Ο εφιάλτης του Δεκεμβρίου 2018 και οι έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια είχαν στρέψει τους επενδυτές προς την ασφάλεια του ρευστού, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών για μια νέα παγκόσμια ύφεση.
Με τις αγορές να συνεχίζουν να χορεύουν στους «ρυθμούς» του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το ρευστό παραμένει «βασιλιάς», καταλαμβάνοντας ασυνήθιστα υψηλή θέση στο χαρτοφυλάκιο των fund managers, όπως διαπιστώνει το Reuters σε ανάλυσή του.
Παρά το ράλι των διεθνών μετοχών φέτος, μετά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική, το κλίμα έντονης μεταβλητότητας εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών ανησυχιών και αντικρουόμενων μακροοικονομικών στοιχείων, οι weatlh managers συνεχίζουν να διακρατούν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ρευστού.
Με την ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις να κλιμακώνεται και τις ΗΠΑ να απειλούν να ανοίξουν νέο μέτωπο, εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ρευστό θα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των διαχειριστών στη σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 και ο S&P 500 στη Wall Street εμφανίζουν άνοδο 11% και 12% αντιστοίχως από τις αρχές του έτους. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ προσελκύονται από τις υψηλότερες επιδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.
Σύμφωνα με έρευνα πελατών από την UBS Asset Management, το ένα-τρίτο της περιουσίας των εκατομμυριούχων ήταν σε μετρητά τον Μάρτιο, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο(μικρότερο του 25%) στα τέλη του 2018. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων τοποθετούσαν το 6,4% των χαρτοφυλακίων τους σε ρευστό στο πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό από το 2013. Το ποσοστό περιορίσθηκε στο 5,4% τον προηγούμενο μήνα, παραμένει όμως πάνω από τα ιστορικά επίπεδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Reuters.
Aντανακλώντας την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα που εξαπλώνεται στις αγορές, οι περισσότεροι πελάτες της UBS ανέφεραν ότι είναι σε αναμονή για την επόμενη επενδυτική ευκαιρία, κρατώντας το ρευστό ως προστασία απέναντι σε ένα σενάριο πτωτικών τάσεων στις αγορές ή για ώρα ανάγκης. «Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν είναι πότε θα τελειώσει αυτός ο κύκλος», επισημαίνει ο Τζέιμς Μάλφορντ, Head of UK Mandates & Investment Content στη UBS Global Wealth Management.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar από περισσότερα από 1.000 funds για λογαριασμό του Reuters, οι τοποθετήσεις σε ρευστό παραμένουν κοντά στο 3%, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο 2,7%.
Οι επενδυτές αναρωτιούνται πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει το ράλι, καθώς οι αποτιμήσεις είναι σε υψηλά επίπεδα, και οι ρυθμοί αύξησης των εταιρικών κερδών επιβραδύνθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα είναι σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Τα υψηλά επίπεδα ρευστού έρχονται κόντρα στην άποψη ορισμένων αναλυτών ότι ο επενδυτές δείχνουν υπερβολικό εφησυχασμό απέναντι στις προκλήσεις, όπως ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές μετοχών, καθώς πλησιάζει η ραστώνη του καλοκαιριού.
Η UBS αναμένει μακροπρόθεσμα ετήσια κέρδη 7,8% για τις διεθνείς μετοχές του δείκτη MSCI All Country World, έναντι απόδοσης μόλις 2,8% 5ου ρευστού σε δολάρια.
naftemporiki.gr