αργό ρυθμό, καθώς το κομμάτι των επενδυτών στο οποίο απευθύνεται είναι πιο μακροπρόθεσμο, περισσότερο “εκπαιδευμένο” στους αριθμούς και λιγότερο επιρρεπές στην “δυναμική”.

Κατά τα λοιπά τα αποτελέσματα όσων εταιρειών ανακοίνωσαν πρώτο τρίμηνο συντήρησαν το ενδιαφέρον στην εγχώρια Αγορά μετά την συμφωνία του Eurogroup. Οι Τράπεζες δείχνουν μετά από σημαντικό διάστημα αντιστροφή των βασικών τάσεων στα μεγέθη της οργανικής κερδοφορίας, περιορισμό του οργανικού κόστους λειτουργίας αλλά και του χρηματοδοτικού κόστους, καθώς και μείωση του ρυθμού καταγραφής στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις όσες εταιρείες δημοσίευσαν αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων μεγέθη εμφάνισαν οι Motor Oil, FF Group, Σαράντης και ΔΕΗ δίνοντας αφορμές επαναπροσδιορισμού των εκτιμήσεων κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση.

Ωστόσο, η πιο “μεγάλη” ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας είναι η Πέμπτη 2 Ιουνίου κατά την οποία συνεδριάζει η ΕΚΤ. Σε αυτή την συνεδρίαση οι Ελληνικές Τράπεζες θα ανακτήσουν την δυνατότητα χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ, μετά την συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν τη Δευτέρα, ενώ το δολάριο σημείωσε νέα υψηλά μετά την εμφάνιση που έκανε η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι τόσο ώστε να εμφανιστεί σύντομα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2%. Αλλά ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας κερδίζει +0,9%, καθώς το γεν εξασθένησε και αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα καθυστερήσει ένα φόρο επί των πωλήσεων που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να διστάζουν να λάβουν μεγάλες θέσεις με τους κινδύνους από συγκεκριμένες καταστάσεις σε φάση εκδήλωσης, όπως η απόφαση της Fed που μοιάζει να πλησιάζει, ή το Brexit.

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποσκάψουν την παγκόσμια ρευστότητα, τα σχόλια της Yellen ώθησαν ψηλότερα τη Wall Street, αφού θεωρούσε πως η οικονομία των ΗΠΑ ήταν αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει μια άλλη αύξηση των επιτοκίων, μετά από την αύξηση του Δεκεμβρίου.

Η πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της FOMC (της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) στις 14 έως 15 Ιουνίου αυξήθηκε στο 34% από το 30% πριν από τις παρατηρήσεις της Yellen, σύμφωνα με την CME.

Ο δείκτης δολαρίου εμφάνισε ένα νέο υψηλό διμήνου των 95,940 μονάδων, και ήταν τελευταία +0,4% στις 95,897. Το δολάριο αυξήθηκε 0,5% αγοράζοντας 110,96 γιεν αφού νωρίτερα σημείωσε ένα νέο υψηλό ​​ενός μηνός στα 111,03.

Το δολάριο πήρε ώθηση από το αναθεωρημένο ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, και έδειξε ότι η ανάπτυξη δεν επιβραδύνει όσο αρχικά εκτιμήθηκε.

Λόγω της έμφασης από την Yellen στην αγορά εργασίας, η έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ εκτός αγροτικού τομέα την Παρασκευή θα προσελκύσει περισσότερη προσοχή από το συνηθισμένο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει την Πέμπτη, και αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή και να επιβεβαιώσει την εστίασή της στην εφαρμογή της δέσμης μέτρων τόνωσης που ανακοινώθηκε το Μάρτιο.

Το μπρεντ υποχώρησε 0,1% στα 49,25 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο κατά +1% την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή του αργού ήταν 0,1% υψηλότερα στα 49,36 μετά την άνοδο περίπου 3% για την εβδομάδα.

Η δύναμη του δολαρίου πήρε φόρο επί τόπου από το χρυσό που μειώθηκε -0,8% και διαπραγματεύθηκε στα 1.202 δολάρια η ουγγιά.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τέσσερις γύρους σκληρών διαπραγματεύσεων καλείται να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει και στην πράξη τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά με τις δυσκολίες να καθίστανται εμφανείς με την πρώτη κιόλας επαφή με τους θεσμούς. Ο πρώτος γύρος που θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εμφανίζει δυσκολίες.

Την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων σε σχέση με την αξιολόγηση μέσα στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 2 Ιουνίου, έχουν ζητήσει οι θεσμοί από την κυβέρνηση, ενώ από προχθές είναι σε εξέλιξη συνεχείς επαφές σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών. Στη βελγική πρωτεύουσα διαβεβαίωναν και χθες ότι τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα δεν είναι μεγάλα για να προκαλούν οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Η καθιέρωση στενότερων σχέσεων και η ανάπτυξη συνεργασίας για την προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων, αποτελεί το αντικείμενο του μνημονίου που υπέγραψαν την Παρασκευή στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Enterprise Greece και ο επικεφαλής του Invest in Russia, στο περιθώριο της επίσκεψης του Βλάντιμιρ Πούτιν, στην Ελλάδα. Κοινός στόχος, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί η συμβολή στην ανάπτυξη συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η αγροτική παραγωγή, τα logistics, η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, η περιβαλλοντική διαχείριση και οι επιστήμες υγείας.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας πληροφορικής – επικοινωνιών και της αγροδιατροφικής αλυσίδας θα είναι οι μεγάλοι «κερδισμένοι» από τον νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, καθιστούν σαφές ότι αυτοί οι δύο κλάδοι μπορούν να «καλλιεργήσουν» ένα brand name για την Ελλάδα, αλλάζοντας τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.

