Skip to main content

Οι Βρυξέλλες καλούν τη Ρώμη σε «απολογία»

«Κόκκινες» γραμμές στην αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες χαράσσει η Ρώμη, με την ιταλική κυβέρνηση να υπεραμύνεται των προτάσεων για μείωση της φορολογίας και αύξησης των δημοσιονομικών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να υποστηρίζει ότι ενδεχόμενα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιγξης φέτος θα έθεταν σε κίνδυνο την ήδη αναιμική οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν έχει καλέσει τη Ρώμη να δώσει έως την Παρασκευή εξηγήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζει το πρώτο βήμα της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Ιταλίας, λόγω του υψηλού ελλείμματος και χρέους. Η διαδικασία θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή προστίμου 3 δισ. ευρώ. 

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ στην επιστολή του αναμένεται να επικαλεσθεί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, μεταξύ των οποίων ο αρνητικός αντίκτυπος από τον σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό και οι εμπορικές εντάσεις που επηρέασαν την βασιζόμενη στις εξαγωγές ιταλική οικονομία το 2018, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Il Messaggero». Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης μετις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει φουντώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Η σαρωτική νίκη Σαλβίνι στις ευρωεκλογές της Κυριακής ενισχύει την παρουσία του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του ντι Μάιο.

Στην επιστολή του, ο κ. Τρία θα επαναλαμβάνει την ανάγκη για φιλοαναπτυξιακές πολιτικές και τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με την «Corriere della Sera». Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει στην εαρινή της έκθεση για επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ιταλίας φέτος και την επόμενη χρονιά, καθώς η ανάκαμψη δεν είναι αρκετά ισχυρή για να συμβάλει στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος.  Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 2,5% φέτος, υψηλότερα από το στόχο 2,4% της κυβέρνησης.