Skip to main content

FT: Η υπονόμευση του κράτους – δικαίου κρατά πίσω την Ελλάδα

Η υπονόμευση του κράτους-δικαίου κρατά πίσω την Ελλάδα, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Τόνι Μπάρμπερ, ο οποίος κάνει λόγο για δύο κατηγορίες Ελλήνων, αυτών που αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις και αυτών που επιμένουν στις «παλαιές συνήθειες».

Μάλιστα, όπως σημειώνει με νόημα, σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι δύο αντιφατικές προσεγγίσεις συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, στην ίδια επιχείρηση, στο ίδιο πολιτικό κόμμα.

«Αυτές οι αντιφάσεις, δυστυχώς, αντικατοπτρίζονται και στην εφαρμογή και τήρηση του νόμου» σπεύδει να προσθέσει, τονίζοντας πως «έτσι εξηγείται γιατί η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι πιστωτές δυσκολεύτηκαν να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα».

Στο σημείο αυτό, ο αρθρογράφος των FT παραπέμπει στη δίωξη εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από μερίδα του πολιτικού κόσμου για σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009.

«Η διεθνής στατιστική κοινότητα εξέτασε τα πεπραγμένα του κ. Γεωργίου και δεν βρήκε τίποτα μεμπτό. Ωστόσο, η ελληνική δικαιοσύνη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την υπόθεση, προλείανε το έδαφος για ακόμη μία δικαστική μάχη εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ» αναγράφει, αναλυτικά.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο Μπάρμπερ παραπέμπει στις πρόσφατες κατηγορίες για τον χρηματισμό 10 υψηλόβαθμων πολιτικών από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Τον Απρίλιο, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέτασε την υπόθεση, αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει διώξεις. «Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Δυστυχώς, οι υποθέσεις του Γεωργίου και της Novartis έχουν καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες εκτείνονται πέραν της πολιτικής αρένας» τονίζει και καταλήγει:

«Για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη προϋπόθεση είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αλλά οι ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να επενδύσουν στην Ελλάδα, χωρίς αποτελεσματικό και δίκαιο δικαστικό σύστημα».

naftemporiki.gr