Την ανάγκη ύπαρξης «στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Στόχων των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, εξήγησε, αποτελεί η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η παραγωγή πολλαπλασιαστικού οικονομικού και κοινωνικού αποτελέσματος.

Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερή συνεργασία που θα αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Ιβάνοβιτς Σεχίν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους του ΕΣΠΑ, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2016, σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην εφημερίδα «Αγορά». Ο αρμόδιος υφυπουργός υποστήριξε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επενδύσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «παράλληλα με τα κλασικά προγράμματα επιχορηγήσεων του νέου ΕΣΠΑ, σχεδιάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους του ΕΣΠΑ που θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2016».

Συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ ΟΛΠ-1,12% και ΟΛΠ, με αποχή από τα καθήκοντά τους κατά διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Την ίδια στιγμή έκκληση για άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, απευθύνουν με κοινή επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, οι ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ, τα ΕΒΕΘ, ΒΕΘ και ΕΕΘ, καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, προειδοποιώντας για ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία σε αντίθετη περίπτωση.

H Lavipharm, ΛΑΒΙ-13,82% στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί, συμμετείχε στον αγώνα Ιππασίας “Ride with your heart, Ride for MDA Hellas”. Για 2η χρονιά, η εταιρεία στήριξε ενεργά το έργο του σωματείου φροντίδας ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις MDA Ελλάς βοηθώντας στην υλοποίηση μέρους των σκοπών του. Οι αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Μαΐου, διοργανώθηκαν από τον Ιππικό Όμιλο Αμαρουσίου σε συνεργασία με το MDA Ελλάς

Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Folli-Follie Group, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 293,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,3% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2015. Η λειτουργική κερδοφορία παράλληλα, ανήλθε σε 59,5 εκατ. ευρώ έναντι 57,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,9%. Τα καθαρά, ενοποιημένα κέρδη τέλος, διαμορφώθηκαν στα 43,2 εκατ. ευρώ.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά τις εκλογές του 2017, δεν είναι να τον ζηλεύεις, διότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Πρόκειται για τη συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία συναίνεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία κληροδότησε στον διάδοχό του, ίσως ακόμα και στον εαυτό του, εάν διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες υπό προϋποθέσεις αναφέρθηκε η επικεφαλής της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν. «Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται … η ανάπτυξη δείχνει να ενισχύεται» είπε η Γέλεν σε δηλώσεις της από τη Βοστόνη. 

«Αν αυτό συνεχιστεί και η κατάσταση στην αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται, πράγματα που πιστεύω πως θα συμβούν, … τους επόμενους μήνες, μια τέτοια κίνηση, θα ήταν κατάλληλη» πρόσθεσε. 

Η Γαλλία έχει βάλει στο στόχαστρο τις πολυεθνικές και θα φτάσει μέχρι τέλος, προκειμένου να πατάξει τη φοροαποφυγή. Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, στα κεντρικά γραφεία της Google, στο Παρίσι. Σ’ αντίθεση με την προ-πενταετίας επίσκεψη των γαλλικών αρχών στα γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού, αυτή τη φορά κατέβηκε το «βαρύ πυροβολικό» του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος:

Πλήγμα στη βρετανική οικονομία σε ενδεχόμενο Brexit, αναμένει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην εφημερίδα Observer. Συγκεκριμένα, το 88% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ το 82% αναμένει αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν πάνω από 600 οικονομολόγοι, οι οποίοι εργάζονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησαν οι ηγέτες των G7, κάνοντας λόγο για δυσμενείς επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στις διεθνείς επενδύσεις. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών των επτά ισχυρότερων χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία,Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία), οι οποίοι συνεδρίασαν στην Ιαπωνία, το Brexit θα ανατρέψει την αναπτυξιακή τάση του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, όπως και επίσης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Κατά 0,8% αναπτύχθηκε, σε ετήσια βάση, η οικονομία των ΗΠΑ, στο α’ τρίμηνο του 2016, δεχόμενη ώθηση από την αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών. Η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας είναι βελτιωμένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομίας (0,5%). Στα επιμέρους στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 0,3% σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από την άνοιξη του 2015, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες εμφάνισαν άνοδο κατά 1,9%.

Την εξαγορά της FEI Co. ανακοίνωσε η Thermo Fischer Scientific Inc, προχωρώντας σε ένα deal, συνολικού ύψους 4,2 δισ. δολαρίων.

Η Thermo συμφώνησε να καταβάλει 107,50 δολάρια για κάθε μετοχή της FEI – ποσό αυξημένο κατά 14% έναντι της τρέχουσας τιμής των μετοχών (94,58 δολάρια). Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στις αρχές του 2017.