Skip to main content

Στάση «Παρίσι» για το χρέος

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τα μέτρα για το χρέος, η πορεία των προαπαιτούμενων, αλλά και η δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης που δεν έχει εξασφαλιστεί γιατί η κυβέρνηση δεν έχει στείλει επαρκή στοιχεία για τις προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα συζητηθούν σήμερα στο Παρίσι, στη συνεδρίαση του ΕWG. Η εν λόγω συνάντηση έχει στόχο την προετοιμασία της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις και ότι οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το χρέος θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Ωστόσο, αυτό που διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση είναι πως στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα που θα καλύπτει όλες τις παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους και αυτό ανεξάρτητα από την τελική στάση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, στο ζήτημα του χρέους δεν υπάρχει προς το παρόν κατάληξη σε σχέση με ένα από τα σημαντικότερα μέτρα ελάφρυνσης, που είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης (130,9 δισ. ευρώ). Εξακολουθεί δηλαδή να υπάρχει η πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ του Βερολίνου, που αρχικά μιλούσε για 2-3 χρόνια και τώρα για 5 χρόνια, και του ΔΝΤ που ζητούσε πάνω από 10 χρόνια.

Ούτε στο θέμα του γαλλικού μηχανισμού υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, ωστόσο εάν τελικά δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ που είναι και το πιθανότερο σενάριο τότε δεν τίθεται θέμα αυτοματισμού στην ενεργοποίησή του. Δηλαδή να μη χρειάζεται κάθε φορά απόφαση των υπουργών προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώνει περισσότερα ή λιγότερα δάνεια.

Αντίθετα, φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση στην πρόωρη επαναγορά των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ (10,5 δισ. ευρώ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Ωστόσο τα δύο αυτά μέτρα δεν είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά στην ελάφρυνση του χρέους.Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, με δεδομένες τις πολύ λίγες πιθανότητες συμμετοχής του, αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους Ευρωπαίους είναι να πάρει από τον διεθνή οργανισμό μια μορφή πιστοποίησης πως το χρέος είναι βιώσιμο και πέραν του 2030, ώστε οι επενδυτές που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα να έχουν ορατότητα. Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την ελληνική πλευρά για τις τελευταίες ενέργειες που έγιναν από την κυβέρνηση (πολυνομοσχέδιο). Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί.

Η δόση
Εκεί που προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα είναι η δόση ύψους 1 δισ. της τρίτης αξιολόγησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα στοιχεία που έστειλε η Αθήνα για την εξόφληση προηγουμένων οφειλών είναι ανεπαρκή, και όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες εάν η Ελλάδα δεν έβγαινε τώρα από το πρόγραμμα, τα χρήματα αυτά δεν θα δίνονταν. Ωστόσο, επειδή ο αντίκτυπος της ακύρωσης της δόσης θα ήταν πολύ αρνητικός για τη χώρα, οι θεσμοί θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, ώστε ακόμη και την τελευταία στιγμή που λήγει η προθεσμία, στις 15 Ιουνίου, να καταστεί δυνατή η εκταμίευση. Για να γίνει όμως αυτό διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τρέξει τις επόμενες μέρες και να φέρει πρόσθετα στοιχεία για το ποσό των αποπληρωμών.
 

Στο τέλος του προγράμματος τα μέτρα
Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, επαναλαμβάνει ο Μάριο Σεντένο (στη φωτογραφία) σε απολογιστική επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του για το προηγούμενο Eurogroup. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στη συνεδρίαση «έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στον βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης. Έχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βαθμονομήσουμε (calibrate) το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι ζητήθηκε στο EWG να δουλέψει περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να είναι στη θέση τους για να εξασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία για το SLA επί της 4ης αξιολόγησης, το οποίο ο Μ. Σεντένο χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Ως επόμενο βήμα καλούμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα prior actions έγκαιρα πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του πιθανού πακέτου μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τη διάθεση της τελευταίας δόσης».