Σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η Ρώμη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο τριών δισ. ευρώ στην Ιταλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω της αύξησης του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.
Απολαμβάνοντας όμως τον «αέρα» του νικητή, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα ενισχυμένα ποσοστά της Λέγκας, ο Σαλβίνι επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει όλη του την ενέργεια για να καταπολεμήσει τους απαρχαιωμένους και άδικους -όπως τους χαρακτήρισε- δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στην έναρξη διαδικασίας δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, λόγω των απογοητευτικών δημοσιονομικών επιδόσεων της Ρώμης. Η προειδοποιητική επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αποσταλεί στις 5 Ιουνίου. «Ας δούμε εάν θα λάβουμε την επιστολή όπου μας ενημερώνει για επιβολή προστίμου εξαιτίας του χρέους που συσσωρεύθηκε στο παρελθόν και ότι θα πρέπει να καταβάλουμε τρία δισ. ευρώ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του RTL.
Με ενισχυμένη δημοτικότητα και έπειτα από τον θρίαμβο στις ευρωεκλογές, ο Σαλβίνι, που κάποτε είχε δηλώσει ότι τρώει για… πρωινό το spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, οδεύει ξανά προς ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εστιάσουν «στην πραγματική οικονομία αντί για τα δημοσιονομικά», τόνισε ο κ. Σαλβίνι στη συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι επιδιώκει τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα ιταλικά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ, σε ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 30 δισ. ευρώ.
«Πιστεύετε ότι σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, με την ανεργία μεταξύ των νέων στο 50% σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, όταν πρέπει να βιασθούμε να προσλάβουμε γιατρούς και νοσοκόμες διότι αλλιώς τα νοσοκομεία μας θα είναι άδεια, κάποιος στις Βρυξέλλες πρέπει -στο όνομα των κανονισμών του παρελθόντος- να μας ζητήσει» να πληρώσουμε πρόστιμο, διερωτήθηκε ο κ. Σαλβίνι.
«Όλη μου η ενέργεια θα αφιερωθεί στην αλλαγή αυτών των απαρχαιωμένων κανόνων… εάν το θέλουν, οι ηγέτες μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και σε 15 ημέρες να συντάξουν νέους κανόνες, θέτοντας στο επίκεντρο τις θέσεις εργασίας», τόνισε.