Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στις Βρυξέλλες μία βδομάδα πριν από το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ παράλληλα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τους δανειστές για μια προχωρημένη συμφωνία σε σχέση με την πρόταση που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στην προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 22 Μαΐου.
Την αισιοδοξία πυροδότησε χθες και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ανέβασε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου στο 95%, δηλαδή εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς να συμμετέχει στη χρηματοδότηση. Πάντως, η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων με την κατάθεση σειράς τροπολογιών χθες το βράδυ, διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.
Χθες συνεδρίασε το ΕWG, το οποίο εξέτασε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας οι τεχνοκράτες των χωρών-μελών να προετοιμάσουν την εισήγησή τους προς το Εurogroup, τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τον καθορισμό του ποσού της δόσης.
Το ζήτημα του χρέους και της διατύπωσης που θα υπάρχει στο τελικό σχέδιο συμφωνίας το χειρίζεται ο πρόεδρος του Εurogrpoup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με όλους τους εμπλεκόμενους. Όλα δείχνουν προς το παρόν ότι το σχέδιο απόφασης θα κινηθεί στη βάση της πολύωρης διαπραγμάτευσης του προηγούμενου Εurogroup, η οποία δεν κατέληξε γιατί η ελληνική πλευρά δεν αποδέχθηκε την προσφορά που της έγινε, αφού δεν εξασφάλιζε ούτε ελάφρυνση του χρέους ούτε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Χθες το μεσημέρι ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση δήλωσε «αισιόδοξος» για συμφωνία στις 15 Ιουνίου.
Ο Τόμας Βίζερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τον ρόλο του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten» ότι το σχέδιο προβλέπει πως ο διεθνής οργανισμός θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά όταν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.
Είναι προφανές ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και φυσικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπου υπάρχει άλλωστε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ όλων των δανειστών και της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα και με δεδομένο πλέον ότι για το χρέος δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα ξεφεύγει από το πνεύμα της συζήτησης του προηγούμενου Εurogroup, το βάρος πέφτει στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επισήμως το Εurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πρόκειται να κάνει καμία αναφορά στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, γιατί είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ το αν θα εντάξει ή όχι την Ελλάδα. Συνεπώς, αυτό για το οποίο πιέζουν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, και κυρίως η Κομισιόν, είναι μια διατύπωση στην τελική απόφαση που θα διευκολύνει τον Μάριο Ντράγκι.
Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η απόφαση του Εurogroup στις 15 Ιουνίου να οδηγεί τις αγορές στο συμπέρασμα ότι η ποσοτική χαλάρωση χάθηκε οριστικά, τονίζουν στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρηθεί η προσδοκία της ένταξης, άσχετα με το πότε θα καταστεί εφικτή.
Έντονες πιέσεις στο Βερολίνο
H Κομισιόν ασκεί μια πρωτόγνωρη πίεση, κυρίως προς το Βερολίνο, με δημόσιες πλέον τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της, τα οποία προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που προκαλεί στην ελληνική οικονομία η αβεβαιότητα. Η Επιτροπή πιέζει ώστε εφόσον καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 15 Ιουνίου, η συμφωνία να είναι κάτι παραπάνω από το σχέδιο που απέρριψε ο κ. Τσακαλώτος στις 22 Μαΐου.
Χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τους δανειστές να μην «παίζουν με τη φωτιά» στη ζήτημα της Ελλάδας. «Δεν πρέπει να αποτύχουμε να φτάσουμε σε συμφωνία στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου» είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «καλή βάση» για διαπραγμάτευση τη συζήτηση που είχε γίνει για την Ελλάδα στις 22 Μαΐου, ενώ είπε ότι δεν μπορεί να σκεφθεί μια συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ, γιατί μετά από τόσα χρόνια η παρουσία του διεθνούς οργανισμού εγγυάται την ασφάλεια του προγράμματος.
Λίγη ώρα αργότερα, από τις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους, ενώ δημοσιονομικά έχει πετύχει υπεραπόδοση. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και συνεπώς θα πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης» είπε, προσθέτοντας ότι η «παράταση της αβεβαιότητας δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης, πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση» επανέλαβε.
Για το χρέος ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι αρμόδιοι να αποφασίσουν τα μέτρα είναι οι δανειστές, ωστόσο τόνισε ότι είναι σημαντικό να κλείσει συνολικά το ελληνικό ζήτημα ώστε να σταλεί σε όλους το μήνυμα ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά.
Τζέρι Ράις: Στόχος το πλήρες πρόγραμμα
Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε και χθες ότι «πρωταρχικός στόχος του ΔΝΤ είναι να υπάρξει ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους, ώστε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πλήρες πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Και ενώ η έννοια του «πλήρους προγράμματος» σημαίνει ότι θα υπάρξει και χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας από την πλευρά του ΔΝΤ, ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί τελικώς η εναλλακτική λύση της «διαδικασίας έγκρισης επί της αρχής». Αυτό συνεπάγεται συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ράις ως «πιθανή επιλογή», με τη διευκρίνιση όμως ότι αυτή θα ενεργοποιηθεί αν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποδειχθεί αδύνατον να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος.
Με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Ράις, το εναλλακτικό σενάριο της συμμετοχής του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση έχει εφαρμοστεί σε 19 περιπτώσεις στο παρελθόν. Επρόκειτο για περιπτώσεις που αν και είχε επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμοστούν, δεν υπήρξε συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου.
H διαδικασία «έγκρισης επί της αρχής», που αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Ράις τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, θα πρέπει και αυτή να περάσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, ενώ «τα χαρακτηριστικά του προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που χρήζει εξέτασης είναι η διάρκεια που θα μπορούσε να έχει αυτό το πρόγραμμα.
Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο να ισχύσει η δεύτερη εναλλακτική λύση δεν αποτελεί «διέξοδο από την ελάφρυνση του χρέους».
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και με δεδομένη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου.
Πάντως, ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρη συμφωνία. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.