Skip to main content

Αισιοδοξία για βελτίωση της επισκεψιμότητας στο λιανεμπόριο

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Το οργανωμένο λιανεμπόριο φαίνεται ότι πήρε και φέτος τη μερίδα του λέοντος του πασχαλινού τζίρου, καθώς τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και οι άλλες δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου «πήραν μπρος» από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά και την καταβολή του Δώρου Πάσχα.

Καθώς το λιανεμπόριο μπήκε αισίως στην πέμπτη εβδομάδα από την επανεκκίνησή του, εκτιμάται ότι η επισκεψιμότητα στα καταστήματα θα βελτιώνεται σταθερά στο επόμενο διάστημα, γεγονός που οι επιχειρηματίες συσχετίζουν με τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Έτσι ευελπιστούν σε καλύτερο ταμείο στο τέλος Μαΐου, μετά τις κατώτερες των προσδοκιών εισπράξεις του Απριλίου. Εν πολλοίς συνδέουν τα περιορισμένα έσοδα με το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς click inside και click away, τη διαδικασία των ραντεβού και τους άλλους περιορισμούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από το Πάσχα μεγάλες αλυσίδες ήταν πλήρεις με ραντεβού και αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν νέους πελάτες, με τους επαγγελματίες να σημειώνουν επίσης ότι το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτές, που στράφηκαν για τα ψώνια των εορτών στο ψηφιακό κανάλι και στα supermarket.

Δέλεαρ οι τιμές

Πάντως, στην πλειονότητά τους σημειώνουν ότι ο τζίρος ενισχύθηκε τις παραμονές του Πάσχα επειδή πολλοί καταναλωτές εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες των αγορών και παρά τα προβλήματα υπερδιπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα στα καταστήματα, ενώ αυξήθηκαν και τα έσοδα.

Δέλεαρ σε πολλές περιπτώσεις ήταν οι ελκυστικές τιμές και οι προσφορές στις οποίες προχώρησαν πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφορτίσουν τις αποθήκες τους στις οποίες παρέμεινε εμπόρευμα από το περσινό Πάσχα που τα καταστήματα ήταν κλειστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (ΠΕΣ), Βασίλη Κορκίδη, οι περιορισμοί των «κλικ αγορών» έχουν κουράσει εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι εποχικές πωλήσεις να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα, αλλά πολύ υψηλότερα από πέρυσι, που η μόνη διέξοδος για αγορές στο αυστηρό lockdown ήταν το διαδίκτυο. Οι εποχικές πωλήσεις συγκριτικά με το 2019 και το 1,5 δισ. ευρώ που συνήθως κυμαίνεται ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς τα τελευταία 10 χρόνια, πριν από το 2020, ήταν μειωμένες κατά 30% σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία του ΕΒΕΠ.

Στα 9 δισ. οι απώλειες στο τετράμηνο

Ο κ. Κορκίδης υπενθυμίζει ότι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου σε συνέχεια των lockdowns αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και μία στις δύο έχει ταμειακά διαθέσιμα για έναν μόλις μήνα, γι’ αυτό η Επιστρεπτέα 7 και οι εισπράξεις από την πασχαλινή αγορά ήταν μια σημαντική ανάσα. Όσο για τις απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το α’ τετράμηνο του 2021 παρέμειναν μεγάλες και υπολογίζονται γύρω στα 9 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των 4,8 δισ. ευρώ του α’ διμήνου. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη οι «μισάνοικτες» επιχειρήσεις έχασαν σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο το 30% του τζίρου τους, ενώ οι επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας το 48% των εποχικών τους εσόδων.

Πλέον το στοίχημα για την αγορά είναι ο τουρισμός και η σταδιακή επιστροφή του εμπορικού κόσμου σε μία κανονικότητα, χωρίς άλλους περιορισμούς. Εν κατακλείδι, οι επιχειρήσεις αναμένουν πλέον το καθολικό άνοιγμα του εμπορίου, που σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας συνολικά.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την εστίαση

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης, με την πληρότητα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα να αγγίζει το 100%, ενώ σε άλλες περιοχές περίπου το 60%.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, λόγω έλλειψης εφοδιασμού και ρευστότητας. Επιπλέον, εκτιμά ότι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 20%, δεν έχει ανοίξει λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβει ο χώρος της εστίασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας «είναι μία σημαντική ανάσα τα 330 εκατ. ευρώ». Η εν λόγω πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ η εκταμίευση αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. «Η ενίσχυση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε για την απαγόρευση μουσικής πως «είναι ένα κομμάτι των επιχειρήσεών μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητά μας. Ελπίζω να λυθεί και αυτό αυτή την εβδομάδα».